A Shenmue 3 olyan játék, amiről milliók álmodnak -- már ha még aktív játékosok ugye, hisz az első két rész az ezredforduló hajnalán jelen meg Dreamcastre, majd később Xboxra. A kiadásért felelős Sega sok-sok millió dollárt ölt a két programba, a látnoki képességű játéktervező, Szuzuku Ju víziója azonban nem hozott olyan sok pénzt a konyhára, hogy megmenthesse a platformot. Persze, annyi zöldhasú a világon nem volt akkor, és az is igaz, hogy egy kellemetlen emlék nem homályosíthatja el a Shenmue-sorozat érdemeit.

A Shenmue 3 viszont sosem készült el, és ha a Segán múlik, nem is fog. Ugyanakkor Szuzuki Ju egyre aktívabb az üggyel kapcsolatban, és egy francia újságíró megszellőztette, hogy a japán tervező egy Kickstarter-projektben gondkodik. Sőt, szívesen kiterjesztené a szériát egy manga- és egy anime-sorozat formájában, de hogy ebből lesz-e valami, minden bizonnyal a jogokat tulajdonló Segán is múlik. Mi persze örülnénk, a Shenmue 3 lehetne az a játék, amivé a Yakuzáknak a kismillió epizód alatt válnia kellett volna.

Szuzuki Ju egyébként 2010-ben azt nyilatkozta, hogy a Shenmue 3 története gyakorlatilag kész, már csak a forgatókönyvet kell kipofozni és mehet a munka:

"A vázlatok már rég léteznek a Shenmue 3-hoz, szóval... (nevet). Egyébként a Shenmue 3 sokkal inkább befelé fordul, mintsem kifelé. A dialógusok nagy része például Ryu és Shenua [a női főszereplő] között egyéb, mély dolgokról szól. Ez nem konkrétan a játékból való, de példázza, hogy miről beszélek: Ryu elmegy Shenuához, és ő megkérdi, hogy kávét vagy teát kér-e inkább? Ekkor a játékos dönthet és ez más irányba tereli a beszélgetést. Vagy Shenua feltesz egy elméleti kérdést Ryunak: »Van veled négy állat, egy majom, egy madár, egy kutya és egy macska. Tegyük fel, hogy egy hídhoz érsz, de csak hármat vihetsz magaddal a túlpartra. Melyik lesz az az egy, amelyiket hátrahagyod?«. S a játékos ismét választás elé kényszerül. Shenua egy csomó ilyen kérdést tesz majd fel, a játékosnak pedig mindig adnia kell egy választ, melyek végül más és más irányba terelik a többi karakter iránti viszonyát. Olyan ez, mint egy személyiségteszt. Például, az ember, aki a majmot hagyja hátra, az a fajta, aki otthagyná a saját nejét is."

Ti adnátok pénzt a játékra a Kickstarteren?

Kickstarterre mehet a Shenmue 3