• Shang-Chi és a Tíz Gyűrű Legendája továbbra is hasít a mozikban
  • Clint Eastwood és Gerard Butler filmjére viszont kevesen váltottak jegyet
  • A CGI-gazdag produkciókat látogatja inkább a közönség a járvány kitörése óta
  • A friss hazai premiereket itt találjátok

Továbbra is teljesen kiszámíthatatlanul alakulnak a mozis statisztikák. Amióta újra megjelentek a gigaprodukciók a kínálatban, sokkal kisebb mértékben hajlandóak a nézők jegyet váltani akár közepes költségvetésű filmekre. Ennek lett az áldozata a hétvégén Clint Eastwood friss rendezése, az egyébként alapvetően pozitív visszajelzéseket kapó Cry Macho, illetve Gerard Butler legszigorúbb, R-es korhatár-besorolást kapó thrillere, a Copshop. A megapic-ek élete sem egyszerű ugyanakkor. Miután mindkét képregényfilmes stúdió kénytelen volt már csalódni egyszer idén – a Marvel a Fekete Özvegytől, a DC Az Öngyilkos Osztagtól várt izmosabb bevételt –, a Shang-Chi és a Tíz Gyűrű Legendája premierje óta hasít a közönség körében. Mutatjuk a hétvége legfrissebb nézettségi adatait.

5942.jpg
(A kép forrása: Port)

Shang-Chi, Shang-Chi, Shang-Chi

A Marvel első ázsiai közegben játszódó szuperhősfilmje robbanásszerű nyitányt hozott, sokan kételkedtek azonban, hogy képes huzamosabb ideig fenntartani a nagyközönség érdeklődését. Végül a szkeptikusok tévedtek, Destin Daniel Cretton (Átmeneti állomásrendezése ugyanis már három hete áll a toplisták élén. Az utóbbi napokban mindössze 39%-os visszaesést mutatott és újabb 21 millió dollárt fialt a produkció. Ezzel összesen már 177 milliónál jár belföldön és feltételezhetően az első film lesz a pandémia idején, ami Észak-Amerikában átlépi a 200 milliós álomhatárt. A Halálos iramban 9 172 millióját már sikerült túlszárnyalni, a dobogó csúcsán pedig egyelőre a 183 millióval büszkélkedő Fekete Özvegy áll. A Shang-Chi és a Tíz Gyűrű Legendája nemzetközileg 288 millió bevételnél jár.

  • A film főhőse a gyerekkorától harcosnak nevelt Shang-Chi, aki azonban felnőve szakít a családi örökséggel és San Fransiscoba utazik, hogy normális életet élhessen. A Tíz Gyűrű nevű maffiaszervezet viszont megtalálja őt, élén a Mandarinnal, vagyis a férfi apjával. A filmben A hihetetlen Hulkból ismert Förtelem is felbukkan. A filmről írt kritikánkat itt olvashatjátok.

Szerény nyitányok

A 91 éves Clint Eastwood lendületét aligha töri meg, friss rendezése azonban, aminek egyébként főszerepét is vállalta, mindössze 4,5 millió dolláros nyitóhétvégét produkált. A statisztikák szerint ráadásul a jegyvásárlók 89%-a harmincöt éven felüli. Ezzel együtt túlzás volna a legendás alkotó személyére vagy idősebb korára fogni a szerényebb teljesítményt, hiszen a Warner több neves direktor gondozásában készült, HBO Maxen is bemutatott munkája hasalt el az utóbbi hónapokban (pl. Eleven kór, Új múlt).

  • Az N. Richard Nash 1975-ös, eredetileg forgatókönyvnek íródott regényét adaptáló filmben egy letűnt korszak rodeósztárját látjuk, akit korábbi főnöke megkér, hogy hozza haza, gyakorlatilag rabolja el rossz társaságba keveredett fiát Mexikóból. Magyar premierdátumot egyelőre nem hirdettek.

A Cry Machoénál is gyengébben szerepelt, csupán 2,3 millió dollárt fialt Gerard Butler R-es korhatár-besorolású zsarufilmje, a Copshop.

  • Egy csaló a helyi rendőrőrsre menekül az őt üldöző bérgyilkos elől. Utóbbi végül egy újonc zsarut vesz célba, hogy eljusson áldozatáig.

David A. Gross vezető filmelemző szerint a fenti munkák szerényebb számai azzal magyarázhatók, hogy az idősebb korosztály még nem mert visszatérni a járvány nehézségei közepette a vetítőtermekbe. Másrészt kiemelte, hogy a Copshop és a Cry Macho is elérhető VOD-on. Hozzátette ugyanakkor, hogy felemás kritikák mellett valószínűleg rendes időszakban sem teljesítene jobban egy „Clint Eastwood western-dráma”. A Variety a CGI-ban gazdag filmek sikeréről beszél, a más típusú produkciókat inkább felnőtt közönségnek szánt alkotásoknak látja, amelyek kevesebb bevételt hoznak a járvány idején.

Továbbra is az elitben

Minden várakozást felülmúlva tanyázik továbbra is a nézettségi lista krémjében a Free Guy. Ryan Reynolds-ék romantikus akció-sci-fije péntek óta újabb 5,2 millió dollárt termelt. Globálisan milliónál jár Shawn Levy (Éjszaka a múzeumbanStranger Thingsrendezése.

  • Guy egyszerű NPC, aki programhiba folytán átlagos banki alkalmazottból valódi főhőssé válik. Saját módszereivel tesz igazságot a világban, sőt egy gamer lány avatárjába is beleszeret, amikor a játék tulajdonosa hajtóvadászatot indít ellene. A filmről írt kritikánkat itt olvashatjátok.

A Kampókéz sem panaszkodhat, hiszen a negyedik helyet szerezte meg a hétvégén Shang-Chi, a Free Guy és Clint Eastwoodék után. 3,5 millió dollár értékben váltottak rá jegyet az elmúlt napokban, összesen pedig 66 milliónál jár a Jordan Peele égisze alatt készült horror.

  • A friss opusz a jelen Chicagójában játszódik, amikor egy felelőtlen képzőművész megidézi a címszereplőt, hogy aztán rá is lesújtson kegyetlen „ajándékaival”. A filmről írt kritikánkat itt olvashatjátok.

Nektek melyik filmek tetszettek legjobban az utóbbi időben?