A kétkötetes Hush után más szuperhősök, korábban hazánkban már megjelent és még nem ismert történetek egyaránt napvilágot látnak a DC keményfedeles sorozatában, így február elején Superman került reflektorfénybe, a hónap közepén pedig az Igazság Ligája nagy kalandja is kiadásra került, hogy a március Superman és Batman közös történetével indítson – ha pedig már egyszer előbb megérkezett a soron következő kötet is, úgy gondoltam, azt is bemutatom.

A Kripton utolsó fia

Az eredetileg az Action Comics sorozatban futó füzetekben megjelent történet gyűjteményes kiadásában az acélember csap össze szülőbolygója utolsó nagy harcosaival, miközben a sztori egy kisfiú érkezésével indít, aki mint kiderül, szintén a Kriptonról származik. Ennek eredményeképpen a kormány és a hadsereg természetesen megfigyelné és tanulmányozná a gyermeket, míg Superman szeretné őt megvédeni minden negatív behatástól, ám mint kiderül, nem Lor-Zod az egyetlen új jövevény a planétánkon, hanem… igen, a szemfülesebbek már kiolvashatták a névből, bizony, a mozifilmekből (a klasszikus második rész nagy nemezise) már jól ismert Zod tábornok is tiszteletét teszi, miközben barátait is magával hozza, amiből persze hatalmas csetepaté lesz.

dckripton.JPG

A Fantom Zónát (ezúttal egyben, Fantomzónaként szerepel) is érintő sztori klasszikus ellenfeleket, történetvezetést és rajzstílust kínál, miközben Richard Donner, a régi mozifilmek rendezője is kivette a részét a képregény megírásából, emiatt az pláne illeszkedik a filmekhez. Geoff Johns író egyébként már a Kripton utolsó fia publikálása előtt is népszerűnek számított, azóta viszont alaposan felívelt a karrierje, hiszen végül a DC Entertainment kreatív igazgatójává vált. De dicséret illeti a rajzoló Adam Kubert személyét is, mivel a sztori képei fantasztikus vizuális dizájnnal rendelkeznek, sőt a Fantom Zóna által még némi 3D-s trükköt is sikerült belevinni a füzetbe – ez sajnos a hazai kiadásban már nem köszön vissza, pedig illett volna egy az egyben átemelni az eredeti, hivatalos változatot még akkor is, ha a 3D-s szemüvegek emelték volna a költséget.

Máskülönben továbbra is elmondható, hogy a DC nagy képregénygyűjteménye megéri az árát, hiszen a keményfedeles forma eleve nagyon igényes külsőt ad a remek képregénynek, jó egyben látni, olvasni a történetet, ami mellé némi jópofa plusz jelentenek az eredeti borítók képei, és Superman 1939-es eredettörténete, ami további 9 oldalnyi érdekességet kínál. Sajnos sokaknak akadt bajuk a többi kötet mellé illesztéskor a gerincek közti eltérések miatt, illetve páran hiányzó vagy hibás oldalakról tettek említetést a fórumokon, de az Eaglemoss ügyfélszolgálata eleddig folyamatosan kézben tartotta az ilyen jellegű problémák megoldását, cserélte a köteteket.  

Az Igazság Ligája: Bábel tornya

Ra’s Al Ghul megint rosszban sántikál, ez már az első oldalakon egyértelművé válik, így sejthető, hogy a történet folytatása, vagyis a továbbiakban látható események láncolata kihez köthető. Bruce Wayne hiába látogatná meg szülei sírját, az feltúrva, üresen várja, közben pedig az Igazság Ligája csapatát egyesével intézi el Talia (a gonosztevő lánya) és csapata. A Marsbéli Vadász hirtelen lángra kap, Csodanő a saját elméjében kezd véget nem érő harcba, Aquaman rettegni kezd az életét adó víztől, Flash pedig olyan, fénysebességű epilepsziás rohamot kap egy lövedéknek köszönhetően, amit szinte senki nem élne túl. Ha pedig mindez nem lenne elég, akkor ott az ördögi terv legkegyetlenebb része, minek során Ra’s Al Ghul egy adótoronnyal egyszerűen elveszi a közös nyelv és kommunikáció lehetőségét az emberektől, így háborúra és kihalásra ítélve a társadalmat – nem véletlen a Bábel tornya cím.

dcbabel.JPG

Ahogyan az lenni szokott, az igazán nagy krízis helyzetek (vagy a legnagyobb drámák) teremtik meg a legjobb képregényes sztorikat, ez pedig ebben az esetben is igaz. A történet külön pikantériáját adja meg a bizalom kérdésköre, hiszen mint kiderül, Batman jegyzetei alapján sikerül egyesével elkapni a legerősebb szuperhősöket, akiknek a legnagyobb gyengéi derülnek ki barátjuk és társuk jóvoltából. Természetesen, ahogy fény derül a turpisságra, az egy kisebb lavinát indít el a csapatban, ami alapjaiban rengeti meg a Ligát.

