Az Xbox One a Microsoft nyolcadik generációs konzolja, melyet májusban jelentettek be. A gépről minden hivatalos információt összegyűjtöttünk, összefoglalónkban kitérünk a DRM-re, az árra, a megjelenésre és a nyitócímekre.

(Utolsó frissítés: 2015. 01. 06.)

Mikor volt az Xbox One megjelenése?

Az Xbox One megjelenése 2013. novemberében 22-én volt az USA-ban, Ausztráliában, Ausztriában, Brazíliában, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Írországban, Kanadában, Mexikóban, Németországban, Olaszországban, Spanyolországban és Új-Zélandon. Magyarországon  2014. szeptember 5-énvolt a konzol premierje.

Mennyi az Xbox One ára?

Az Kinecttel együtt kapható Xbox One ára, legalábbis végfelhasználói szinten, Európában 499 euró. Ez természetesen változhat a különböző kereskedőknél. A magyarországon forgalmazott Xbox One-ok 159 ezer forint körüli áron kaphatók. 2014 nyara óta elérhető a Kinect nélküli Xbox One konzol is, melynek ára 126 ezer forint körül alakul. Az Xbox One a PC Guru Webshopban is kapható.

Webshop ajánló
Xbox One
  • XBOX One

Mit tartalmaz egy Xbox One csomag?

A klasszikus Xbox One csomag egy kontrollert, egy Kinect perifériát, és egy Xbox One konzolt tartalmaz, hozzá tápkábellel, tápegységgel és egy HDMI kábellel. Természetesen léteznek játékkal együtt megvásárolható kiszerelések, másnéven Xbox One bundle-ök. 2014 nyarán viszont megjelent egy új kiszerelés is, ami olcsóbb a klasszikus pakknál: a tartalma megegyezik a fentiekkel, épp csak a Kinect periféria hiányzik belőle.

Xbox One

Létezik Xbox One régiózár?

Nem, az Xbox One nem régiózáras konzol.

Visszafelé kompatibilis az Xbox One?

Nem, az Xbox One visszafelé nem kompatibilis, az Xbox és az Xbox 360 játékai nem indulnak el a konzolon, de az Xbox Live Marketplace kínálatában elérhetők lesznek korábbi gépekre írt játékok is.

Xbox One specifikációk -- mi van a gépben?

Az Xbox One specifikációk terén meglehetősen erős konzolnak mondható. A ház belsejében egy nyolcmagos x86-x64-es főegység kapott helyet. Az AMD által gyártott chip két Jaguar APU-t foglal magába, melyek egyenként 4-4 magot számlálnak, AMD Radeon típusú grafikus egységgel kiegészítve. Memóriából 8 GB DDR3 RAM található az Xbox One mélyén, ebből 5 GB érhető el a játékoknak. Háttértár gyanánt egy 500 GB-os HDD szolgál, mely nem bővíthető és nem cserélhető. Az Xbox One Blu-ray meghajtót használ. Portok terén egy darab HDMI és három USB 3.0 található a konzolon. A gép elődjével ellentétben beépített wifi érzékelővel rendelkezik. Viszonylag nagy és nehéz gépről beszélünk, aminek tápja ráadásul kívül helyezkedik el.

Milyen operációs rendszert futtat az Xbox One?

Az Xbox One három operációs rendszert futtat egyszerre: egy a játékokért felelős, egy a konzol alkalmazásait menedzseli, egy pedig a két rendszer működését hangolja össze. Az Xbox One interfésze nagyban hasonlít a Microsoft többi modern szoftverének felületéhez; itt is csempéket tologathatunk, amik folyamatosan "élnek", azaz frissítik a megjelenített információkat.

Az applikációk, játékok és egyéb programok közti váltás azonnali és folyamatos, nem kell kilépnünk egy szoftverből sem, ha meg szeretnénk nézni valamit a beépített Internet Exploreren, vagy be akarunk jelentkezni Skype-on. Az felület ráadásul összeköttetésben áll a Kinecttel, ami azt jelenti, hogy hang- és gesztusok útján adhatunk parancsokat az Xbox One-nak. Mi több, a kamera azonnal felismeri a gép előtt ülő játékosok arcát, és bejelentkezteti őket a saját profiljukba.

