Valahogy, valahonnan felröppent az a pletyka, miszerint a Microsoft két különböző Xbox One kontrollert fog kiadni: egyet a konzolhoz, egy másikat pedig a személyi számítógépekhez, méghozzá mindezt úgy, hogy platformspecifikusak legyenek, vagyis a PC-s csak PC-n, a konzolos pedig csak konzolon működjön.

Rémes, ugye? Ez a Microsoft mindenre képes! Nos, az igazság az, hogy a pletyka ezúttal nem volt igaz, s a cégtől Albert Penello személyesen tisztázta az ügyet a gamerek körében frekventált NeoGAF hasábján. Elmondta, hogy az egész felvetés hamis, nem lesz külön kontroller PC-re és konzolokra, hanem amint megjelenik a szükséges illesztőprigram, az működni fog a meglévő kontrollerekkel, akárcsak az Xbox 360 perifériája esetében. Természetesen ezúttal is lesznek PC-s csomagok, de ezek nem különböznek majd a konzolos kiadástól.

Az Xbox One kontrollerek első körben csak vezetékes kapcsolatban működnek majd, de a tervek között szerepel, hogy vezeték nélküli kommunikációt is biztosítsanak, bár erről még csak tárgyalások folynak, és semmi konkrétum nincs még.

Konkrétumok egyébként arról sincsenek, hogy mikor lesz megoldott a hivatalos támogatás. Penello ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy 2014-et tervezik, de az a tény, miszerint a kontroller új kommunikációs protokollt használ, képes vezetékes módban is működni, továbbá az elődjéhez képest egy rakás újítást kapott -- köztük az Impulse triggereket --, szükségessé teszi azt, hogy új drivert írjanak, azt optimalizálják, illetve megoldják a régebbi programokkal való kompatibilitást is.

xbox-one-gamepad.jpg

A játékosok persze nem szeretnek várakozni, s már meg is született egy sufnimegoldás arra, hogy az Xbox One gamepad működjön PC-n. Ehhez annyi kellett, hogy az operációs rendszerrel elhitessük, valójában egy Xbox 360 kontrollert lát, s már működik is a dolog. Itt egy videó a folyamatról, ha érdekel.