pcguru-ajanlott590x150.jpg

Ahogyan a PS4 esetében is hihetetlen karcsú volt az induló 500GB-os merevlemez, úgy a PS5 1TB-ja is átgondolatlan lépés (na, jó, nem átgondolatlan, csak éppen maximum profit-központú üzleti szempontokat gondoltak át), amivel átlagban mindenki igen hamar szembesült, mikor rájött, hogy ebből kevesebb mint 700GB foglalható be, minden másra meg ott a Maste… törlés, főleg, hogy már egy Call of Duty is 100GB feletti tartalmat helyez gépünk adattárolójára. Jó, ha valaki havonta egy játékot vesz, alaposan kimaxolja, majd az új megvásárlásakor már nem nagyon talál felfedeznivalót a régi kalandban, annak ez sem olyan fontos tényező, de aki több szolgáltatás-alapú videójátékon él egyszerre, emellett nagyobb, AAA kategóriás kalandokkal tölti a maradék idejét, esetleg tesztelőként folyamatosan új programokkal foglalkozik, annak bizony hamar rá kellett jönnie, hogy nem állapot, amit a Sony biztosít, a Kingston Technology pedig a március 25-én megjelent Tiny Tina’s Wonderlands kapcsán úgy gondolta, lép egy nagyot. Egyből több terabájtnyit.

Félpercnyi munka, komoly tárhely

A Kingston eszköze egy apró kis csomagban érkezik, ahogy egy SSD-nél várja az ember, és mivel ezúttal kifejezetten a behirdetett konzolos közeget szemeltük ki neki, egyből a Sony masinájába került. A beszerelés rendkívül egyszerű, még az igazi technikai analfabéták is könnyen boldogulhatnak vele, elvégre a művelet legkomplikáltabb része a PS5 oldalsó paneljének letépése. Szó szerint, mivel a nagyjából kétkezes (de egyemberes) munka tovább tartott, mint utána a tényleges szerelés: a konzol oldalburkolata alig akart engedni, minden emelésnél attól tartottam, hogy eltörik, emellett úgy szorul, hogy leizzadtam, mire végre kegyeskedett lejönni. Utána már csak egy kis csavarozás, bepattintás, visszacsavarozás szükséges, mehet a burkolat a helyére, bekapcsolás után pedig egy gyors formázást és setupot követően már használható is az extra SSD, amit innentől be lehet állítani alapértelmezett háttértárnak, amikor játékot töltünk le a Store-ból. Mindehhez egyébként a Kingston egy oktató videót is biztosít, amit érdemes megtekinteni.

Természetesen nemcsak az új letöltések esetében használható a kiegészítő, könnyedén átmásolhatjuk bármely tartalmunkat az alap tárolóról a Kingston eszközére, és mindössze percek kérdése, hogy az átmozgatott játékot elindítva már a frissen beszerelt SSD-ről élvezzük a virtuális kalandot. 100GB-ot kevesebb mint 1 perc alatt lehet átmásolni, ami azért nem rossz eredmény, és a helyzet az, hogy egy komolyabb játékkönyvtárral elbabrálva 10 percen belül az eszköz tárolókapacitásának fele kitölthető. Persze, nem indie-kkel, hanem olyanokkal, mint a CoD, a Battlefield, a God of War, a Horizon Forbidden West és társaik. Onnantól viszont nincs más, csak a játék. Az SSD-t egy hónapja használom, minden hipergyorsan betölt, egyedül talán az tűnt fel, hogy gyakrabban felpörög és búg a gép egy ideig, mint korábban. Ilyenkor már-már fel is száll, hogy elrepüljön minden terával együtt, de végül azért mindig megnyugszom, mikor rövid időn belül csillapodik a zaj, ami pedig marad, az a játék élvezete.

Megéri? Menyiért?

Mielőtt a piszkos anyagiakra térnénk ki, nézzünk kicsit rá a számokra, hiszen azok is vannak: a gyártó előírásai szerint ugye kizárólag PCIe Gen4 M.2 NVMe típusú SSD-vel bővíthetjük a konzol tárhelyét, ami legfeljebb 4 TB kapacitású. Az SSD-nek rendelkeznie kell hőelvezető mechanizmussal, például hűtőbordával vagy hőelosztóval, és ezzel együtt is legfeljebb 11,25 mm magasságú lehet, a szekvenciális olvasási sebességnek pedig hoznia kell a minimálisan elvárt 5500 MB/s-ot. Fontos, hogy a tárhelybővítéshez csak a PlayStation követelményeinek megfelelő meghajtót használjunk, és a Kingston FURY Renegade M.2 SSD ezeknek a követelményeknek abszolút megfelel. A hivatalos adatok szerint egyébként az olvasási sebesség akár 6570 MB/s, ami a saját tapasztalatok szerint bőven teljesíthető, sőt túl is szárnyalható. Fontos még a szerkezet és a hőleadás is, elvégre az alacsony profilú grafén alumíniumnak köszönhetően a szerkezet szűk helyen és nagyobb megterhelés esetén is hűvösen tartja a tárolót. 

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

És hogy akkor ez mennyiért lehet a miénk? Nos, attól függően, hogy az 500GB-os vagy az 1-2-4TB-os verziót választjuk, értelemszerűen nő az összeg. Előbbinél közel 50 000 forintot kérnek el, majd sorrendben haladva 80-150-430 ezer forintnyi összeget is költhetünk konzolunk bővítésére. Azt gondolom, hogy az 500GB nem igazán megoldás, ha hosszabb távra tervezünk, a 4TB pedig némileg túlzás (árában is), így az ideális a két középső változat, amikkel kiválthatunk Pro és bővített tárhelyű konzolvariációkat is. Mindez persze leginkább azoknak szól, akik már az első generációra lecsaptak, mert aki kivár, az már esélyesen bővített gépekre ruházhat be x idő múlva. De aki már döntött és lépett, a Kingston kiegészítőjével mindenképpen jó lóra és korrekt bővítésre tehet szert, miközben az SSD természetesen PC-s gépépítésnél is kiválóan alkalmazható. Itt aztán pláne csak pénztárcánk szabhat gátat, ahogy azt már megszokhattuk.