Az Xbox One operációs rendszere folyamatos frissítéseket kap, új funkciókkal bővül. A 2014. márciusi 11-i frissítéssel együtt például megjelent a játékok közötti chatelés lehetősége, gyorsult a szoftver, az Internet Explorer részletes keresés funkcióval gazdagodott, sőt, megjelent az 50 Hz-es képsfrissítés támogatása, ami egyes országok szabványainak jobban megfeleltethető.

Milyen felbontást támogat az Xbox One?

Az Xbox One támogatja a jelenleg elterjedt Full HD (1920x1080), illetve a jövőben egyre nagyobb teret hódító 4K (3840×2160) szabványt.

Milyen az Xbox One kontroller?

Az Xbox One kontroller áttervezésre került, kicsit nagyobb lett, de még mindig emlékeztet az Xbox 360 sikeres irányítójára. A D-pad könnyebben kezelhető, és az analóg karokat is átdolgozták, hogy tovább redukálják a késleltetést. A Back és a Start gombok eltűntek, helyüket a Menu és a View gombok vették át. Természetesen az akkumulátor is tovább bírja, és az egész kontroller ergonómikusabb. Hanszóró vagy érintőkijelző nincs az Xbox One kontrolleren, ellenben micro-USB-ről lehet tölteni, ami nagy segítség a korábbi megoldásokhoz képes. Az X gomb, ami a konzol legfontosabb funkcióihoz vezet el, följebb került a felületen, ezzel segítve a véletlen lenyomások elkerülését. Az analóg karok sokat finomodtak, széleik recések lettek, hogy jobban tapadjanak a játékosok ujjaihoz. Az irányító a Kinecttel is jó barátságban van, egyből felismerik egymást a perifériák, és a reakcióidő is gyorsabb lett, igaz, ezt csak a legprofibb multiplayer huszárok veszik észre.

Mi az az Xbox One Media Remote?

Az Xbox One Media Remote egy univerzális távirányító, amit a Microsoft kifejezetten az Xbox One tulajdonosai kedvéért tervezett. A Kinect áramellátásán keresztül a tévé és a set-top box alapvető funkcióit is eléri az Xbox One Media Remote, így nem kell külön kezelőért nyúlnunk, ha fel akarjuk hangosítani a tévét, vagy csak simán kikapcsolni. Érdekes funkció továbbá a OneGuide gomb, amivel kedvenc médiatartalmaink hozhatók elő. Az Xbox One Media Remote nem része az Xbox One csomagnak, külön vásárolható meg 25 eurós áron.

Xbox One kontroller

Mit kell tudni az új Kinect periféráról?

Az Xbox One Kinect periféria felbontása 1920x1080-ra nőtt, azaz Full HD. Sebessége maximális felbontás esetén 30 fps, érzékenysége pedig hat játékos feldolgozásáig terjed ki. A Kinect lát a sötétben, hála az IR szenzorok használatának, érzékeli a játékos pulzusszámát, arcizmainak mozgását, és automatikusan felismeri az előtte állók személyazonosságát. A Kinect segítségével az Xbox One konzol hanggal is irányítható: egyszerű parancsokat adhatunk a gépnek, amiket a Kinect 2GB/s-os sebességgel továbbít a központi egység felé. A Kinect még alvó módban is képes értelmezni a hangparancsokat -- ez a gyakorlatba ültetve azt jelenti, hogy akár szóban is fel lehet ébreszteni a gépet. Bár roppantmód szórakoztató és hasznos, a Kinect nem szükséges az Xbox One működéséhez, igaz, hiányában számos funkció elérhetetlenné válik. Bár eredetileg a Microsoft kötötte az ebet a karóhoz, és nem árult Kinect nélküli Xbox One-t, ez 2014 nyarán megváltozott, és azóta kamera nélküli kiszerelés is kapható, természetesen barátságosabb áron.

