Míg január végétől február utolsó hetéig a Marvel+, Pókember, valamint az X-Faktor ragadta meg a képregényrajongók figyelmét, márciust mindenki nagy reményekkel várta, köszönhetően az előre beharangozott terveknek, amik nemcsak a Polgárháború újrakiadásáról szóltak, de Logan megjelenéséről is, ami ráadásul egy, a szokásosnál is vaskosabb különszám képében került terítékre. De lássuk is, hogy konkrétan mit hozott a hónap, mit olvasgathattunk az elmúlt időszakban.

kingpin1-minden.JPG

Tini Nindzsa Teknőcök 2017/1

A fiatalabb korosztályt célozza, de a gyermeki lelkületű felnőtteknek is tökéletes szórakozás lehet a négyes idei első, egyébként ebben a sorozatban a harmadik füzete, ami Michelangelo, avagy Miki rémálmával indít, amit egy zombifilmekkel átmulatott éjszaka után hasonló jelenetet szül, mint amit hősünk a tévében látott a horrormozizás során. Miki riadóztatja is a többieket, akik először nem hisznek neki, ám egyre inkább úgy tűnik, mégsem rémálomról vagy látomásról van szó, hiszen a sötét, éjszakai utcákat öntudatlan emberek járják, akik különböző összetevőket visznek az androidtestben élő Kraangeknek. Innentől a hősies csapaton múlik a jóravaló polgárok sorsa, akiknek életét Miki mentheti meg – már ha kellőképpen megbíznak benne a többiek.

A február végén napvilágot látott történet nem drága (690 forint), nem is túl összetett, ráadásul megvan az az előnye, hogy ha csomagot rendelünk a Kingpintől, nyugodtan hivatkozhatunk arra, hogy „De Drágám, ezt a gyereknek vettem… de ha már rendeltem, ezt a Logant nem hagyhattam ott, nézd milyen szép.” Aztán persze titokban el lehet olvasni a Tini Nindzsák sztoriját is, ami egyszerűsége és rövidsége ellenére még felnőtt fejjel is szórakoztató tud lenni, feleleveníti az ember gyermekkorát, emiatt máris érdemes beruházni a füzetre. A következő szám április végétől kapható az újságosoknál, és felbukkan benne a rettegett Zúzó is, a teknőcök ősi ellensége.

kingpin2-tini-nindzsak.JPG 

Hihetetlen Pókember Különszám 2017/1

A nőnapra megjelent, 80 oldalas Különszám egy nagyobb, izgalmas sztorit tartalmaz Dan Slott írása és John Romita rajzai által (plusz pár kisebb, egyszerűbb történetet). May néni és idősebb J.J. Jameson esküvőre készül (a fiatalabbik Jonah közben polgármesterként viszi a női domborulatokat az átlagemberek életébe), Pókember Fenegyerekkel tisztogatja meg a szuperbűnözők kocsmáját, Oki Doki meg mindeközben, szembesülve saját halandóságával ismét rosszban sántikál. Sőt nagyon rosszban, elvégre irányított kis fémpolipjai segítségével egyszerűen átveszi a teljes város irányítását – persze látszólag jót akarva, ezzel egy utolsó nagy ajándékot nyújtva a lakosok felé. Az okosváros azonban pont úgy viselkedik, ahogyan azt elvárnánk Octopustól, így minden, és szó szerint minden Pókember ellen fordul, akinek az Angyalokon túl a Fantasztikus Négyes is besegít a krízisnek hála.

A The Amazing Spider-Man 2009-ben megjelent, 600. számából átvett történet izgalmas, érdekes, ráadásul rengeteg nagyon emberi pillanatot is tartalmaz a közelgő esküvőnek hála, ami ugye igen nagy lépés May néni életében. Emellett a rajzok is szerethetőek, noha Romita munkásságáért nem mindenki van oda – személy szerint kifejezetten tetszett a külső is. Maga a Különszám egyébként nem drága, 1090 forintos áron kínálja minőségi tartalmát (duplaoldalas borítóval, a Doki teljes élettörténetével és adatlapjával), emellett utolsó kisebb története igazán izgalmas cliffhangerrel végződik – a Madame Necc elejtésével elkezdődő vadászat sztorija az idei Pókemberekben folytatódik.

