Amikor a legtöbb ember megálmodja álmai gamer PC-jét, a hangzatosabbnál-hangzatosabb alaplapok, videokártyák, házak mellett általában csak amolyan utolsó gondolatként jelenik meg a memória. 8 GB, 16 GB, 32 GB – persze fontos a kapacitás, de ahogy az nemrég a Kingston Fury Beast lapkáit bemutató cikkünkből is kiderült, több olyan tulajdonság van, amelyekre érdemes odafigyelni. Egy jól kiválasztott memória nemcsak kiegészíthet és támogathat egy már önmagában erős konfigurációt, de több program és játék esetében lényegesen jobb teljesítmény érhető el vele. Ilyen eset az, amikor valaki például egy erőforrásigényesebb szoftvert használna a munkához, esetleg szeret a böngészőben több tucatnyi lapot megnyitni, vagy pusztán kedveli a nyílt világú, jellemzően memóriaigényesebb játékokat. Mivel élményeim a Kingston prémium kategóriás kínálatával kapcsolatban a legfrissebbek, úgy döntöttem, legfrissebb termékeik alapján összegyűjtöm, mire is érdemes ilyen téren odafigyelni.

ktc-product-memory-beast-ddr5-rgb-single-2-zm-lg.jpg

Az első és legfontosabb tulajdonság természetesen a típus. A már említett cikkben a DDR4-es Fury Beastet teszteltem. Ám amennyiben a választott alaplap támogatja, mindenképp érdemes a már lényegesen fejlettebb és nagyobb teljesítményű DDR5-ös modellekben gondolkodni. A Kingston két DDR5-ös típust kínál a Fury vonalon belül: a belépő kategóriás Beastet és a prémium Renegade-et. A DDR5 nagy előnye, hogy az ilyen lapkák többsége alapértelmezésben támogatja az Extreme Memory Profiles, avagy XMP technológiát is. Az XMP teszi lehetővé, hogy a felhasználó maga állítson össze különböző beállítás-profilokat a memória számára, amely tartalmazhat akár elég komoly túlpörgetést is. A Renegade kizárólag XMP 3.0 profilokkal operál, így első indításkor már be is kell állítani a használni kívánt profilt. Ezen felül mindkét típus rendelkezik beépített, testreszabható RGB világítással, a modellek elérhetőek 8, 16, 32 GB-os egyéni vagy dupla kiszerelésben is. Az alapértelmezett sebességek a konkrét típustól függően a Beast esetében 4800-6000 MT/s, míg a Renegade esetében 6000-7200 MT/s-ig alakulnak.

ktc-product-memory-renegade-ddr5-single-1-zm-lg.jpg

A Kingston mellett további fontos érv a 24/7 elérhető ügyfélszolgálat, valamint az ipari szinten kiemelkedő, szigorú tesztelés, és a termékenként változó, két évtől akár élettartamig terjedő garancia. A memória kiválasztásában további segítséget nyújt a Kingston oldalán elérhető konfigurátor, mely többi hardverünk adatai alapján segít az azokkal kompatibilis, legmegfelelőbb típus kiválasztásában. Így amennyiben a memóriából is a legjobb minőséget szeretnétek választani a konfiguráció tervezése során, a Kingston Fury vonalával, azon belül a Beast és Renegade modellekkel garantáltan nem választhattok rosszul.