Milyen a megújult Xbox Live?

Az Xbox Live rendszere sok új funkcióval bővült. Megmaradt a fizetős Arany és az ingyenes Free tagság -- utóbbi a felsorolt lehetőségek többségét sajnos nem tartalmazza. A támogatott országokban elérhető az Xbox Live TV szolgáltatás, mely többek között saját gyártású tévéműsorokat tartalmazni fog -- az Xbox One-nal együtt egy Halo tévésorozat is bejelentésre került, amit Steven Spielberg felügyel. A támogatott adásszolgáltatóknál az Xbox One TV saját információs bázissal egészítheti ki a képernyőn látottakat. Visszatért az Xbox SmartGlass, ami táblagépek és okostelefonok támogatásával igyekszik kiterjeszteni a konzol nyújtotta élményt. Az applikációk közti váltás a Kinect hangfelismerésének hála azonnali, sőt, megjelent a Skype, hogy akár játék közben is videofonálhassunk a barátainkkal. Az Xbox One felhőrendszere tárolja az adatainkat, és bár a játékokat fel kell telepítenünk a konzol merevlemezére, már az előtt játszani kezdhetünk, hogy az installálás véget érne.

Videókat is rögzíthetünk játékainkból, és szintén felhőrendszeren tárolhatjuk őket -- az Xbox One az utolsó 5 percet automatikusan elmenti. Átalakult az achievement-rendszer is: vannak achievementek és Achievementek (így, nagybetűvel), és míg előbbiek az eddig ismert módon működnek, addig utóbbiak csak egy adott időben szerezhetők meg, gamescore helyett pedig különböző ajándékok járnak értük. Érdekesség továbbá, hogy az Xbox One bevezetett egy úgynevezett reputációs rendszert, mely a játékosokat viselkedésük alapján rangsorolja, pozitív és negatív irányban, majd ezt az adatot figyelembe véve keres játszótársakat számukra a matchmaking. A dolog lényege, hogy ily módon szűrjék ki a rasszista, agresszív játékosokat.

A közösségi funkciók is sokat változnak a régi géphez képest: a folyamatosan fejlesztés alatt álló Xbox Live-on élő közvetítéseket nézhetünk, videókat tölthetünk fel a YouTube-ra, saját adást sugározhatunk, Twitteren vagy Facebookon üzengethetünk, sőt, akár USB-ről is nézhetünk filmet vagy képeket, amiket szintén megoszthatunk az ismerőseinkkel.

Xbox One DRM -- Kell-e állandó internetkapcsolat?

Nem, de a konzol megvásárlása után, az első indításkor egyszer fel kell kapcsolódnunk vele a világhálóra. Ezt követően az Xbox One nem igényel állandó internethozzáférést, szóval nincs a klasszikus értelemben vett Xbox One DRM.

Xbox One Live menü

Mi történik, ha kitiltanak (azaz bannolnak) az Xbox Live-ról?

Ha bannolnak az Xbox Live-ról, a szolgáltatások nem fognak működni többé, de a már megvásárolt játékaikkal ugyanúgy játszhatunk, mint korábban.

Az Xbox One támogatja a használt játékokat?

Igen, az Xbox One támogatja a használt játékokat, a lemezes programokat szabadon csereberélhetjük, eladhatjuk, pont, ahogy eddig. Természetesen az Xbox Live Marketplace-en vásárolt digitális játékok nem adhatók tovább (ezt az Xbox 360 esetében sem lehet megtenni).

Xbox One és az indie-címek -- mit kell tudni?

A Microsoft az Xbox One esetében is teljes mellszélességgel áll ki az indie-címek mellett. Egy új rendszernek hála bármely Xbox One konzol használható fejlesztői készletként, és a független csapatok saját maguk menedzselhetik címeik kiadását az Xbox Live-on át.