Szomorú pálya a minap hatvanegyedik születésnapját ünneplő Michael J. Foxé. A Vissza a jövőbe trilógia lendületes, szerethető főszereplője a kilencvenes évek óta küzd Parkinson-kórral. A közelmúltban kiderült, hogy bár fiatalon híresen erős volt a rövidtávú memóriája, mára nem tud megbirkózni a hosszabb szövegekkel, sőt lényegében el is köszönt a színészettől. Másfél éve megjelent könyvében nyíltan beszélt arról, hogy az ő életében már aligha találják meg betegségére a gyógymódot.

Családi életét tekintve kegyesebb volt hozzá a sors. 1988-ban házasodott össze Tracy Pollannel és négy gyerekük született. Az általában jókedvű Foxról sosem derült ki, hogy hova fejlődhetett volna színészként, klasszikus alakításai azonban velünk maradnak. Robet Zemeckis időutazós meséje mellett emlékezhetünk rá a Dupla vagy semmi című 1987-es romkomból, illetve Brian De Palma A háború áldozatai című filmjéből – utóbbiban Sean Penn oldalán tűnt fel. Jutott neki egy korszakos sorozatszerep is, a Kerge város című szitkom főhősét, az alpolgármestert alakította. 

Szinkronizált az ezredfordulós Atlantiszban, legemlékezetesebb felnőtt szerepe pedig az 1996-os Törjön ki a frász! című horror-vígjáték. Peter Jackson (A Gyűrűk Ura) korai rendezésében ügyesen építette be alakításába a betegségével járó mozdulatokat. Utoljára a Diane védelmében két epizódjában láthattuk 2020-ban. Boldog születésnapot és jó egészséget kívánunk neki!

Képeken legfontosabb alakításai.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!