A Xiaomi hihetetlen sebességre kapcsolt az elmúlt egy évben, hiszen rengeteg okostelefont dobott a piacra, azonban a vállalat portfóliójának csak egy szelete a Mi és a Redmi család. A kínai cég az elkövetkezendőkben már az autógyártásba is be akar szállni, de addig még van egy kis idő, hogy újabb telefonokat készítsen. A 2021-es termékpaletta egyik legújabb készüléke a Redmi Note 10 5G, mely alacsony áron kínálja az 5G-s sebességet és még néhány extrát, például (korlátozott ideig) egy Mi Band 5-t.

A Redmi egyértelműen a Xiaomi legnépszerűbb termékcsaládja, amiből a megjelenése óta több mint 200 millió készüléket adott el a kínai techóriás. Ez egy eléggé tiszteletreméltó eredmény, az új készülékek pedig minden bizonnyal hozzájárulnak majd ahhoz, hogy ez a szám még tovább növekedjen. A Redmi Note 10 5G ugyanis tökéletesen belesimul a brandbe: elérhető áron kínál remek tulajdonságokat, azonban nem tökéletes, egy-két dolog hiányzik belőle, de a mérleg pozitív serpenyőjében jóval több dolog van, így nem lehet kérdéses a végítélet.

A doboz a Xiaomitól megszokott tartozékokat rejti: a telefont, a töltőt, egy Type-C kábelt, egy műanyagtokot, egy SIM-tűt és egy rakás papírt, szóval mindent, ami kell a biztonságos üzemeltetéshez. A nano-SIM és mikro-SD kártya behelyezése után a készülék alapvető beállításai (régió, wifi, biztonsági lehetőségek kiválasztása) után azonnal a MIUI frissítéséért kiált a Note 10 5G, amely magával hozza az Android májusi biztonsági csomagját is. Igaz, ez a MIUI még nem a 12.5, de valószínűleg az is megérkezik néhány hónapon belül.

A Redmi Note 10 5G egy 6,5 hüvelykes, IPS, FULL HD+ felbontású kijelzővel rendelkező készülék, aminek lelke egy Mediatek Dimensity 700 CPU, amely 5G képes chip (hurrá!), mellette pedig egy Mali G57 GPU látja el a grafikai feladatokat. A telefonból akad 64 GB-os és 128 GB-os modell egyaránt, ehhez pedig mindkét változatban 4 GB RAM jár, azonban fontos kiemelni, hogy a nagyobb verziók európai piacon nem jelentek meg. A Redmi Note 10 5G mindent tartalmaz, amiért a Xiaomit szeretik a rajongók: van infra és FM-rádió, távirányító és jack csatlakozó, sőt NFC is. Az összeszerelési minőség jó, az előlap üveg, a hátlap műanyag és fényes, ami kifejezetten jól áll a készüléknek, ugyanakkor a toknak köszönhetően nem gyűjti az ujjlenyomatokat.

A felhasználói élmény egyébként xiaomis módra remek, bár a telefon nincs túlzsúfolva alkalmazásokkal: a Google és a gyártó szoftvercsomagján kívül van Netflix, Facebook, meg a PUBG mobil verziója, szóval mindenki kedve szerint alakíthatja a szolgáltatáskínálatot. Mivel egy Mi Band 5-is érkezett a készülékhez, ezért első feladatként a Mi Fit is telepítésre került: a fiókba belépve a párosítás pillanatok alatt megtörtént az okoskarkötővel, utána pedig automatikusan mérte a lépéseket, a pulzust, az alvásminőséget és a sportot.

redmi-note-10-5g-menu.jpg

A Mi Band 5 főleg szoftveresen fejlődött a 4-hez képest, kisebb részben dizájnban: itt a legfontosabb újítás a mágneses töltés, ami azt jelenti, hogy nem kell kivenni a szilikon szíjból. Ahogy a Mi Band 5, úgy a Redmi Note 10 5G is remek üzemidővel rendelkezik: nyugalmi állapotban hat napot is simán elvan egy töltéssel, de aktív videózással, internetezéssel, telefonálással is kibír két napot az 5000 mAh-s akkumulátor. Egy háromórás Netflixezés kb. 20%-ot vett a telep töltöttségéből, ami remek eredmény, a gyorstöltéssel pedig valóban gyorsan (2 óra alatt) lehet etetni a készüléket. A kijelző dinamikus kontrasztaránnyal rendelkezik, jelenleg 90 és 60 Hz között lehet választani, a 30 Hz-et egy későbbi frissítésben ígérte a gyártó. Van világos és sötét mód is, a képernyő erős napsütésben is olvasható, bár a tükröződése néha zavarónak hathat.

A hangminőség egyébként remek, videó alatt tisztán és hangosan szól, telefonálás alatt először hallható volt egy kis recsegés, utána már nem, és mindkét oldalon mindent lehetett érteni. És ha már szó esett a multimédiáról, a Redmi Note 10 5G 3+1 lencséből álló kamerarendszere (48 MP fő + 2 MP makró + 2 MP mélység + 8 MP szelfi) nappal kiváló felvételeket készít. A színek élénkek, a dinamikatartomány megfelelő, a szoftver pedig a megszokott lehetőségeket adja a pro módtól egészen a time-lapse/lassított felvételekig. Apropó videó: a Redmi Note 10 5G csak Full HD 30 fps-ben tud rögzíteni mozgóképet, azaz 60 fps-re vagy 4K-ra nincs lehetőség. Az alábbi galériában pár képet láthattok, melyek normál/makró módban lettek készítve.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Végszóként elmondható, hogy a Redmi Note 10 5G a 80-85 ezer forintos áráért jó vétel a középkategóriában, ugyanakkor néhány értehetetlen döntés azért belerondít az egyébként pozitív összképbe. Ilyen például a sztereo hangzás vagy a második SIM hiánya (a Redmi 10 család többi tagja 2 SIM + 1 SD-kártyahellyel rendelkezik), illetve az is fontos, hogy nem lehet 4K-ban videót rögzíteni. De per pillanat ár/érték arányban jobb vétel ez, mint a 10S, úgy meg pláne, hogy egy Mi Band 5 is jár a telefon mellé, meg hat hónapnyi kijelző csere, ami szintén egy plusz érv a vásárlás mellett.