Azért igazán jó és hálás feladat a Kingpin füzeteiről írni, mert minden hónap más és más kalandokat tartogat az olvasóknak, ráadásul újabb és újabb történetekkel, hősökkel. Mert bár megvannak a folytatódó sztorik (például a Megszállóké, a Baglyoké), olyan komolyabb esetek is napvilágra kerülnek, mint most a Gwen Stacy halála, illetve az előző havi bontásból a postai szolgálat miatt kimaradó Batman különszám.

kingpin-05-mindegyik.JPG

Batman különszám 2017/1

Bár Gordon visszavonult, éppen ahogy Batman, ő is összenőtt Gothammel, a gothami bűnüldözéssel – talán nem véletlen, hogy a reggeli séta során egy holttestre lel a parkban. A férfi testébe vágott mondat („Csak egy fadarab”) pedig egy régi ügyre emlékezteti, ami még az eredeti Zöld Lámpáshoz köthető. Az egykori nyomozó, Batman, valamint a legelső Lámpás így összefog, hogy egy csapatként, alapos nyomozás során járjanak utána a rejtélynek, ami egy pszichopata sorozatgyilkost sejtet a háttérben.

Ed Brubaker sztorija egy klasszikus detektívtörténet, ami talán a leginkább passzol Batmanhez, ráadásul jó látni, ahogy a nagy öregek egy közös nyomozás erejéig összefognak a titokzatos sorozatgyilkos rovására. Patrick Zircher rajzai is szépek, minden szempontból illeszkednek a lassan kibontakozó történethez, avagy a teljes összkép majdhogynem tökéletes, talán csak annyi volt a bajom, hogy a közös kalandot simán olvasgattam volna még további oldalakon át.

A 68 oldalas füzet 1290 forintért került piacra, és... igazából csúnyán megcsúsztam vele, mivel már több mint egy hónapja meg kellett volna érkeznie. Szerencsére Tomiék ebben a problémában is segítettek, így megkésve ugyan, de sikerült nekem is a nyomozás végére jutni. Más kérdés, hogy a következő Batmannel is hasonlóan pórul jártam, de erről majd később.

kingpin-05-batman.JPG

Hihetetlen Pókember különszám 2017/2

Ismét egy Különszám, ám ezúttal mindenki kedvenc Pókemberét állítva a középpontba, vagyis inkább Peter nagy szerelmét, Gwen Stacyt, akit Zöld Manó elrabolt. Mindezt azért, hogy így büntesse Pókembert, akinek jól ismeri a titkát, így azt is, hogy hol és mi fáj neki a legjobban. És bár mind (na jó, biztosan vannak új olvasók is, de a cím miatt nem nagyon lehet elspoilerezni a lényegi tartalmat) tudjuk, micsoda tragédiával ér véget a sztori, így egybegyűjtve még ennek ellenére is nagyszerű újraolvasni a kiegészítésekkel és alternatív vonalakkal egybeálló történeti szál teljes egészét.

Mert bizony nemcsak a ’73-as kaland került a meglehetősen vastag gyűjteménybe, hanem lényegében minden kiegészítés, ami valaha is napvilágot látott. Így olvashatjuk el Mary Jane őrlődését, így láthatjuk a szerelmespár utolsó nagy estéjét, sőt az is kiderül, mi lett volna, ha Gwen Stacy túléli Zöld Manó gyűlöletét és agresszióját. Noha olvastam olyat, hogy egy-egy kis szösszenet nagyon nyálas, túl romantikus a Különszámból, ezzel abszolút nem értek egyet. Mármint, persze, romantikus, de egy nagy szerelemről van szó, mit is várnánk helyette? Aki pedig volt már igazán szerelmes valakibe, az tudja, micsoda fájdalommal tud járni valakinek az elvesztése, azon mennyit lehet őrlődni, illetve ha az ember közelében van az illető, akkor bizony minden megváltozik. Szóval egyáltalán nem árt a történeteknek, hogy megismerjük Peter, Gwen és Mary gondolatait, érzékenyebb oldalát.

Ráadásul a manós sztorik (mindegy, melyikről beszélünk) szerintem mindig a legjobbak között voltak, így ez most sincs másképp. Garry Conway írásait Gil Kane (és Romita) rajzai teszik emberközelibbé a klasszikus pókemberes stílusban, legalábbis az alapok esetében, mert a kiegészítéseknél bőven vannak változások, de ez sem meglepő, hiszen sok-sok év eltelt a kiadásuk között. Az utolsó oldalakon pedig egy rakás borítót, képet nézhetünk meg Gwen Stacy adatlapja mellett, így tökéletessé téve a 112 oldalas, 1490 forintos kiadványt, amit csak ajánlani tudok mindenkinek.

kingpin-05-pokember.JPG

Marvel+ 2017/3

Tovább gördült közben a Megszállók, avagy a világháborúból átjutott szuperhősök története is, akiket Vasember és csapata szinte mind egy szálig sikeresen bebörtönzött. Eközben viszont Torpedó a saját népét meggyőzve kíván beszállni a nagy összecsapásba, mialatt Bucky ügyességének hála a foglyul ejtett hősök is kiszabadulnak, hogy utána a Shield légi bázisáról különböző testrészekkel árasszák el az utcákat. Az utolsó oldal pedig olyan csavarral zárul, ami miatt az olvasó aztán pláne várja majd a következő megjelenést.

Alex Ross és Jim Krueger sztorija hozza a várt minőséget, továbbra is izgalmas a harc, és egyre kíváncsibbá teszi az embert a cselekmény is. A hagyományos, 48 oldalas, 990 forintos füzet tehát még mindig megéri az árát, már ha kedveled a Bosszúállókat, illetve ezt az időutazásos sztorit.

A hónap végére azonban a sok izgalmas kaland ellenére ismét becsúszott egy kis kellemetlenség, konkrétan a postai szolgáltatás akadozott, aminek hála az aktuális Batman ismét nem érkezett. Remélhetőleg a továbbiakban ezzel már nem lesz gond, mert jó lenne minden hónapban az újdonságokról írni, nem pedig a pótlásokról.

kingpin-05-marvel.JPG

Megjelenési tervezet június közepéig

  • Hihetetlen Pókember 33 – Fekete Macska (48 oldal)
  • Marvel+ különszám 2017/3 – X-Faktor