pcguru-ajanlott3590x150.jpg

"Merthogy mit is lehet egy monitorállványról írni?" – kérdezheti az egyszeri olvasó. Ezt én is nehezen tudtam elképzelni, pedig a dolog mögött vastagon van sztori és műszaki háttér. Nos, a sztorival kezdjük, ez a szimplább része. Nemes egyszerűséggel gondban voltam az asztalom átrendezésével, ami főleg abból fakadt, hogy a korábbi Latitude gépem helyett (amihez volt fix dokkoló) egy Alienware laptopra váltottam. Az idegennek új dokkoló kellett, és mindez a Dell 24’-es monitorommal már kicsit sok volt az asztal szempontjából. Épp a rugalmas megoldások fele kajtattam, amikor a szerkesztőséghez befutott az X1-3D, ez pedig minden problémámra megoldást hozott. Az oldalsó asztali rögzítéssel felszabadult egy csomó hely, amit a Dell saját monitorállványának kihajításával értem el. A térben több tengely mentén mozgatható karok tökéletesen megoldják az oldalról beemelt monitor pozícionálását. A laptopom pedig csücsülhet középen, ahogy eredetileg is elterveztem, de eddig egyik dokkoló+noti párosból sem tudtam kihozni ezt a leosztást.

Műszakilag is abszolút elégedett voltam, már a doboz szemrevételezésénél, később pedig egy komoly, határozott hardver került elő belőle, ami acél, aluötvözet és cinkötvözet alkotóelemekből áll. Ahogy nézegettem, forgattam a gázrugós szerkezetet, egy nyugati, irodai, mi több, majdnemhogy ipari minőségű kiegészítőt ismertem meg. A rögzítés is iszonyat egyszerű, pláne, hogy kapunk hozzá YouTube-videót, három imbuszkulcsot, csavart és távtartókat – ha a monitor kellékeit kidobtuk volna. A csomagból való kivétel után a talpazatot rögzítettem az asztalhoz, de az opcionális kábelvezetőt is befűztem a talphoz, hogy lefelé is rendezetten tudjak huzalozni, az elosztó irányába. Egy imbuszkulccsal lazítottam a gázrugó tartásán, és egy másik imbusszal meglazítottam a monitorhoz csatlakozó idom tengelyének csavarjait. Ezzel irányba tudtam forgatni az idomot. A gázrugós tengelyt a talpazatra húztam, rászorítottam az alsó rögzítőcsavarra, hogy ne mozogjon az asztal lapja feletti rész, majd felpattintottam a monitort a vonatkozó idomra, és négy csavarral rögzítettem. Végül, amint a megfelelő szöget és pozítúrát megtaláltam a monitornak, a tartó idom tengelyén is szorítást eszközöltem. A hab a tortán a kar két fő tengelye mentén található kábelvezető, amelybe a monitor táp-, usb elosztó- és HDMI kábeleit behúztam. A felső tengelyen amúgy egy kivehető mágneses kábelrendező szolgáltatja ezt a funkciót, ennek a helyre csattintása hoz egy kisebb „wow-faktort” is magával.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Az Arctic X1-3D szerelhető az asztal hátsó élére, oldalra, a monitor pedig forgatható, akár 90°-ban is, ha klasszikus japán shooter játékokra, vagy vertikális munkára szottyanna kedvünk. A Vesa 75 és Vesa 100-as rögzítő akár 15 kilóig bírja a terhelést, amivel ha nagy tévét nem is, de irodai vagy gaming szempontból abszolút releváns kijelzőket helyezhetünk, akár 49' ultrawide szélességig.  Ha a fentiek alapján gond lenne az összeszereléssel, a QR kód alapján a következő linken lehet megtalálni egy csomó segítséget a szereléshez: KATT! Még egy apróság: azon ne lepődjetek meg, ha a gázrugó kienged, mikor szétszeditek a csomagolásból a pakkot. Amint rápakoljátok a monitort, szépen mozgathatóvá és stabilan rögzítetté válik a rendszer. Egy kulturált, professzionális kivitelű állványt kaptunk az Arctic-tól, ami egyaránt kiszolgálhat gamert és irodai dolgozót. Második monitor rugalmas elhelyezéséhez, vagy csak simán az elsődleges kijelző flexibilis mozgatásához is remek választás lehet, ha az ember nem sajnálja rá a 20 ezer forint körüli árat.