Egy év telt el azóta, hogy megjelent az PS4 és az Xbox One, ezzel teljes erővel megkezdve az asztali konzolok legújabb, szám szerint nyolcadik generációját, most pedig megnézzük, hogy milyen volt a mögöttünk álló, cseppet sem unalmas 12 hónap.

PS4: Egy év után

Kezdjük a visszaemlékezést a Sonyval, akik az előző generációban csak lassan tudtak felkapaszkodni, az új ciklust azonban rögtön bajnokként kezdték. A játékosoknak imponált a gép egyszerűsége, mármint úgy értve egyszerűsége, hogy csak a játékokra és a szórakoztatásra koncentrál, nem úgy mint a rivális, amivel a Microsoft azt célozta, hogy egy mindenes konzol legyen. A PS4 játékra való, és ezt a bemutatástól kezdve keményen sulykolta a Sony, méghozzá nagy sikerrel.

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a PS4 lesöpörte a pályáról az Xbox One-t: azon túl, hogy a puszta számok a japánok mellett állnak, az általános vélekedés is az, hogy a PS4 egy jobb konzol, mint az Xbox One -- ezt a megítélést pedig csak tovább erősíti az, hogy rendszerint simábban, szebben futnak a játékok ezen a gépen. PS4-en megvan az áhított 1080p és a 60 fps, míg a Microsoftnál a resolution-gate korbácsolta a kedélyeket, magyarán az, hogy az Xbox One-on több multiplatform játék (és néhány first-party cím) sem tud 900p-nél magasabb felbontásban futni.

A Sony tehát sikert sikerre halmozott az elmúlt évben: a PS4-et veszik, mint a cukrot, egyre több a PS Plus előfizető, a játékosok nagy többsége pedig elégedett azzal, amit kapott, egyszóval a PS2 után újra a Sony a konzolkirály, mindeközben pedig csak kisebb bökkenők árnyékolták be a sikereket, és itt tényleg csak kis bakikra kell gondolni. A legnagyobb ami, az eszünkbe juthat az a 2.0 rendszerfrissítés okozta problémák, illetve a most is zajló DriveClub-fiaskó, de a nagy egészet nézve, kiváló első évet zárt a PS4 -- a jövő pedig még jobb lehet, főleg az izgalmas exkluzív címeknek köszönhetően.

Xbox One: Egy év után

A PS4-hez viszonyítva az Xbox One első éve nem volt valami dicsőséges, azt azonban egy pillanatra sem állíthatjuk, hogy unalmas lett volna. A konzol erős szembeszélben kezdte meg karrierjét, a Microsoft pedig erején felül teljesítve igyekszik minél többet megtenni annak érdekében, hogy az Xbox One sikeresebb legyen, s utolérje a versenytársát -- a legutóbbi számok alapján pedig végre megkezdték a felzárkózást.

Az Xbox One már a bemutatáskor nem volt a játékosok kedvence, miután a Microsoft elpuskázta azt a lendületet, amit az Xbox 360 nagy sikerével megszereztek: túl sok mindent akartak, de keveset markoltak, így kaptunk egy multimédia dobozt, ami nagy, drága, furcsa szabályokat korlátoz és mint kiderült, lassabb mint a PS4. Ezen kellett változtatni, és ezt meg is tette a cég: még a megjelenés előtt eltörölte a játékosokat durván korlátozó szabályokat, majd később az addig kötelező Kinecttől is elbúcsúztak, ami duplán, sőt triplán jó hózás volt, ugyanis sokakat zavart a mindig figyelő kamera, másrészt pedig e nélkül kereken 100 dollárt sikerült faragni az 500 dolláros eredeti vételáron, illetve némi teljesítménynövekedés is jött az erőforrások felszabadulása révén.

Az év során új főnök is került az Xbox-részleg élére, aki áthelyezte a hangsúlyt az all-in-one multimédia hajszolásáról, magukra a játékokra -- na meg arra, hogy javítsanak a konzol működésén. Havi rendszerességgel kapunk nagy frissítéseket, amik alaposan javítottak az egyébként több sebből vérző operációs rendszer használatán, illetve bővítették is azt pár kényelmi funkcióval -- igaz, sokak szerint még így is hagy kívánnivalót maga után a user experience.

Ha röviden kellene jellemezni az Xbox One első évét, akkor azt mondám, hogy tűzoltás. Tűzoltás ugyanis az első részletek alapján sokan elpártoltak a konzoltól, s őket kellett visszacsábítani árcsökkenéssel, frissítésekkel és több játékkal, ez pedig részben sikerült is, de még nagyon hosszú út van az Xbox One előtt, mielőtt komolyan meg tudná szorongatni a PS4-et.

Egy év után a PS4 van élen, ezt éri meg venni, ha játékkonzolt akar az ember, de ne felejtsük el azt, hogy a konzolverseny nem egy sprint, hanem egy maraton, a reményeim szerint pedig élesedni fog a verseny, hiszen az nekünk, vásárlóknak csak jó, ha a kegyeinkért vetekednek egymással a nagy cégek. Várom tehát azt, hogy mit lép 2015-ben a Microsoft és a Sony, de az biztos, hogy nem lesz unalmas a párharc.