Az őszre datált P.K.V.H. Békajárvány omnibus 1. érkezése előtt, úgy gondoltam, érdemes bepótolni eddigi elmaradásunkat, avagy számba venni a korábbi omnibusokat is, mint például a 2 kötetes Rövid történeteket, ami a P.K.V.H. 1952-1954-hez hasonlatosan Hellboy múltjából mutat be rövidebb, de annál izgalmasabb, időnként akár össze is kapcsolódó kalandokat. És míg az említett kötetnél azzal kezdtem a cikket, hogy nem vagyok nagy rajongója a pokolfiúnak, ezt ma már azzal kell kiegészítenem, hogy a gyűjteményekbe pakolt rövideknek hála kifejezetten megkedveltem a karaktert, hovatovább nagyon szívesen olvasom misztikus, már-már horrorba forduló rémtörténeteit. 

Hellboy Rövid történetek Omnibus (1-2. kötet)

  • Író és rajzoló: Mike Mignola és mások
  • Oldalszám: 360-360 oldal
  • Ár: kötetenként 12 000 Ft (csak a kiadó webshopjából vásárolható)

Az első kötet lényegében az apró, még tényleg kölyök Hellboy-jal indít, majd ahogy nő a főszereplő, úgy váltakoznak a helyszínek és kalandok. De akár Amerikából, Japánból, Angliából, netán éppen Magyarországról és Budapestről kapunk különleges eseteket, az események majdnem minden esetben egyformán izgalmasak. Legyen szó a kezdeti, fiatalkori kilengésekről, mint az Éjféli cirkusz esetén, mikor ifjú hősünk önmagát is veszélybe sodorva szökik el otthonról, hogy végül ígéretet tegyen az édesapa-pótlék Bruttenholm professzornak (nem is tudva, hogy valódi családjával is kapcsolatba került), vagy akár a prágai kiruccanásról, ami egy, a szokásosnál is keményebb, halálosabb ellenféllel hozza össze.

De Mexikóba is ellátogatunk, ahol Hellboy nemcsak barátokra, de a szerelemre is rátalál, vagy legalábbis az alkohol befolyása alatt ezt gondolja, sőt még a messzi északra is elnézünk, ahol a pokolfiúnak különböző legendákkal kell szembesülnie. És persze ott a már emlegetett Budapest, aminél külön öröm a hazai alkotó jelenléte, ki egyben mindent meg is tett azért, hogy büszkék lehessünk, és hogy végül elégedetten álljunk fel a két kötetnyi, tömény jóság elolvasását követően.  

Parajelenségek

Mert bizony, aki esetleg korábban nem találta meg Hellboy társaságában a számításait, a Rövid történetekkel egy új barátságra is lelhet, hiszen a P.K.V.H. 1952-1954 mellett itt is egy antológiával van dolgunk, sőt az omnibusok a címhez méltón még rövidebb, kis csattanóval vagy akár anélkül ellátott sztorikat mutatnak be a világ legkülönbözőbb tájairól. Az író persze Mike Mignola, de a rajzoló kiléte változó, ami szintén jót tesz a köteteknek, hiszen számos módon és stílusban elevenednek meg ezek a különleges kalandok, amiknél két közös pont vár ránk: a természetfeletti és a közkedvelt hős jelenléte. Persze Bruttenholm professzor, Abe Sapien is fel-feltűnik, de a központi hős itt egyértelműen Hellboy, aki új élményekre, nem mellesleg a gonoszra vadászva, félelmet nem ismerve teszi nehezebbé az istentelen lények dolgát.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A két omnibusnyi, 720 oldalnyi tömör gyönyör a megszokott Vad Virágok Könyvműhely-minőséget képviseli, igényes omnibusként, fekete vászonkötésben, vörös dombornyomással és süllyesztett címképpel, vörös jelzőszalaggal. Extraként különböző vázlatokat is találunk a kötetekben, melyeknél némi információt is kapunk születésükkel kapcsolatban, ami a rajongóknak aztán pláne izgalmas és értékes adalék. Egyetlen szívfájdalmam, hogy a fekete vászonkötés nagyon vonz mindenfajta koszt, koszolódást, ezért különösen vigyázni kell rá, de azt hiszem, ez legyen a legnagyobb bajom. Ja, a másik az, hogy még szívesen olvastam volna tovább, de hát ez meg inkább pozitívum. Szóval a Hellboy omnibusok a főszereplőhöz méltón pokolian érdekesek és szórakoztatóak, érdemes berakni ezeket a köteteket is a gyűjteménybe. Már csak azért is, mert a tartalomhoz képest korrekt összegért cserébe kimondottan minőséget kapunk. Ahogyan a Vad Virágoknál általában.