Ha a legújabb konzolgenerációhoz dukáló megjelenítő eszközökre gondolunk, az első, ami eszünkbe jut, az valószínűleg nem egy 27 colos monitor, hanem egy legalább kétszer ekkora képátlójú televízió. Pedig egy méter alatt is van élet, ha a 4K-felbontásra gondolunk, erre nagyszerű példa a Philips Momentum 279M1RV monitorja is, melynek dobozán ott virít a méretes „Designed for Xbox” felirat. Remélem, mondanunk sem kell, hogy nem kötelező „betartani” az Xbox-szabályt, éppen olyan jól megfér mellette (vagy alatta) egy PlayStation 5, vagy egy erőteljesebb PC.

Kis mindenes

Ha esetleg annak idején lemaradtatok volna a tévének tűnő, de valójában monitor kategóriába eső Philips Momentum 559M1RYV tesztjéről, melynek elején már kitárgyaltuk, hogy mégis miért kerül rá a fent nevezett matrica, akkor most elmondom ismét, röviden. A teljes Xbox-élményhez 4K-felbontással, 120 Hz képfrissítéssel rendelkező, HDR-képes eszköz kell – mindezen kritériumoknak pedig tesztünk alanya, a Philips Momentum 279M1RV is megfelel, sőt néhány ponton még túl is teljesíti azokat. Ami viszont szokatlanabb – ahogyan már céloztunk rá –, az az, hogy mindezt mindössze 27 hüvelykes képátlón teszi. Ebből pedig egyértelmű, hogy nem a kanapéról fogunk előtte sütkérezni, hanem az erre szánt asztalfelületre helyezzük.

3-279m1rv.jpg

A nagytestvér hagyományait kisebb méretben átörökíteni csak papíron hangzik egyszerűen, hiszen jóval kisebb képátlón ugyanannyi képpontot megjeleníteni mindig is az aktuális paneltechnológia határait feszegető feladat volt. Persze, mondhatjuk, hogy a mobiltelefonok kijelzői már rég megugrották a 279M1RV 163 PPI-s pixelsűrűségét, már IPS panelen is, szóval igazából nincs új a nap alatt, de a két eszközcsalád összehasonlítása nem ilyen egyszerű feladat. Így ebbe most nem is mennék bele, úgyhogy térjünk is vissza a testvéri viszonyhoz. A nyilvánvaló méretbeli különbségek mellett a HDR 600 szabványnak megfelelően a többzónás háttérvilágítást és a Momentum-termékcsalád Ambiglow hangulatfényeit is megkapjuk, illetve a 3840×2160 képponton elterülő Nano IPS panel képfrissítése eléri a 144Hz-et, névleges 1ms GTG válaszidővel.

Hasonlóan erőteljes adatokkal találkozhatunk a csatlakozási lehetőségek felhozatalában. A 279M1RV hátoldalán, a lefelé néző portokon három darab HDMI (2.1) és egy darab DisplayPort (1.4) akár több eszköz egyidejű csatlakoztatását is lehetővé teszi, mindehhez pedig egy komplett, négy kimenettel rendelkező USB-sziget (3.2, Type-A) társul. Az összképet végül egy 65 W-os teljesítményen tölteni képes, szimultán videójelet is adó USB-C, valamint egy sztenderd jack (3.5 mm) teszi teljessé.

279m1rv-02.jpg

Tömör gyönyör

Az asztali játékhoz szokott szem számára elképesztően élesnek hat a 4K felbontás a manapság még mindig leginkább FHD-territóriumának számító 27 hüvelykes képátlón, mozgásban már-már észrevehetetlen, ha esetleg nincs bekapcsolva az élsimítás. No persze, konzolon ebbe nem sok beleszólásunk van, de mindenképp megemlítendő, hogy legalább szóban érzékeltethessük a különbséget. Mindemellett a magas képfrissítésen szellemképezés és csóvahúzás alig észrevehetően jelentkezik, csupán a legmagasabb fokozatú „overdrive” funkció bekapcsolásával válik számottevően érzékelhetővé.

Viszont ami jelen esetben sokkal érdekesebb, az a HDR, melytől IPS panelen totális csodát azért nem vártam, de még így is kellemesen meglepődtem a keret mentén elrendezett 16 zónás világításon. Ugyan köszönőviszonyban sincsen egy teljes FALD-technológiás televízióhoz képest, de még így is segít a színesebb, kontrasztosabb jelenetek megjelenítésében. Persze hozzá kell tenni, hogy ezen a szinten a pusztán egy foltban világított jelenetek (pl. keresőfény pásztáz a vak sötétben) területei alatt bekapcsoló világítás egy vagy több egész blokkot „kiszürkít”, ami egyesek számára zavaróbb lehet, mint a "nem zónás" világítás.

279m1rv-03.jpg

Másik vesszőparipám a hangzás, mellyel itt csak minimálisan voltam elégedetlen, mert hát a DTS kapcsán kicsit más jut az ember eszébe, mint ami a jelen valóság. De a 279M1RV 5W-os hangszóróitól teljesen vállalható minőséget kapunk, helyenként még némi mélyhangot is felfedezhetünk, de dobhártyaszaggató, audio-csodára nem érdemes számítani.

Zokszó nélkül

A maga 300 ezer forintot felülről közelítő árcédulájával tagadhatatlanul drága darab a 279M1RV, ami a hazai piac ismeretében alaposan leszűkítheti az érdeklődők körét. Ugyanakkor tagadhatatlan, hogy kategóriájában igazán jó vételnek számít. A HDR-képes, 144 Hz-es 4k kijelzők közül csak a szintén rokon AOC AGON termékcsalád egyik tagját kapjuk meg olcsóbban, emellett pedig csak akkor akad komoly kihívóra, ha a HDR-tanúsítványt elengedjük. Ami jogos panasz lehet vele kapcsolatban, az a már-már túlságosan letisztult és sallangmentes dizájn, bár személy szerint ezt sosem tartottam problémának, sőt épp ellenkezőleg.

Mégis, annak ellenére, hogy egy kiváló eszközről van szó, egy nagyon szűk piaci rést céloz meg magának, melyet gyakorlatilag egymaga ki is tölt. Mégis, kicsit a "két szék között a földre" esete forog fenn: aki gyors 4K monitorra vágyik, az talál magának olcsóbbat (HDR nélkül), aki pedig konzolon játszana, általában a nappalijában teszi, jóval nagyobb képátlón. Ezért nehéz lenne általánosságban ajánlani, még úgy is, hogy előremutató eszközről van szó.