Elérkeztünk a március következő két kötetéhez, a 14-én megjelent Batman és fiához (ami korábban már egyébként kapható volt, persze nem keményfedeles verzióban), plusz a március 29-én várható Az első évhez is, amiben az Igazság ligája egy nagyszabású, újragondolt eredettörténetét ismerhetjük meg.

az-igazsag-ligaja-dc.JPG

Batman és fia

Az eredetileg 2006 és 2007 között megjelent történet ezúttal inkább Batman múltjában és magánéletében kutakodik ahelyett, hogy igazán nagy krízissel fenyegetné Gotham lakosságát, vagy akár magát az emberiséget. Persze a háttérben ott munkálkodik Talia al Ghul, a halott Ra’s al Ghul lánya, akivel maga Bruce is érzelmi és testi kapcsolatba keveredett, hogy leigázza és uralja a bolygót, de a Végtelen Válság után játszódó sztori középpontjába mégis inkább kettejük szerelmének gyümölcse, a kis Damian kerül. A fiú pedig meglehetősen rossz úton jár anyja nyomdokában… kissé megzabolázhatatlan és rendre olyan cselekedetei vannak, amitől nemcsak Bruce vagy éppen Alfréd hátán futkos a hideg, de bizony az olvasóén is.

batman-es-fia.JPG

Szóval megjelenik Damian, a hosszúra nyúlt szabadságról visszatérő Batman pedig próbálja őt helyes irányba terelni, amiben a helyzetet kicsit rosszul kezelő Robinban is társra lel. De ahogyan az lenni szokott, további bonyodalmak is felütik fejüket: Batman-álruhás rendőrök gyilkolnak és garázdálkodnak az utcákon (egyikük Jokert lövi fejbe, míg egy másik Bane-t is utánozva prostituáltakat gyilkol, és majdnem eltöri a Denevérember gerincét), közben pedig Talia denevérszörnyeteggé vált emberei riogatják egy rendezvény vendégeit. A kérdés tehát az, hogy vajon Batman úrrá tud lenni a káoszon, miközben újonnan megismert fiát is felügyelnie kell? Egyáltalán jó irányba terelhető a fiú, aki bérgyilkosok és bűnözők közt nevelkedve előbb vágja le valakinek a fejét, minthogy börtönbe küldje az illetőt? Bár választ nem minden kérdésünkre kapunk a saját magánéletét is helyes irányba állítani kívánó Batman története során, de jó pár izgalmas jelenet vár mindazokra, akik beruháznak a kötetre.

Arra a könyvre, ami még egy 1971-es történetet is tartalmaz Talia első felbukkanását bemutatva, a Bob Brown és Dick Giordano rajzaival életre kelt sztori pedig pont az egyik legjobb időszakot eleveníti fel a képregények idővonaláról (ez persze erősen szubjektív, de személy szerint a hetvenes és nyolcvanas évek világa a kedvencem). Na nem mintha a Batman és fia művészeti oldalával bármi gond lenne. A legendás Joe Kubert nyomdokaiba lépő fiú, Andy Kubert képei még az aranykort juttathatják az ember eszébe, Jokere éppen olyan félelmetes és egyedi, mint azt gyerekkorunk képregényeiben láthattuk, és a Kubert iskolában tudást szerzett kihúzó, Jesse Delperdang munkája is dicséretet érdemel, éppen úgy, mint a színezőké (Guy Mayor és Dave Stewart). Szokás szerint van még némi összefoglaló is az adott korról, a történetről és az alkotókról, illetve a történet végeztével az eredeti borítórajzok is megcsodálhatóak.  

