• Ridley Scott szerint a milleneumi generáció miatt bukott meg a pénztáraknál új filmje
  • Szerinte ez a nemzedék csak arról hajlandó tanulni, amit a telefonján mondanak el neki
  • Az utolsó párbajról írt kritikánkat itt olvashatjátok

Ridley Scott nyolcvanhárom éves korában még feszített tempóban dolgozik. Nemrég debütált a jegypénztáraknál elhasaló Az utolsó párbaj című történelmi eposza, amit holnap követ Adam Driver és Lady Gaga főszereplésével A Gucci-ház. Emellett máris dolgozik egy Napóleon hatalomra jutását bemutató művön, hogy aztán a Gladiátor 2 készítésének vágjon neki. És hogy teljes legyen a kör, a napokban megerősítette az élőszereplős Alien és Szárnyas fejvadász sorozatok érkezését.

A veterán direktortól aligha akarják megvonni a lehetőséget Hollywoodban, ugyanakkor munkái régóta vagy a kritikusok körében, vagy a mozipénztáraknál buknak meg. A fentebb említett történelmi-bűnügyi filmje 100 millió dolláros gyártási költségei mellé csalódást keltő 28 milliót gyűjtött világszerte, amit a direktor nem késlekedett csípős stílusban kommentálni. Marc Maron humorista WTF című podcastjában megvédte a Disney reklámkampányát, és a fiatalok fogyasztási szokásait kritizálta.

mv5bnzhjnzk0yzktntayns00m2jkltk3mwqtnza4nje0ytnkzja2xkeyxkfqcgdeqxvymteymjm2ndc2v1sd.jpg
(A kép forrása: IMDB)

„Szerintem ez a dolog arra vezethető vissza, hogy a mai közönség ezeken a kib***tt mobiltelefonokon nevelkedett. Az ezredfordulós generáció [millenials – a szerk.] nem akar tanulni semmit, hacsak nem egy mobilon mondják el azt neki” – közölte Scott, majd kijelentette, hogy soha egyetlen filmjének elkészítését sem bánta meg. Úgy véli, hogy az embernek egyedül aktuális munkájáról kell véleményt alkotnia. „Győződj meg róla, hogy boldog vagy és ne nézz vissza. Ez vagyok én.”

Még egy vicces anekdotát is megeresztett a rendező. Az amerikai újságírás talán legikonikusabb filmkritikusát, Pauline Kealt hozta példaként. Amikor 1982-ben megrendezte a Szárnyas fejvadászt, Keal, aki egyébként soha nem találkozott Scottal, a patinás New Yorkerben közölt hosszú kritikát a filmről. „Van benne egy négy oldalas sértéssorozat. Bekereteztem, jelenleg az irodámban van” – mondta, majd hozzátette: „soha nem olvasok kritikát.”

asgrjretgwafg.png
(A kép forrása: Port)

AZ UTOLSÓ PÁRBAJ

  • Műfaj: történelmi / dráma / thriller
  • Rendező: Ridley Scott
  • Főszereplők: Jodie Comer, Adam Driver, Matt Damon, Ben Affleck
  • Történet: A XIV. századi igaz történeten alapuló filmben egy nagyhatlalmú földesúr megerőszakolja hűséges lovagjának feleségét. A nő azonban nem tartja titokban az őt ért sérelmet, még ha a közösség a fejét is követeli öntudatos fellépése miatt. Végül férje párbajra hívja a gonosz hatalmasságot.

A filmről írt kritikánkat itt olvashatjátok.