Kontra rovatunk elérkezett az elkerülhetetlen, jóformán kötelező témához, a Call of Duty és a Battlefield összeeresztéséhez. Persze, tudom én is, hogy sokak fejében lejátszott meccsről van szó, ugyanis az Activision húzócíme az évek során szépen lassan elveszítette a közkedvelt státuszát, s azóta bármikor kerüljön elő az ominózus rivalizálás, az eszmecserék rendre egyoldalúak, mégpedig a DICE javára, a nagy kérdést azonban mégis felteszem, mert az eladásokból ítélve vannak még bőven Call of Duty-rajongók. Részben nekik szól rovatunk e része (biztos vagyok benne, hogy a PGO közösségében is vannak, akik szeretik a CoD-ot, nem szégyen az), hiszen itt és most lehetőségük van arra, hogy hangot adjanak a véleményüknek, de természetesen mint mindig, a másik oldalnak is megadjuk a teret a kibontakozásra, s szívesen meghallgatjuk a véleményüket a két sorozat párharcáról.

A Call of Duty-sorozat 2003-ban indult útjára, s rögtön fel is hívta magára a figyelmet: a Medal of Honoron edződött, tapasztalt fejlesztőket tömörítő Infinity Ward egy olyan második világháborús élménnyel lepte meg a játékosokat, ami után szinte mindenki elfelejtette még azt is, hogy valaha létezett az akkori rivális, a Medal of Honor, s követelték a folytatást -- a folytatások pedig jöttek is. A Call of Duty 2 még nagyobbat robbantott, minden téren túlmutatva az elődön, s nem mellesleg ez tette közkedvelt címmé a sorozatot, aminek még az sem ártott, hogy a közepes harmadik rész egy teljes platformot, konkrétan a PC-seket kihagyta, ráadásul egy másik, akkor még ismeretlen csapat készítette.

A Call of Duty a második világháborús körítéssel alapozta meg a népszerűségét, de a játékipar behemótjává csak a nagy világégés levetkőzése után tudott válni: a sorozat a kritikus tömeget a Call of Duty 4: Modern Warfare-rel érte el, amiben a modern hadviselés, az emlékezetes összecsapások és a kiváló multiplayer mód egy szinte tökéletes koktélt alkotott, s ezt a receptet azóta el sem engedte egyik fejlesztőcsapat sem, csupán finomítanak rajta. A sorozat nem titkoltan a könnyed szórakoztatást tűzte zászlajára, s arra ösztönzi játékosait, hogy ne nagyon gondolkozzanak, miközben felrobban körülöttük minden, legyen szó a látványáról és egyszerűségéről híres történetről, vagy a csapatmunkát nélkülöző, magányos farkasoknak kedvező multiplayer módról. A sorozat legfrissebb része, a Call of Duty Ghosts november 5-én jelent meg.

Call of Duty: Ghosts

kontra-call-of-duty.jpg

A Battlefield-sorozat ezzel szemben összetettebb élményt kínál, amiben figyelni kell és legfőképpen együttműködni a társainkkal, a kasztokon alapuló csapatmunka ugyanis kulcsfontosságú ahhoz, hogy sikerrel tudjunk járni. Ez egy szigorúbb játék, ami nem kedvez azoknak, akik egyedül vágnak bele a csata sűrűjébe, miközben busásan jutalmazza azokat, akik félreteszik a minél jobb K/D ráta hajszolását egy nagyobb, közös cél érdekében -- talán a legjobban az érettebb jelző illik a Battlefieldre, amiben könnyebb a saját kedvünk szerint játszani.

Természetesen a Battlefield kapcsán meg kell említeni a hatalmas pályákat és az ezek átszelését megkönnyítő járműveket, ezek ugyanis nincsenek jelen a Call of Duty többjátékos küzdelmeiben, s nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy egy igazi csatatéren érezhessük magunkat. Ezen kívül pedig még számolni kell a sorozat védjegyének számító rombolhatósággal is, ami még tovább növeli a realitást, bár radikálisan nem változtatja meg azt, ahogyan játszunk -- mindezek után már nem igazán van szükség a singleplayer történetre, ami a közelmúltban mutatkozott be, de sokan inkább kihagyják, annyira másodlagos. A Battlefield 4 november elseje óta kapható.

Battlefield 4

kontra-battlefield.jpg

Napjainkban a piac két legnagyobb titánját köszönthetjük a Battlefield és a Call of Duty képében, amelyek mindent bevetnek a játékosok kegyeinek megnyerése érdekében, így kézenfekvő az a kérdés, hogy neked melyik tetszik jobban. Miért szereted jobban egyik vagy másik játékot? Van valami élményed, ami a döntésed mellett szól? Illetve szerinted miért lett ekkora utálat tárgya a Call of Duty, és miért pont a Battlefield és nem valami más jelent meg a legnagyobb riválisként. Várjuk a válaszokat, s ne felejtsétek: itt TI mondhatjátok el a véleményeteket, legyen az velős vagy kifejtős, mindegy, csak adjatok hangot magatoknak!