Csütörtökön Magyarországon is mozikba kerül a Sokkal több mint testőr második része (Hitman's Wife's Bodyguard), ami szereplőgárdáját, obszcén nyelvezetét, erőszakos jeleneteit és talán történetének fordulatosságát tekintve is emel egyet a téten az első epizódhoz képest. Patrick Hughes rendezése semmi olyat nem mutat, amit az akcióvígjáték zsánerében vagy Ryan Reynolds jellegzetes karaktereitől eddig ne láttunk volna, viszont amire előzetese és anyák napi speciális ajánlója alapján vállalkozott, tökéletesen teljesíti. A film nem túl intellektuális, nem igazán látványos, Brandon és Philip Murphy szkriptjéből nem származik majd szállóigék sora, egységességével és izgalmas történetével mégis szórakoztató tud lenni. Szerencsére a készítők mertek olyan produkcióba belevágni, amit határsértő volta miatt a tévék legfeljebb esti műsorsávban vetítenek majd, ám ez a mozis forgalmazás szempontjából kifejezetten üdvözlendő húzás. Az is sokat hozzátesz a film élvezeti értékéhez továbbá, hogy szerethető karaktereit látható beleéléssel formálták meg a neves főszereplők.

0141.jpg
(A kép forrása: Port)

Patrick Hughes rendezésében kétfajta humor találkozik, két rendkívül megosztó stílus. Egyrészt a főszereplő, Ryan Reynolds betéve ismert, sokszorosan kipróbált karaktere a viccek forrása. Az esetlen, ártatlan, naiv, sármőr „jófiú” figuráját látjuk tőle, mint már annyi korábbi filmjében. Ezúttal különösen giccses szerepet kapott és rettenetesen negédes az alakítása. Világos, hogy Michael Bryce a ne bánts virág típusú férfiak paródiájaként szolgál, mégis viszolyogtató látni, amikor egy ilyen behízelgő, „aranyoska” alak a saját erényein és pozitív tulajdonságain nevet vagy azok miatt szabadkozik. Ez a fajta kedves, él nélküli humor a forgatókönyv leggyengébb pontja, és mivel Ryenolds-tól már egy évtizede mást se látunk a mozivásznon (hamarosan érkezik az újabb hasonló stílusú filmje, a Free Guy), kezd unalmassá válni.

mv5bndg0mwm3yjatnmizys00owe0ltg1zjetnzvkowi0ndm4y2q5xkeyxkfqcgdeqxvymtazodywmzy3v1.jpg
(A kép forrása: News WWC)

A film fényesebb oldala, a másik fő humorforrás Samuel L. Jackson és Salma Hayek alakítása. Pontosan azokat a szórakoztató és vagány karaktereket kapták, akiket egy amerikai akcióvígjátékban szívesen lát az ember. Imponáló, hogy az alkotók milyen mértékben hagyták figyelmen kívül a korhatárrendszer béklyóit. Kétség kívül akadnak öncélú és legfeljebb a csúnya szavakkal még ismerkedő kamaszok körében vicces mondatok. Összességében viszont igazán tetszetős az a sok ironikus és cifra káromkodáscsokor, ami hőseink szájából kibuggyan a másfél órás játékidő alatt. Ugyan sztereotip koncepció vérfürdőket rendező bérgyilkosok szerető, emberi oldalát bemutatni, érzékenységükből humort faragni, főleg buzgó mediterrán anyai ösztönökkel felruházni Hayeket, ám kétség kívül szórakoztató lett a végeredmény. Tökéletes összhangban működik a még mindig lezser Jacksonnal alkotott párosuk.

hitmans-wifes-bodyguard.jpg
(A kép forrása: Geeky Gadgets)

A Sokkal több mint testőr leggyengébb pontjai a testőr, ill. a parodisztikusnak szánt részek. Míg a kezdeti James Bond-filmek például ügyesen parodizálták a kémthriller műfaját és annak hőseit, Bryce karaktere a fentebb említett okok miatt inkább zavaró, mint vicces. Ugyanígy az akciófilmes kliséket karikírozó részek sem túlzottan találóak abban az évtizedben, amikor már maga az anyaműfaj is erősen megfáradt (nem beszélve a a nyolcvanas évek dereka óta készült tömérdek akciófilm-paródiáról, amik a tematikában rejlő poénok javát már ellőtték). Ami viszont jól működik, jóllehet mélyebb igazságokat kár keresni benne, az a nemzeti karakterek kifigurázása és mindenek előtt a szatíra. Különösen a túlzó erotikus tartalom, a Hayek-Jackson duó „májer” beszólásai és Frank Grillo egyszerű, de nagyszerű alakítása késztetik a nézőt folytonos nevetésre.

mv5bnjk1zdfimgetyza4zc00zmm1lwe2yzqtmtexotk4ndc0n2jjxkeyxkfqcgdeqxvymteymjm2ndc2v1.jpg
(A kép forrása: IMDB)

Előzetesen két komoly kritikát fogalmaztak meg a netes fórumokon Hughes rendezésével szemben. Egyesek a kétezres évek könnyed akcióvígjáték-stílusának felelevenítését tartják idejétmúltnak, és ebben tulajdonképpen igazuk is van. Ennek ellenére, amennyit 2021-ben még vizuálisan és poénok szintjén ki lehet sajtolni ebből a műfajból, azt az alkotók sikerrel megtették. Akad elég geg a filmben, amiért érdemes volt elkészíteni. Aggodalomra inkább a színészgárda életkora adhatott okot, amin természetesen az internet népe sem mulasztott el élcelődni. Ebben a tekintetben viszont a főszereplők kifejezetten jól vették az akadályokat. Legkevésbé sem zavaró, hogy többnyire középkorú vagy idősebb hollywoodi sztárszínészeket látunk gépfegyverrel rohangálni, golyóáradat közepén ugrándozni, fiatalabb kaszkadőrökkel birkózni.

A Sokkal több mint testőr 2 élvezetes nyári mozi, az elmúlt évtized számtalan enervált akcióvígjátékával ellentétben a mai szem számára is igényesen elkészített opusz. A franchise-építés lehetősége ugyanakkor újabb látványos lépés lehet Ryan Reynolds karrierjében afelé, hogy örök karakterszínész maradjon az Álomgyárban. Az ő parodisztikusnak vélt, ám inkább szánható, semmint vicces figurája inkább kárára van a filmnek. Nem úgy a Salma Hayek-Samuel L. Jackson páros, akik sziporkáznak a rájuk írt szerepekben. Nem kell az idősebb korosztálytól tartani: a Sokkal több mint testőr 2 főszereplői talán nem tartoznak a fiatal színész generációhoz, a nyolcvanas évek hollywoodi akciósztárjainak elmúlt években napvilágot látott műveihez képest viszont üdítően friss és dinamikus filmet készítettek – csütörtöktől nagyvásznon.