• Perelnék a memóriagyártókat, tröszt gyanújával
  • Csoportos keresetre nyújtottak be javaslatot

Csoportos keresetet indítana egy ügyvédi iroda az Egyesült Államokban a nagy memóriagyártók ellen. Az irat szerint azokat a vásárlókat, akik 2016 és 2017 között vásároltak PC-t vagy okostelefont, a Samsung, a Hynix és a Micron tulajdonképpen megkárosította. A vád szerint a memóriapiac 96%-át uraló három cég együttműködve mesterségesen hiányt alakított ki a piacon, ezzel egyre feljebb és feljebb hajtva az árakat - nem véletlenül írtuk meg mi is, hogy egyre drágább móka lesz PC-t építeni.

A keresetjavaslatot benyújtó cég, a Hagens Berman saját, független nyomozást folytatott le kartellezés gyanúja miatt, és állításuk szerint bizonyítékuk van a jogsértés elkövetéséről. Az irodának egyébként nagy gyakorlata van a fogyasztóvédelmi eljárásokban: eddig mintegy 260 milliárd dollárt vasaltak be más, a fogyasztókat megkárosító cégektől. Egy évtizeddel ezelőtt pedig éppen az akkori DRAM gyártókkal szemben nyertek pert, hasonló ügyben.

memory-chip-kartell.jpg

Hogy most is sikerül-e bizonyítani az igazukat, vagy sem, az azután derülhet ki, ha a kereset mögé elegen beállnak és a bíróság elé kerül.