Két hónap múltán, a Sokkal több mint testőr 2 júniusi premierjét követően visszatér a mozivászonra Ryan Reynolds. Korunk egyik legfoglalkoztatottabb nevettetője ezúttal egy kifejezetten eredeti ötletből készült sci-fi-romkomban tűnik fel. A Free Guy főhőse egyszerű NPC, aki programhiba folytán átlagos banki alkalmazottból valódi főhőssé válik. Saját módszereivel tesz igazságot a világban, sőt egy gamer lány avatárjába is beleszeret, amikor a játék tulajdonosa hajtóvadászatot indít ellene. Az imént vázolt történetből és a lenti előzetesből is kitűnik, hogy az Éjszaka a múzeumbant és a Stranger Things több epizódját jegyző Shawn Levy friss rendezése kellőképpen színes, látványos és fordulatos alkotás. De ami a legfontosabb, hordozza azt az önfeledt meseiséget, amit csak nagyon kevés film tudhat magáénak. Játékosoknak hatalmas élmény lesz a fő cselekmény árnyékában megbúvó minden apró, mellékesen elsütött vagy elrejtett geg is. A főhősöket alakító Ryan Reynolds és Taika Waititi által képviselt humor viszont rettenetesen fárasztó és színvonaltalan, ami sokat ront az amúgy varázslatos és igényes film élvezhetőségén.

5702.jpg
(A képek forrása: Port.hu)

Bárcsak

Azért nyújt olyan habkönnyű élményt a Free Guy, mert az ember egyik alapvető vágyára játszik rá, amikor a címszereplőt saját képzelt világába helyezi. A szürke alkalmazottból hős lesz – gyakorlatilag saját fantáziánk működését tükrözi Shawn Levy rendezése. Több ez mint eszképizmus, a világ gyötrelmei elől való menekülés, befelé fordulás. A hangsúly nagyrészt a filmbéli játék ingerdús közegére helyeződik. Aprólékosan megálmodott vizualitása és a videojátékokat imitáló elemek, utalások armadája révén sikerül egy igazán fantasztikus univerzumot felhúzni a szemünk előtt. A film elsődleges mondanivalója tehát az alkotás örömének hirdetése (ezt jól példázza a készítők premier előtti plakátkampánya is), ami mellett ugyanakkor megjelenik a virtuális erőszak problematikája és a Ready Player One-t idéző konklúzió is: képzelgéseink erdejében szinte észre sem veszük a való világot, pedig akár ott lehet az orrunk előtt, amit olyan görcsösen keresünk a virtuális platformokon. Kicsit kurtán ugyan, de ezt példázandó, csak körbeér végül a történet. A Free Guy egyszerre felemelő és csodás mese, illetve szép fabula korunk egyik legkirívóbb jelenségéről.

504.jpg

Ryan Reynolds ezredszer is

Ki tudja, hányszor lehet még ugyanazt a bőrt lehúzni Ryan Reynolds-ról. A negyvennégy éves kanadai komikus-színész mindenesetre hamarosan még nagyobb teret kap, Deadpool ugyanis csatlakozik a Marvel Moziverzumhoz. Évek óta érlelt filmes és médiaszereplései alapján viszont felmerül a gyanú, hogy valójában sosem színészkedik, csupán önmagát játssza. A nagyobbik gond pedig az, hogy kifejezetten ízléstelenül. Unos untalan a nyámnyila, finomkodó, esetlen burleszk karakterre játszik rá, anélkül, hogy bármiféle jellegzetes társadalmi mondanivalót rejtene mögé (mint például Mr. Bean) vagy bámulatos mozgásaival az élet alapvető bukkanóira hívná fel a figyelmet (ahogy tette Chaplin). Alapvetően hiányzik alakításából továbbá az önkritika. Ha nem is pátosszal viseltet saját személye iránt, hibáit és gyengeségeit aranyosnak, sőt morálisan értékelendőnek ábrázolja. Reynolds arcbamászó B-kategóriás alakításához ezúttal sajnos csatlakozott a finomkodásra és bugyuta poénokra szintén hajlamos, korábbi munkái alapján mégis nívósabb polcra érdemes Taika Waititi. Hatalmas ripacskodás zajlik a vásznon, idegesítően gyerekesek karaktereik és azok viccesnek hitt bemondásai. A film messze leggyengébb pontja a dialógírók munkája.

Mi lehetne nagyobb élmény, mint hatalmas mozivásznon belefeledkezni egy kalandos fantasy-be? Gamerek számára az aha-élmények sorozatát kiváltó, játékokra és geek-filmekre történő utalások is emelhetik az élmény hatásfokát. A Free Guy mesés történettel, alaposan kidolgozott szimbolikával, látványos vizuális húzásokkal, valamint Jodie Comer és Joe Keery által szerethető karakterekkel varázsolja el nézőit. Aki nem kedveli a hipszterkedést és a súlytalan humort, azoknak Ryan Reynolds és Taika Waititi párosa okozni fog néhány nyomasztó másodpercet. A Free Guy ugyanakkor hibáival együtt is kifejezetten szórakoztató alkotás, aminek még a végjátékban is sikerül egy sajnos félig elspoilerezett, de ötletes húzással emelnie a téten.