kingpin3-pokember.JPG

Marvel+ 2017/2

Az esztendő második füzete ott folytatódik, ahol az első félbeszakadt, avagy befejeződik az évek óta futó Astonishing X-Men, illetve tovább zajlik az időutazó Megszállók története. Előbbinél a rakéta kilövése után szinte minden szuperhős azon dolgozik, hogy a „prófécia” soha ne teljesedjen be, avagy Földünk ne semmisüljön meg, miközben Kolosszus és Kitty is élet-halál harcot vív, egészen az utolsó pillanatig, hogy végül kicsit keserédesen záruljon ez a nagyszabású sztori. A Megszállók ezután jönnek, hogy a modernizálódott New Yorkkal ismerkedve ismét összeugorjanak a kor szuperhőseivel, egészen pontosan Tonyval és brigádjával. Persze a Vasember (múltja ismeretében érthető okokból) ezúttal inkább békés megoldást keres, hogy visszaküldje a világháborúból érkezett csapatot a saját korába, de a harc elkerülhetetlen.

Ugyan az Astonishing X-Men lezárása is kellőképpen izgalmas, egy pillanatra sem hagyja unatkozni az olvasót, azért jó, hogy vége lett, és immáron a Megszállók történetére összpontosíthatunk, akik a következő Marvel+ oldalain dupla résszel térnek vissza. Alex Ross és Jim Krueger története a megszokott, két banda egymásnak ugrik alapot veszi elő, amiből jó kis balhé kerekedik, Steve Sadowski rajzai pedig bár egy-egy alkalommal esetlennek tűnnek (például mikor Vasember és társai bemutatkoznak), ügyesen ötvözik a modernebb és régiesebb stílusokat, ezzel egyedi összképet alkotva. 990 forintot, ahogyan mindig, most is megér a 64 oldalas füzet, pláne, hogy Tomiék azért mindig a legérdekesebb, legizgalmasabb sztorikat szokták beválogatni a hazai rajongóknak.

kingpin4-marvel.JPG

Mega Marvel: Logan

Eljött a pillanat, amitől mindenki retteget – a szuperhősök szinte mind egy szálig meghaltak, az M-nap után túlerőbe került, összefogással megerősödött szuperbűnözők először Vasemberrel, Amerika Kapitánnyal, Thorral, majd ezután majdnem az összes hérosszal végeztek. Azóta évtizedek teltek el, a Föld pusztasággá változott, ahol a Mad Max-sorozatból ismert hordák uralják a vidéket, így rettegésben tartva a lakosokat, miközben olyan gonosztevők osztották fel egymás között az Államok területét, mint Fátum, az időközben meghalt Magneto, vagy éppen Hulk és belterjes családja. Ha mindez nem lenne elég, dinoszauruszok tizedelik a lakosságot, éjszaka a földfelszín alatt élő szörnyetegek kúsznak elő, hogy megegyék az embereket, nyomukban még az épületeket is elnyeli a talaj, így nem hagyva semmit – csak ahogy már írtam, pusztaságot.

Ebben a borzalmas, embertelen és kilátástalan univerzumban él visszavonultan Logan, avagy az egykori Rozsomák, aki azóta családot alapított, földet művel, és végérvényesen hátat fordított a harcnak, gyilkolásnak. Senki sem tudja, miért történt így, de eltökéltsége sziklaszilárdnak bizonyul, amivel kapcsolatban akkor sem változik véleménye, mikor megfenyegetik Bannerék a megszokott sarc miatt, amivel tartozik. Éppen a legjobbkor tűnik fel az időközben megvakult Sólyomszem, hogy együtt vágjanak neki a nem túl veszélyesnek ígérkező útnak, ami után a fizetség elég lesz az elmaradás rendezésére. Azt persze senki nem sejti, hogy a kaland sokkal több nehézséget tartogat, mint azt a páros gondolná. 