Amellett pedig, hogy a sztori rendben van, maga a külső is tökéletes. A Dark Horse-t, Marvelt, Image-t is megjárt író, Mark Waid történetéhez Howard Porter rajzolta meg a sorozatot, aminél Drew Geraci volt a kihúzó, és Pat Garrahy a színező. A fordítás nem minden esetben egyezik a korábban megjelent verzióban olvasott szövegekkel, de ezzel nincs is nagy gond, maga a minőség a 2890-es ár mellett továbbra is rendben van, egész egyszerűen jó kézbe venni a köteteket, amik immáron szépen gyarapodnak a polcon, és még a gerincillesztésekkel sincs gond. Ráadásként pedig ne feledkezzünk meg az utolsó oldalakon terpeszkedő kis nosztalgiatörténetről sem, ami A bátor és vakmerő füzetek 1960-as számából hozza el az Igazság Ligája egyik kalandját. 

Superman/Batman: Közellenségek

A márciust indító kötet már elért a szerkesztőségbe, így aztán inkább hozzácsaptam a havi bontáshoz, így legalább hamarabb olvashattok róla, minthogy az újságosnál szembe találkoznátok vele. A Batman és Superman párost a címlapon is előtérbe helyező könyv pedig eléggé felhívja magára a figyelmet, már csak fantasztikus rajzai és izgalmas sztorija miatt is. Utóbbi egyből belecsap abba a bizonyos lecsóba, méghozzá ezúttal egy, a Föld felé tartó aszteroida képében, ami a Kripton bolygó egy darabja, és halálos fenyegetést jelent a planéta lakói számára. Mielőtt azonban szembesülne azzal az olvasó, hogy ez mit jelent, Batman és Superman a korábbi hazai képregényekből már jól ismert, Terminátorszerű Metallóval csap össze, aki egy pontos és rendkívül veszélyes lövéssel tesz pontot az eszmecsere végére, hogy az esetet éppen csak túlélő duó egy még nagyobb fenyegetéssel szembesüljön.

dckozelennsegek.JPG

Mialatt ugyanis ők ellenfelükkel küzdöttek, az elnök szerepében tetszelgő Lex Luthor mindent megtudott a Föld felé tartó aszteroidáról, annak közeledtét pedig arra használta fel, hogy ismét borsot törjön ellenfele orra alá. Ez annyit tesz, hogy élő adásban egymilliárd dollárt ajánl fel annak, aki elhozza hozzá Supermant, akit bűnbaknak kiált ki. Persze egyből szuperbűnözők hada veszi üldözőbe az acélembert és Batmant, sőt még az elnök rendkívül veszélyes különítménye is a nyomukba ered. Nem beszélve Superman egy másik korból érkezett alteregójáról, aki azt állítja, hogy a jövőben mindenki halott az aszteroidának hála, és hogy megakadályozza az általa ismert történéseket, annak érdekében még ölni is képes volna.

Jeph Loeb író munkássága igazi klasszikusokat eredményezett, amik közé a Közellenségek is tökéletesen illeszkedik, a Deadpoollal és Vampirellával ismertté vált Ed McGuinness fantasztikus rajzai, az azokat életre keltő Dave Stewart színei pedig tovább fokozzák a minisorozat minőségét, amit így egybekötve nagyszerű élmény végigolvasni (de komolyan, személy szerint álmosan, éjfél felé estem neki, de addig nem bírtam elaludni, míg be nem fejeztem. Ahogyan azt megszokhattuk, az utolsó oldalakon az eredeti füzetek borítóképekben is gyönyörködhetünk, a kötetet pedig a Superman 1952-es számában megjelent közös kis történet zárja. Ajánlott darab 2890 forintért, ahogy eddig mindegyik a képregénygyűjteményes sorozatban.

Megjelenési tervezet áprilisig:

  • Batman és Fia – 2017. március 15. – 2890Ft (mivel ez ünnepnap, várható némi változás)
  • Az Igazság Ligája: Az első év 1. rész – 2017. március 29. – 2890Ft

dc-gyujtemeny-kepregenyborze.JPG