Hogy az évtizedekkel ezelőtt kiadott, idejekorán befuccsolt sorozatra mekkora igény volt, azt kiválóan példázza, hogy bár sokan nem támogatták a kezdeményzést, sőt vannak, akik magát a karaktert és stílust is lenézik, csak egy igazi rajongó kellett az újraélesztéshez. B. Laci pedig itt volt, elindította a lavinát, ami a füzetes megjelenésből először vékonyabb, majd igencsak vaskos HC-szériává nőtte ki magát, ami mellé még a HellSpawn, a Sam & Twitch és Az ivadék átka keményfedeles kötetek is befértek. Ezek a közel 400 oldalas gyűjtemények eleve jól mutatnak, nem mellesleg már most sikerült sokkal tovább jutni a sztoriban, mint arra bárki számított volna, akár a Semic idejében, akár az újrakezdéskor. De Al Simmons, avagy az ivadék itt van, átka és új, pokoli életének kezdete pedig önmagáért beszél. 

Spawn: Az ivadék átka 2. kötet

  • Író: Alan McElroy
  • Rajz: változó
  • Oldalszám: 374
  • Ár: a kiadó webshopjából 6000 forint

Az ivadék átka azért különleges, mert nem egy különálló sztori, ami kapcsolódik az alapsorhoz, hanem lényegében egy antológia a Spawn-mondavilágból, amibe sok minden belefér a népszerű univerzum egyes pillanataiból, jól ismert szereplőivel. Itt Spawn maximum mellékszereplő, míg a főszerepet egészen mások kapják, legyen szó maffiózókról, megszállottságról, a múltról és akár Olümposzról, az istenekről, akik magukra haragították a pokol hadvezérét, vagy éppen a végtelen űrről, melynek félreeső kocsmájába hősök és bukott angyalok egyformán betérnek. De láthatunk még egy alternatív valóságot is, mikor a zombik tudatukra térve terrorizálják az élőket, illetve Sam és Twitch párosa is megjelenik néhány oldalon, sőt még néhány sorozatgyilkos is bekapcsolódik a buliba.

A majdnem 400 oldalnyi jóság változó stílusban elevenedik meg a lapokon, ami azonban szinte minden történetre igaz: kimondottan véres és belsőségekkel teli olvasmányról van szó, ami ugyan nem kihagyhatatlan a Spawn-sorozat vásárlóinak, de a rajongóknak emellett is nagyon ajánlott a beszerzése. Személy szerint kimondottan szeretem az antológiákat, a kisebb sztorikat, amik ebben az esetben ráadásul nagyjából mindegyik történet esetében kapcsolódnak a fő történetfolyamhoz, ezzel egy kis extrát nyújtva mindenkinek, aki kicsit is jobban érdeklődik Spawn sajátos univerzuma iránt. A rajzok nagyon mutatósak, látványosak, fröcsögnek a testnedvek, szakadnak a testrészek, a nők domborodnak, a szörnyek brutálisak, avagy minden a helyén van, ha szereted Todd McFarlene sajátos világát. Polcra vele!

Spawn: Az ivadék 21. kötet

  • Író: David Hine
  • Rajz: változó
  • Oldalszám: 406
  • Ár: a kiadó webshopjából 6000 forint

És akkor térjünk át a fősodorra, ami (elképesztő így leírni) immáron a 21. kötetnél tart, ez pedig nem jelent mást, minthogy a 150. füzettől a 164.-ig tartó Armageddon-szállal folytatódik az eddigi történet. A cím pedig nem véletlen, hiszen már az indítás után apokaliptikus jeleket tapasztalhatunk: a folyó vize vérré változik, mutáns békák potyognak az égből, eközben pedig az ivadék egy újabb újraszületés részese. Avagy picit bekerülünk a szó szerinti ördögi körbe, melynél Spawn újra életre kel szerelme által, amit Wanda iránt érez, csak ezúttal Malebolgia helyett Mammon pokoli urasággal akasztja össze szimbióta bajszát. Segítségére van azonban egy kisfiú, aki a halálból visszatérve adja át a szükséges erőt az ébredéshez, miközben a párost Sam és Twitch fedezi.

Innen kezdődik minden, majd ahogy a holtak a Földön járnak, a hűtlenekre lesújt a végzet, a Menny kapuit pedig nincs ki védje, új fordulatot vesz a történet. Megismerjük a vérengző Kálit, hogy általa és a nyomozóknak köszönhetően még többet tudjunk meg ivadékról, eközben pedig Wandáék otthonában szabadul el szó szerint a pokol, hogy még a régen bebörtönzött, őrült szeráf, Zera is a tiszteletét tegye az ördögi buliban. Ezzel lassan minden darabka a helyére kerül, hogy a két birodalom megvívhassa csatáját, amibe természetesen Spawnnak is van némi beleszólása. 

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Hiba lenne többet elárulni az Armageddon sztorijáról, mely 15 fejezeten keresztül tocsog a vérben, néha a legbetegebb dolgokat kihozva a lehetőségekből, amivel azért mindig bedob egy WTF-pillanatot a néhol kicsit katyvasszá váló sztoriba. A színek és formák baromi jók, mint mindig, hozzák a szokásos Spawn-minőséget, ami azért alaposan hozzáad az élményhez. Nem mondom, hogy nem olvastam még jobb sztorit az ivadékkal (tudom, szentségtörés, hiszen sokan imádják ezt a cselekményfolyamot), nekem néhol kicsit sok volt a direkt kavarás, viszont a látvány és a hangulat, illetve a brutális gore mindenért kárpótolt, miközben megvannak a tipikus hősies beállások, a direktbe vett női domborulatok, a démoni részletek, amik együtt teszik egyedivé ezt a sorozatot. És persze Al Simmons szokás szerint újraéli a múltat, ami bár kicsit redundáns pillanatokat is eredményez, azért ez is hozzátartozik ivadék történetéhez. Mindennel együtt tehát tessék lecsapni a legújabb kötetekre, tovább építve ezt a gyönyörű gyűjteményt, amiről nem túlzás azt mondani, hogy néhány éve még szinte lehetetlennek tűnt a magyar verziós beszerzése. És most mégis itt van, nem is akárhol tart, szóval ezúttal is köszönet Lacinak, a kiadónak, amiért elhozta a rajzolt poklot és Mennyeket Magyarországra!