A Xiaomi az okostelefonok gyártása terén hosszú évek óta egy jól megfigyelhető trendet követ. A középkategóriás készülékek sorában (Redmi-sorozat) egymás után jelenti be az aktuális család újabb és újabb készülékeit, megfizethető áron, míg a high-end kategóriában már prémium áron készít és árul prémium készülékeket.

A Redmi mindig is a Xiaomi legnépszerűbb (al)márkája volt és lesz. Jelenleg több mint 200 millió eladott készüléknél tart, ami különösen elismerésre méltó, tekintve, hogy a Redmi 1 2013 júliusában jelent meg. Kilenc év alatt a Redmi is sokat fejlődött, az alsó kategóriából messzire jutott, az új generáció pedig valószínűleg ismét jó pár millió eladott készülékkel és dollárral fogja gazdagítani a kínai gyártó számláját.

Dupla 1

Az 1-től tehát eljutottunk a 11-ig, de a széria legfrissebb érkezője vajon képes-e überelni a tavaly bemutatott 10-es szériát? A Redmi Note 10 Pro 120 ezer forintos áron nyitott, ezzel a középkategória egyik legjobb ajánlata lett. Nos, azt már a teszt elején elmondhatjuk, hogy nem, a 11 Pro nem lett jobb, de ez nem jelenti azt, hogy a kínai gyártó egy rossz készüléket adott volna ki. Mindjárt el is mondjuk, hogy miért!

A doboz, jó Xiaomi-s módra szerencsére ismét tömve van mindennel. Legfelül magát a telefont találjuk, van némi olvasnivaló, egy szilikon tok, SIM-tű, USB-A/USB Type-C végű töltőkábel és egy masszív 67 Wattos töltőfej, amit ugye már sem az Apple, sem a Samsung nem ad, csak úgy, a környezettudatosság jegyében.

redmi-note-11-pro.jpg

A vállalattól megszokott minőség egyébként most is látszódik: az összeszerelési minőség kiváló, az illesztések pontosak, viszont az egész készülék kicsit kevésbé érződik a sarkokban kerekítettnek, a fogása azonban még ennek ellenére is remek (a hátlap azonban gyűjti az ujjlenyomatokat). Alul található a dupla nano-SIM tálca, van sztereo (jelzés nélküli) hangszóró, jack és infra port, bekapcsológombba épített ujjlenyomat-olvasó, és egy 6,67 hüvelykes kijelző. A telefon súlya ezzel együtt már átlépte a 200 grammot, szóval lehúzza a zsebet.

A Redmi Note 11 Pro belsejében egy 12 nm-es gyártási technológiájú MediaTek Helio G96-os processzor látja el a feladatokat (tavaly ennek egy 8 nm-es Snapdragon 732G volt a megfelelője), a 6 GB RAM/128 GB UFS 2.2 háttértár most is megvan, a grafikus mag egy Mali G57 MC2. A kijelző pedig, nos, az a készülék legfényesebb része, az 1080x2400 pixeles, Super AMOLED (120 Hz-et is tud) panel csodás képet biztosít, na meg 1200 nit max fényerősséget, aminek köszönhetően még tűző napsütésben is látható marad.

És hogy milyen élmény használni? Nos, jó: Android 11-es alapra épített MIUI 13 fut a készüléken. Itt az újdonságok inkább a felszín alatt vannak (töredezettség-mentesítés javítása, teljesítmény/energiahatékonyság egyensúlya stb.), de az olyan dolgok, mint a kedvenc alkalmazások sávba helyezésének lehetősége, vagy a létrehozott dokumentumok vízjellel való ellátása, nemcsak gyorsabbá, de biztonságosabbá is teszi a munkát.

xiaomi-redmi-note-11-pro-settings.jpg

A rendszer alapvetően gyors, aki már látott MIUI-t, az azonnal otthon érzi magát, de új belépőknek sem fog gondot okozni a megértése, használata. Nincsenek megakadások, még egy órányi Asphalt 9-ezés közben is csak pillanatokat lehetett tapasztalni, de az alkalmazásból egyszer sem lépett ki, és túlzott melegedést sem tapasztaltunk, ráadásul alig 15%-kal merítette az 5000 mAh-s akku töltöttségét. És ha már akku: a 67 Wattos gyorstöltő kb. háromnegyed óra alatt 75% energiával képes megetetni a Redmi Note 11 Prót.

