Tegnap még csak találgathattunk az okok miatt és próbáltunk reménykedni benne, hogy csak pletyka, médiahack vagy félreértés, mostanra szinte biztos, hogy igaz: Kodzsima Hideo idén, 28 év szolgálatot követően távozhat a Konamitól.

A hírt a Gamespot egy névtelen, a Kojima Productionsnél dolgozó forrása erősítette meg. A kenyértörésre a hét elején került sor, a helyzet pedig annyira elharapódzott, hogy a vezető fejlesztők hozzáférését korlátozták: az internet-, az e-mail- és a telefonhasználati joguk nem teljeskörű, a stúdió pedig teljes hírzárlat alatt van. A legnagyobb érvágást a sorozat és a stúdió atyja, Kodzsima Hideo szenvedte el: ő, és a vezetőség többi tagja többé már nem számít alkalmazottnak, a továbbiakban vállalkozóként / kivitelezőként dolgoznak a Metal Gear Solid 5-ön. Szerződésük decemberig érvényes, ezután -- vagyis a játék teljes befejezését követően -- várhatóan mindannyian távoznak, a Kojima Productions pedig megszűnik létezni.

kojima.jpg

A Konami a hirtelen és teljesen változtatást meglehetősen furcsán és visszataszítóan kezeli: a Metal Gear Solid 5 új Twitter-csatornát és hivatalos oldalt kapott, a játék és a legújabb MGS-epizódok dobozáról eltűnt Kodzsima Hideo neve.

Kodzsima Hideo a videojáték ipar egyik legismertebb alakja. Az 51 éves író, rendező, tervező, producer karrierje a kezdetek óta a Konamihoz köti: a japán játékgyárnál 1986-ban kezdett dolgozni. Bár korai tervei végül nem valósultak meg, 1986-ban felkérték, hogy vegye át a Metal Gear fejlesztésének vezetését -- az általa megálmodott, 1987-es, MSX 2-es játék akkora sikert aratott, hogy sorozattá bővült. A Metal Gear 2 után gyakorlatialg sztárrá vált, hírnevét pedig egy a Blade Runner nyomdokában haladó, fantasztikusan szép kalandjátékkal, a Snatcherrel öregbítette tovább. A Metal Gear-tól sose tudott elszakadni, és azon kevés japán fejlesztők közé tartozik, akik mindig tudták tartani a tempót a korral. Kodzsima sosem süllyedt háttérember státuszba, mindig a frontvonalról irányította játékai fejlesztését. Nem csak rendezőként, de producerként is megállta a helyét: ennek ékes bizonyítéka a 2010-es Castlevania: Lords of Shadow, a Castlevania-sorozat első igazán színvonalas, tömegek által imádott 3D-s epizódja. Jelenleg a Metal Gear Solid V-ön dolgozik, illetve a szebb napokat látott Silent Hill feltámasztásán. Utóbbi sorsa jelenleg ismeretlen: Kodzsima a rendezője és producere volt, azonban ha decemberben tényleg otthagyja a kiadót, a Silent Hillst már valaki másnak kell befejeznie.

A Metal Gear Solid-sorozat jövője miatt nem kell aggódni: a Konami az éjszaka folyamán már kiadott egy sajtóközleményt, melyben biztosítják a rajongókat a The Phantom Pain után érkező Metal Gear-epizódokról, egyúttal pedig vezető fejlesztőket keresnek a projekthez - vagyis a Kojima Productions a jelenlegi formájában hivatalosan is elveszítette a széria fölötti bábáskodás jogát.