Hetvenkilenc éves korában elhunyt Evangelosz Odüsszeasz Papathanassziu, vagyis Vangelis, közölte az MTI. A szomorú hírt Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök jelentette be. A görög média értesülése szerint egy franciaországi kórházban töltötte utolsó napjait a komponista. Kevesen tudják róla, hogy a francia Becsületrend lovagja volt, illetve hazájában tiszteletbeli doktori címet kapott.

skynews-vangelis-vengelis5776757.jpg
(A kép forrása: Sky News)

Tanulmányai

Vangelis 1943. március 29-én született Vóloszban, ami a legendák szerint egykor a kentaurok földje volt. Hatévesen írta első műveit, autodidakta módon tanult meg zongorázni, kottát olvasni pedig akkor sem tudott folyékonyan, mikor szülei beíratták zeneiskolába. Tanárai előtt úgy tett, mintha a hangjegyeket olvasná, a darabokat viszont már otthon megtanulta. Később az athéni Kézőművészeti Egyetem festészet szakára járt, képeit neves galériákban is kiállították.

a9e23c53-bea2-4aff-b512-95bf9d90fb76.jpg
(A kép forrása: HVG)

Aphrodite's Child

1963-ban alapította első zenekarát, majd 1967-ben a később szintén világhírű Demis Roussos oldalán megalapította a pszichedelikus-progresszív rock alapvető jelentőségű formációját, az Aphrodite’s Childot. Az ezredesek diktatúrájának idején, pont a 68-as diáklázadás forró időszakában tették át székhelyüket Párizsba. Legnagyobb slágerük az 1969-ben megjelent It’s Five O’Clock, korszakos albumuk pedig a 666 című 1972-ben kiadott koncepciós duplalemez.

Szólókarrier

A trió felbomlása után Vangelis részt vett néhány próbán a Yes együttessel, ahol a kiváló Rick Wakement pótolta volna, végül azonban a szólókarrier mellett döntött (az énekes Jon Andersonnal azért több lemezt kiadtak később). Párizsban kezdett filmzenéket komponálni. Az Opera sauvage egyik tétele, a L'Enfant a hazai közönség számára is ismerős lehet, hiszen az MTV A Hét című műsorának volt a főcímzenéje.

A legnagyobb sikert a brit Tűzszekerek hozta el számára, amiért 1981-ben megkapta a legjobb filmzenének járó Oscart. „Az 1924-es nyári olimpiai játékokra készülő Eric Liddel skót és Harold Abrahams angol rövidtávfutó párharcát feldolgozó alkotás nyitóképe, amelyben az atléták a homokos tengerparton, a fövenyt nyaldosó hullámok között futnak Vangelis zenéjére, az olimpia szimbóluma lett” – írja az MTI.

Népszerű munkái közé tartozik a Ridley Scott rendezte Szárnyas fejvadász, az 1492 – A Paradicsom meghódítása, a Polanski-féle Keserű méz, illetve az Oliver Stone gondozásában készült Nagy Sándor, a hódító zenéje is. 2001-ben a NASA Mars-missziójának komponált himnuszt (Mythodia), de élete végéig dolgozott. Ars poeticaja szerint munkássága egy csatorna, melyen keresztül a zajok káoszából zene lesz. Nyugodjon békében!