Bár nem kifejezetten vagyok a Hellboy-sorozat rajongója, legyen szó a képregényekről vagy a filmekről (talán a másodikat bírtam leginkább, de az sem lett a kedvencem), a pokolból jött fiú legelső küldetéseit és karrierjének elejét bemutató kötet kifejezetten felkeltette az érdeklődésem. És miután nekiálltam, nem is bántam meg, hogy elkezdtem. 

Hellboy és a P.K.V.H. 1952-1954 Omnibus (1. kötet)

  • Író és rajzoló: Mike Mignola
  • Oldalszám: 440
  • Ár: 14 000 Ft (csak a kiadó webshopjából vásárolható)

Ebben az első kötetben három év, összesen 10 története található, amik Hellboy korai éveiből származnak. A Trevor Bruttenholm professzor szárnyai alá vett teremtményt itt még mindenki fiúnak szólítja, nem annyira veszik komolyan, képességeit sem kifejezetten ismerik, csak sötét jövőjét, ami a Föld végét is jelentheti. A Paranormális Kutató és Védelmi Hivatal több esethez, különböző ügyekben érkezik ki, így az első, hosszabb, több részre szedett történetnél egy brazil faluhoz, ahol valamiféle szörnyeteg szedi áldozatait, a közeli kastélyban pedig titkos társaság bújik meg. Ez azonban csak a kezdet, és egy árulás/intrika bemutatása, innentől kezd igazán izgalmassá válni a cselekmény.

Az 1953-as eseményeket feldolgozó szegmens ugyanis Angliába vezeti el szereplőinket, akik boszorkánnyal, légiósokkal, levágott kézzel és kísértetekkel, vagyis inkább kísérteties lényekkel egyaránt összetalálkoznak, ezzel minden egyes esetben egy rövid horror-sztorit tárva az olvasók elé. Végül az 1954-es esetek a Jeges-tengerre, Baltimore-ba, sőt Hongkongba viszik át a történéseket, ezzel még színesebbé és változatosabbá téve a felhozatalt, amit a több mint 400 oldalnyi, kimondottan erős látványvilággal megáldott kötet tartogat. 

Horrorrajongók előnyben

Persze, nem lehet mindenkinek mindennel kedvezni, avagy biztosan lesz olyan történet, ami valakinek nem jön be, nekem sem lett mindegyik a kedvencem, de az angliai szegmenst például imádtam, a házi kedvences sztori meg különösen látványos és izgalmas volt. Nagyon jó látni a felcseperedő, egyre erősebb Hellboy változását, bár igazán komoly betekintést (egyelőre) nem tapasztalhatunk a lelki világába, de remélem, hogy ez a vonal később még erősödik. Maguk a rajzok általában kifejezetten jók, ahogy a történetvezetés is, avagy a Hellboy és a P.K.V.H. 1952-1954 a cselekménye és látványvilága miatt egyaránt nagyon szerethető, sőt akár még azokat is megfoghatja, akik nem annyira kedvelik Hellboy karakterét. Emellett ideális azoknak, akik esetleg még nem ismerik, most kezdenének a témával foglalkozni. Amihez a Vad Virágok Könyvműhely mindent meg is ad.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Már a Koncnál is jeleztem, hogy ezért a minőségért és mennyiségért érdemes fizetni, de a Hellboy is a legjobb hazai kiadók közé helyezi a Vad Virágokat. A védőborító alatt dombornyomásos, fekete vászonkötést találunk, a kötetben vörös jelzőszalaggal, a három szegmens végeinél pedig borítórajzokat és vázlatokat nézhetünk meg Mignola jegyzeteivel. Méghozzá nem is keveset. Sokaknak már csak ezek miatt is megéri az Omnibus kiadás a vásárlást, és akkor még a jó kis horror-sztorikról, titkokról és cselszövésekről, a háttérben húzódó szálakról nem is beszéltünk. Remek gyűjtemény, nemcsak Hellboy-rajongóknak!