Az Igazság Ligája: Az első év (1. rész)

Miután az 1985-ös Végtelen Világok Krízise a teljes DC-univerzumot átalakította és összesűrítette az alternatív valóságokkal, a legtöbb eseménysor és karakter megváltozott. Ez persze kihatással lett az Igazság Ligájára, aminek hála új eredettörténet született, így felvezetve a hősök közkedvelt csapatának megszületését – ez az első év, aminek legelején Aquaman, Fekete Kanári, Flash, Zöld Lámpás, valamint a Marsbéli Vadász még nem fogott össze, még külön-külön küzdenek meg a felbukkanó fenyegetésekkel. Így az óriási madárral, amely Coast City felett jelenik meg, vagy az üveglénnyel, a vízben feltűnő higanyszerű ellenféllel, a tűzszörnnyel, továbbá a kőóriással. Ám a végén muszáj együtt harcolniuk, mikor egy legyőzhetetlennek tűnő falény tűnik fel az Everglade parkban, és végül ez a csata vezeti őket ahhoz a szövetséghez, amit úgy hívunk, hogy az Igazság Ligája.

elso-ev.JPG

Miközben azonban hőseink csapatot alkotnak, egyből feltűnik a színen egy minden eddiginél veszélyesebb, a háttérben megbújó erő, amely Lókusz néven mutatkozik be, és tulajdonképpen a korábban legyőzött űrlények is ehhez a fura nevű, genetikusokkal teli brigádhoz tartoznak, éppen úgy, ahogy a Liga sajtótájékoztatóján megjelenő Solomon Grundy, Eclipso, Tövis és Agyagpofa is. Hőseink persze győzedelmeskednek ellenfeleik felett, sőt a helyszínen lévő bámészkodókat és újságírókat is megmentik, ám ekkor még nem is sejtik, hogy életük nyugodt pillanatainak véglegesen vége szakad. Miközben ugyanis a fiúk a túlzottan gondoskodó édesanyjával küzdő Kanárit piszkálják és a lánnyal flörtölnek, illetve magánéletük és újonnan jött ismertségük áldásával és átkával küzdenek meg, a Lókusz megmutatja igazi erejét. Az utcákon végtagjaikat vesztik az emberek, feltűnik a színen Malliah, az Agy, és Madame Zsivány is, sőt a Liga tagjai is borzalmas veszteségeket szenvednek el. A harc közben Kanári a hangját, Zöld Lámpás az egyik karját, Flash a teljes alsó testét, Marsbéli vadász pedig a szemeit veszíti el a génötvöző sugárnak hála. Ilyen állapotban pedig kérdéses a szuperhősök győzelme, sőt életük is veszélybe kerül…

Az első év egy kihagyhatatlannak mondható sztori ’98-ból, ami nemcsak magukat a Ligatagokat hozza kicsit közelebb az olvasóhoz, de szövetségük megszületésén túl egy igazi krízishelyzetbe is kergeti őket. Ehhez a nagyszabású történethez kell is a két kötet, mind a remek szerzőpáros (a több évtizedes tapasztalattal bíró Mark Waid és Brian Augustyn) érdekfeszítő stílusa, mind pedig a látvány miatt, ami a brit Barry Kitson képsoraival elevenedik meg. Persze ezúttal is van múltba tekintés, az 1962-es első Igazságliga eredettörténettel, ami tulajdonképpen ott végződik, ahol az új elkezdődik, tehát a falény legyőzésével. Az eredeti borítórajzok jelentik a habot a tortán, ami itt szó szerint értendő, elvégre az ilyen nagyszabású történetek miatt is nagyszerű dolog a DC képregénygyűjteményének megjelenése, ami bőven megéri az árát, így még mindig csak arra tudom buzdítani az érdeklődőket, hogy bátran essenek neki az igényes formában megjelenő köteteknek, amiknél a hibás példányokat továbbra is segítőkészen cserélik a cég munkatársai, így ha gond adódna a nyomdai munkával, azt is hamar megoldják.

Megjelenési tervezet júniusig:

  • Az Igazság Ligája: Az első év 2. rész – 2017. április 12. – 2890Ft
  • Harley Quinn: Előzmények és kopogós viccek – 2017. április 26. – 2890Ft
  • Superman: Az Acélember – 2017. május 10. – 2890Ft
  • Batman: Halál a családban – 2017. május 24. – 2890Ft (A kedvencem, pont a születésnapomra időzítve, köszi!)
  • Lex Luthor: Az Acélember – 2017. június 07. – 2890Ft

És még várható…

  • Az Igazság Ligája: Föld kettő
  • Zöld Íjász: Tegez
  • Superman: Agyzseni
  • Lobo: Féktelenül