A képregény, aminek hazai kiadása felrobbantotta az internetet, hogy a megjelenést követő egy-két héten belül teljesen el is fogyjon (újranyomás folyamatban, nem kell aggódni). Megjegyzem, nem véletlenül, elvégre a Logan, avagy az Old Man Logan sztorija eleve nagyon durva (a borítón is jelzett figyelmeztetést ezúttal tessék nagyon komolyan venni), és bár spoilerezni nem szeretnék, a mindenfelé hulló testrészeken és testnedveken túl tragikus pillanatok is borzolják a kedélyeket. Ehhez a rendkívül egyedi, a megszokottnál fakóbb, realisztikusabb képi világ is sokat hozzátesz, Steve McNiven rajzai tökéletesen passzolnak Mark Millar sztorijához, így megteremtve a brutális atmoszférát a kegyetlen sztorihoz, ami még a tapasztaltabbaknál is kiverheti itt-ott a biztosítékot. Éppen ezért mondhatni, hogy ez a kiadvány egy ajándék a hazai közösségnek, ha más különlegesség 2017-ben már nem jelenik meg, akkor is ki lett maxolva az esztendő. 212 oldalon (sajnos csak puhafedeles verzióban), 3800 forintért ez a kiadvány egyértelműen kötelező mindazoknak, akiknek csak kicsit is felkeltette a figyelmét a szinopszis.

kingpin5-logan.JPG

Batman 2017/2

Az utolsó pillanatban futott be a 19-én megrendezett képregénybörzére megjelent új Batman, amit eredetileg be sem terveztem a rovatba, de végül nagy örömmel fogadtam megjelenését. A kisebb méretű füzet első felében a Baglyok Bírósága utáni nyomozás folytatódik, ami Batman számára meglehetősen veszélyessé vált az előző számban látott lezárásnál (konkrétan átszúrták egy kard pengéjével). Ez a harc folytatódik, és bizony kedvenc hősünk vesztésre áll, mikor a Bíróság a vereségét kiáltja ki és halálát kívánja, ám ahogy az lenni szokott, a világ legjobb detektívjét sem ejtették a fejére. Más kérdés, hogy az akcióval teli oldalak végén látható utolsó képsorok alapján még nagyobb harcra számíthatnak mindazok, akik kitartanak a minőségi, eredetileg 2011-ben indult sorozat mellett. Mindeközben (a füzet második felében) a Ragadozók története is folytatódik, minek során Barbara vallomást tesz Gordonnak, ami már csak azért is fontos, mert a Savantot elrabló Fekete Pók mindössze imposztornak tűnik, ahogy Véreb is, és miközben Kalkulátor a háttérből mozgatja a szálakat, és így bizony nagy szükség van Kanári és Vadásznő segítségére, illetve bárkiére, aki bevonható az ügybe. Ami persze csak tovább bonyolódik, hogy így egyre türelmetlenül várjuk a következő számban becsatlakozó Halálcsapás színrelépését.   

Scott Snyder sztorija a Baglyokkal különösen izgalmas, amit a Spawnnal már alaposan megkedvelt Greg Capullo rajzai tesznek igazán feledhetetlenné, miközben a Ragadozók kicsit hagyományosabb, ezért talán nagyobb tömegekhez is szólhat a jól ismert rajzstílussal, és a szuperlányok szuperdomborulatainak bevetésével. Mindkettő ajánlott történet (akár pótlással is, ha valaki lemaradt volna az előzményekről), a 950 forintos füzet közepén ráadásul a gyönyörű borítóképeket is megtaláljuk egy kétoldalas miniposzter társaságában.

kingpin6-batman.JPG

Megjelenési tervezet május közepéig

  • Hihetetlen Pókember 17/2 – 2017. április eleje – 990Ft (80 oldal)
  • Marvel+ 2017/2 (Hulk) – 2017. április eleje – 1950Ft (128 oldal)
  • Batman Különszám – 2017. április eleje – 1290Ft (64 oldal)
  • Tini Nindzsa Teknőcök 17/2 – 2017. április vége – 690Ft (24 oldal)
  • Hihetetlen Pókember Különszám (Gwen Stacy halála) – 2017. május eleje – 1490Ft (112 oldal)
  • Marvel+ 2017/3 – 2017. május eleje – 990Ft (48 oldal)
  • Batman 2017/3 – 2017. május eleje – 950Ft (48 oldal)