Egyszer már írtam a több száz füzettel rendelkező Spawnról, aki egykoron nálunk is tiszteletét tette, hogy aztán viszonylag hamar eltűnjön a hazai palettáról, ám mindez már nem számít, elvégre Breitenbaumer László, a széria nagy rajongója új életre hívta a Pokolivadékot. A sorozat főhőse, vagyis antihőse emberként meghalt, Al Simmons megszűnt többé létezni, helyét pedig a pokoli hadúr, Malebolgia szolgája vette át. Elvesztette feleségét, gyermekét, legjobb barátját, helyettük pedig maradt neki egy rakás szörnyűséges ellenél, miközben mind az angyalok, mind a démonok a bőrére pályáznak. Spawn azonban nem egy gyenge jellem, a sikátorok mocskában fetrengő rögtönzött barátok, a hajléktalanok védelmezőjévé válik, illetve hadat üzen mindazoknak, akik csak egy háborúra termett játékszert látnak benne. Legyen szó Istenről, netán az Ördögről.

KEZDETEK – ötödik rész

Miután az újabb sztorikat bemutató füzetek pihenőre lettek küldve, a Kezdetek elnevezésű, keményfedeles sorozat futott tovább, aminek hála immáron elérkeztünk az ötödik kötethez a 27.-től a 32. részig jutó felhozatallal (ez azt jelenti, hogy még egy kötet, utána pedig már csak új történetek várják az olvasókat). Amit tudni kell, hogy mindig egy digitálisan felújított rajz kerül a borítóra, belül pedig ott a sok-sok oldalnyi tömör gyönyör Todd McFarlane-től, Greg Capullotól.

Érdekes véletlen, hogy az ötödik kötetbe szinte kizárólag a vallást támadó sztorik kerültek, pedig Spawn ennél jóval többre hivatott, hiszen gyermekgyilkosokkal, igazi gonosztevőkkel akasztja össze bajszát, szimbióta felszerelését – mégis, valahogy ezek a füzetek nyílt és kendőzetlen valláskritikával éltek. Elsőnek a sikátorok mélyén tisztogatást végző Átokkal sikerül kicsit hajba kapni, hogy Spawn egy rövid időre egykori szerelmével találkozzon össze. Azután egy furcsának tűnő szakadék után (a kötet végén ott a magyarázat, tessék csak elolvasni) a sebzett fenevad Ivadékot ismerhetjük meg, aki egy testvérpár oltalmába kerül. A fiúkat sajnos templomba járó apjuk terrorizálja, amit hősünk persze nem hagyhat annyiban, a drámai végkifejlet pedig emiatt borítékolható.

De nincs vége a kereszt mögé bújt bűnösök leleplezésének, hiszen a következő történet egy a város zajától távoleső birtokra vezeti Ivadékot, ahol a csuhás klán rasszista tagjai keresztet égetve mókáznak, embereket fenyegetnek. Aztán az utolsó sztorival visszatérünk a városba, ahol Megváltó próbálja megrendszabályozni mindenki kedvenc köpenyes alakját, és azt senki sem sejti, hogy a közelben mindvégig ott figyeli az eseményeket egy sokkal nagyobb hatalommal bíró személy is, még ha álcája eléggé megtévesztő is. 

Még a Pokol is kiveti magából

A halandó testbe űzött, bohóc külsejű Violátort már a Pokol ura sem viselte el, ezért is a büntetés, de az olvasók körében rendkívül népszerű karakter így is önálló útra tért, amit külön sztorikban mutat be immáron a hazai kiadó is. Nem keményfedeles kötetben, de nagyon igényes, három számot egybefoglaló, ragasztott füzetben indult útnak a sorozat, és egyből kiderül a nyitányból, miért is olyan közkedvelt a köpcös fazon.

A maffiával is rossz kapcsolatot ápoló bohóc éppen az utolsókat rúgná egy tipikusan olaszos búcsú során, mikor pokolbéli testvérei megsajnálják… vagyis inkább maguk állnának bosszút fivérükön, ezért beugranak hozzá egy kis fejvesztett mulatságra. Azonban a mit sem sejtő pokollények még nem tudják, hogy Violátor nemcsak megúszta a maffia halálos ölelését, hanem Spawnnal is alkut kötött, így ereje teljében várja őket egy bevásárlóközpont közepén. A vérengzés, mészárlás szinte elképzelhetetlen, amit a testvérek művelnek, a poénos beszólásokról nem is beszélve. És akkor a buta, de rendkívül acélos Megrovó megjelenéséről még szó sem esett…

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Megéri rá várni

Mind a kötet, mind pedig a Violátor rendkívül igényes. Előbbi 3290 forintba kerül, közvetlenül a kiadótól lehet megrendelni (mint a többi Spawn kiadványt is), tökéletesen illeszkedik a korábbiak mellé – csak az első könyv volt más méretezésű, azóta ezt a hibát szerencsére nem sikerült megismételni. Sőt Laciék tanultak a korábbi negatívumokkal kapcsolatos visszajelzésekből, így tényleg nem lehet belekötni a friss megjelenésekbe. A Violátor 1190 forint, szintén nagyon minőségi darab, ha pedig megjelent mindegyik gyűjtőfüzet, a kiadó ígérete szerint azokat egy tokkal majd egybe is lehet fűzni – már csak ezért is érdemes kivárni a folytatást. Meg úgy egyébként… továbbra is tartom, hogy Spawn visszatérése a hazai képregényes piac egyik legnagyobb csodája, amiért nem lehetünk elég hálásak. Szóval, aki bírja a sötét sztorikat, a vérengzést, a misztikus témák sem állnak távol tőle, az bátran álljon neki a sorozatnak, vegye fel a kiadóval a kapcsolatot, támogassa a széria teljes megjelenését. A brutálisan látványos beállítások, a gótikus horrorokat idéző szín- és formavilág, a sokszor két teljes oldalt kitöltő, extrán kidolgozott panelek miatt nem tudok nem elfogultan és elismerősen nyilatkozni erről a sorozatról. A köteteknek bizony ott a helyük minden gyűjtő polcán.

A szeretetcsomagot köszönjük a kiadónak, Lacinak!