Hajszálpontosan 14 órakor kezdődött az élő közvetítés, mégpedig az ősz várhatóan egyik legnagyobb címével, az Assassin’s Creed: Unityvel. A francia forradalom idején játszódó történet egy igen látványos trailert kapott, majd egy rövid köszöntő után Phil Spencer lépett a színpadra.

Rögtön azzal kezdett, hogy nagyon jó dolog játékosnak lenni, és még jobb dolog Xbox One játékosnak lenni, hiszen a közeljövőben rengeteg játék érkezik a Microsoft konzoljára: az új Assassin’s Creed, ősszel jön a GTA 5 (csak bejön a november 14-i dátum?), az új Call of Duty, FIFA 15... Ezek a címek kitágítják a szórakozás határait, de nem csak azt. Szeptember 3-tól ugyanis újabb 29 piacra lép be a Microsoft, hogy megossza a rajongókkal a játékok iránti szenvedélyét. Játékokból pedig lesz bőven: elsőként a FIFA 15 jelenik meg, szeptemberben, ennek Xbox One exkluzív tartalma az Ultimate Team lesz, melyben minden játékos összeállíthatja a saját álomcsapatát. Ezt egyébként a színpadon Peter Schmeichel tette meg, aki arról híres, hogy kapusként 11 gól rúgott az ellenfeleinek, egyébként meg a világ legjobb hálóőrének választották 1992-ben és 1993-ban, amikor a Manchester United csapatát erősítette. Természetesen a legendák között ő maga is helyet kapott, de még választani lehet Roberto Carlost, Roy Keane-t, Sir Bobby Moore-t és más hasonló nagyágyúkat. Kifejezetten az európai premierre megjelenik egy FIFA 15 Xbox One Bundle, 400 eurós áron, mely a konzol és a kontroller mellett a játékot digitális letöltésként tartalmazza.

Eljött az indie-k ideje! Az ID@Xbox program keretében több száz alkotás készül a Microsoft konzoljára: egyedülálló ötletekkel és megvalósítással lökik előre az Xbox One szekerét. Egy kellemes videomontázst mutattak be, így a közeljövő Xbox indie-játékaiból mindenki kaphatott egy rövid első bepillantást. Néhány érdekesebb címet ki is emeltek, ilyen a Space Engineers, mely egy űrben játszódó móka, egész kellemes tálalásban, vagy a Moldy Toof Studios The Escapists című játéka, melyet a Team 17 Digital ad ki. Ez egy 16 bites, börtönből szökős stílusú játék, mely az utolsó negyedévben az Early Access program keretében Steamen is megjelenik. Hangulatos és stílusos trailert kapott, érdemes lesz a retrórajongóknak kipróbálniuk. Ja, és a SMITE című MOBA is tiszteletét teszi Xbox One-on!

Ezután a Sledgehammer Games képviselője lépett a színpadra, természetesen a Call of Duty: Advanced Warfare-rel. Új élményt fog kínálni a játék szóló, co-op és multi szempontjából is, a fejlett katonának legfontosabb eszköze (a modern fegyvereken kívül) természetesen az exoskeleton lesz. Játékmenetet is prezentáltak, nekem kifejezetten tetszett, járművezetés, robbantások, lövöldözések a Golden Gate hídon, és amikor már úgy tűnik, minden rendben van, jön az újabb bomba... és leszakad a híd. Alább a trailer. Ha valaki feltétlenül egy különleges Xbox One konzolt akar, azoknak jó választás lesz a CoD: AW Bundle, speciális festéssel, egy terabyte-os merevlemezzel, és egy headsettel (és persze a játékkal) -- csekély 500 euróért.

Evolve. Játékmenet-videó. Megjelenés 2015. február 10. Nyílt béta előtte.

Rise of the Tomb Raider: nagyobb, jobb, több akció, és Xbox One exkluzivitás. Hogy mi? Ez komoly? Egy sorozat, amely személyi számítógépeken született konzolexkluzívvá válik? Nagyon remélem, hogy ez csak ideiglenes lesz, és rövid időn belül kijön PC-re és PS4-re is, különben... Különben nagyon dühös rajongók fognak a Square Enix és a Crystal Dynamics székháza elé vándorolni. Felháborító.

A fejlesztő Crystal Dynamics közben kiadott egy közleményt, miszerint a Microsoft-exkluzivitással akarják a Tomb Raidert az akció-kalandjátékok királyává tenni. Redmondi barátaik a 2011-es E3-as leleplezés óta a játék nagy támogatói voltak, és ezzel a lépéssel akarják a TR-t az egyik legnagyobb márkává tenni az iparban. Ugyanakkor a PC- és a PS4-tulajdonosoknak sem kell elkeseredniük, hiszen nekik ott lesz/van a Temple of Osiris és a Definitive Edition, ők pedig addig összerakják a legjobb Tomb Raider játékot. Kár, hogy ezt pár millió rajongó már nem élvezheti... A döntés tehát véglegesnek tűnik.

A következő nagy cím mi más, mint a Quantum Break, amelyet a tavalyi Xbox One premieren mutattak be. Ez lesz a második játék a Defiance után, melyben az azonos című tévésorozattal együtt változik majd a történet. A grafika szép, ugyanakkor az élőben demózott játékmenettől én nem voltam elájulva. Számomra túl egyszerűnek tűnik, nektek mi a véleményetek?

Fable Legends játékmenet-videó, ennek a bétája október 16-án kezdődik. Eután a Forza Horizon 2 prezentációja következett. Az új rész a legközösségibb versenyjáték lesz, amely eddig megjelent. Nem lesznek lobbyk, mindent meg lehet benne tenni, a közösségre épül az egész. Én játszottam az első résszel, ez is hasonló minőségűnek ígérkezik.

Említésre méltó még az Ori and the Blind Forest című platform-kalandjáték, melyet a Moon Studios fejleszt. A hegesztés már több éve tart, és ez meg is látszik a bemutatott anyagon. Mesés vizualitás, kellemes platformélmény -- megjelenés 2014 vége felé, Windowsra és Xbox One-ra. Kell. Azonnal.

A show végén a Halo: The Master Chief Collectiont promotálták erőteljesen: az első csomag, mely a teljes kalandot fogja tartalmazni teljesen felújított formában, ráadásul Xbox One-on lesz egy Halo Channel is, amelyen exkluzív Halo-tartalmakat lehet majd nézni. A Halo 5 pedig, mely a Guardians alcímet viseli, már télen kipróbálható lesz a bétában, így a sorozat rajongói örömtüzeket gyújthatnak.

Nagyjából ennyi történt. Chocho kollégám tegnap összefoglalta, mit várunk az idei Gamescomtól. Sok játék bejelentésre került, láttunk új és régi címeket is,  lesznek csomagok. Azonban az Xbox One árcsökkentés bejelentése nem történt meg, pedig 400 milliós mínuszban van a Microsoft a konzollal, ami elég durva összeg. Pofon egy. Végül ami számomra nagyon elkeserítő, az új Tomb Raider XO-exkluzivitása. Pofon kettő (naqyon sok ember számára, akik imádták a tavalyi Tomb Raider rebootot).

Ezek után kíváncsian várjuk itt a szerkesztőségben, hogy a Sony mit fog prezentálni, melyről természetesen ugyanígy teljes összefoglalót olvashattok majd. Tartsatok velünk akkor is!