Az angol Bitmap Books már számos kiadvánnyal felhívta magára a gamerek figyelmét, így a C64-es összegzőtől az SNES-felhozatalának vizuális bemutatásáig sok mindent kiadott a témában, ezúttal azonban az SNK-val kooperálva készült el legújabb kötete, mely az idén 28 éves The King of Fighters sorozatnak állít méltó és látványos, valamint meglehetősen nehéz emléket.

A történelemnek súlya van

Méghozzá 544 oldalnyi súlya, ami a keményfedeles formátum és a 210mm × 297mm méret mellett elég komoly végeredménnyel bír. És ez persze csak a külső, miközben a belső sokkal fontosabb, már csak azért is, mert ez az első teljesen átfogó és minden téren hivatalos anyagokból készült visszatekintő a sorozat életére, melynek készítésénél az SNK saját archívumát használhatták az alkotók, akik emellett kulcsfontosságú emberekkel interjúzhattak  olyanokkal, akik már a széria születésekor ott voltak, hogy bábáskodjanak felette. Ennek hála szólal meg többek között Masanori és Eisuke, hogy arról meséljen, miképpen sikerült az első Street Fightertől a Fatal Fury-n áthaladva eljutni a The King of Fightersig, és milyen változásokat hoztak az újabb epizódok és a széria sikerei.

És persze a könyv tartalma nem merül ki ennyiben, az 544 oldalba minden belefért, ami érdekelheti a rajongókat. Egyfelől van egy teljes áttekintőnk, a történelmi jelentőségű eseményekkel, majd minden egyes epizódon végighalad a képes történelem, a fontosabb infókat is közzétéve, de ezen kívül minden egyes szereplő sorra kerül (összesen 49), rövid leírásokkal és akár vázlatokkal, hogy végül még olyan karakterekkel is megismerkedjünk, akik végül soha nem léphettek be a KoF-sorozat virtuális ringjébe. Zárásként pedig megkapjuk a key artokat, avagy a borítók is visszaköszönnek, kezdve a KoF ‘94-től egészen a XIV-ig. A kötet tehát ránézésre mindent tartalmaz. Sőt, még többet is. 

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Mert az egy dolog, hogy a könyv infók terén fergeteges tudást biztosít, a kezdetektől, egészen napjainkig, de ehhez ráadásul minden felső kategóriás minőségben társul. Kezdve a borítótól a belbecsig, aminél az szöveges információn túl a képanyag is fantasztikus. A kisebb vázlatokon és illusztrációkon felül általánosak a féloldalas, egész oldalas, sőt dupla oldalas ingame jelenetek és rajzok, amik nagyon igényes dizájnnal lettek elrendezve, sokszor a korai, de innovatívabb gamer magazinok egész oldalas pixelartjait idézve. Így nyugodt szívvel elmondható, hogy a The King of Fighters: The Ultimate History abszolút megéri az árát, legyen szó a normál keményfedeles, vagy a gyűjtői All-Star Editionről, ami pedig a legnagyobb rajongóknak szól. Érdemes egyébként alaposabban körbenézni a kiadónál, mert a videójátékok és a retró szerelmesei számos nagyon igényes kötettel gazdagodhatnak és bővíthetik tudásukat, ismereteiket. Ha pedig valaki nem ismerné a játékot? A hétvégén pont SNK-leárazás van Steamen, többek között a King of Fightersszel, szóval hajrá, itt az ideje a pótlásnak!

  • Kiadvány címe: The King of Fighters: The Ultimate History
  • Kiadó: Bitmap Books
  • Ára: a kiadó honlapjáról 34,99 font (nagyjából 16 200 forint) a normál keményfedeles, 54,99 (nagyjából 25 400 forint) a gyűjtői változat.