A 128 GB-os háttértárat maximum 1 TB-os mikro-SD kártyával lehet bővíteni, de ebben az esetben az egyik SIM kártyáról le kell mondani (a Redmi Note 10 Prónál nem). A telefon nincs túltöltve alkalmazásokkal, van szokásos Xiaomi-csomag, jó néhány játék (törölhető), Facebook, WPS Office, Spotify, Netflix, és ami nem működik, az frissítést követel. A videóhang egyébként kellően erőteljes, még maximális hangerőn sem kezd el torzítani. A beszédhang tiszta, mindkét oldalon érthető, még autóvezetés közben, kihangosított állapotban is.

redmi-note-11-pro-01.jpg

Negatívabb kép

Természetesen okostelefon nem létezhet legalább négylencsés kamerarendszer nélkül. Ez megvan a Redmi Note 11 Próban is, azonban tervezés szempontjából hiába gyönyörű a készülék, itt a mérnökök elkövettek egy érthetetlen bakit: a főlencse még a kameraszigetből is kiemelkedik, így tok nélkül az asztalon kissé féloldalasan fekszik, ami nem túl szerencsés. Egy 108 MP-es főlencséből, egy 8 MP-es, f/2.2-es fényerővel rendelkező ultraszéles, egy 2 MP-es makró és egy 2 MP-es mélységélesség lencséből tevődik össze a képalkotás lehetősége, na meg a szelfiből, ami 16 MP-es érzékelővel rendelkezik.

redmi-note-11-pro-kamerasziget.jpg

A 2MP-es makrókamera nem készít annyira megnyerő képeket (nincs autófókusz), így elhagyása nem lett volna veszteség. A többi kamerával alapvetően nincs baj: nappal a képek teljesen vállalhatóak, az alábbi galériában ugyanazt a térrészletet láthatjátok, normál, széles látószögű, és telefotó, valamint 108 MP-es opcióban. A szoftver a szokott lehetőségeket tartalmazza, portrémódban a háttérelmosás megfelelő, az éjszakai képek állványon vállalhatók, viszont videozás terén történt egy komoly visszalépés: a készülék csak 1080p/30 fps-ben rögzít mozgóképet, viszont van stabilizátor. Hogy miért veszett el a 4K lehetősége, nem tudni.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Lapot húzni 11-re

Összeségében az előzőekben leírtakból talán látható, hogy miért mondtuk már el az elején a végítéletet. A Redmi Note 11-sorozat öt készüléket tartalmaz, az ajánlott árak 80 és 140 ezer forint között változnak. A Note 11 Pro 4G-ért (ezt kaptuk meg, kommunikációs szempontból mindent tud, leszámítva az 5G-t) hivatalosan 120 ezret kérnek: ennél az összegnél még jár az állami támogatás, így 100 ezerért már elvihető, ami nem egy rossz üzlet. Ugyanakkor azt is ki kell jelenteni, hogy Redmi Note 10 Pro-tulajoknak nem biztos, hogy megéri a csere, az alsóbb osztályokból viszont már igen, ha nem létszükséglet a 4K videó és a dedikált mikro-SD. Jó telefon a Redmi Note 11 Pro, de a visszalépések azért fájdalmasak. Sikere persze attól függ, hogy mennyiért kerül be a kiskeresdelmi kínálatba: ajánlott áron vagy annál drágábban. Az biztos, hogy Xiaomi-rajongók ezt is venni fogják, mint a cukrot. Szolgáltatói kínálatból meg pláne.