Ha a My Chemical Romance kapcsán ismert Gerard Arthur Way éneklés helyett írni kezd, ott kő kövön nem marad. Méghozzá szó szerint, elvégre a Netflix-sorozatként is feldolgozott Az Esernyő Akadémia, bár meglehetősen szokatlan oldalról közelíti meg a szuperhősök témakörét, harcból és rombolásból nincs benne hiány. Mindehhez a brazil Gabriel Bá asszisztál, aki festményes, mégis rajzfilmes hatású rajzaival egészen különleges atmoszférát teremt a szerző története mellé. Mindezt pedig, bár az alapkiadás is remek, a Vad Virágok Könyvműhely limitált sorozata teszi még különlegesebbé.

Az Esernyő Akadémia 1-3. 

  • Író: Gerard Way
  • Rajzoló: Gabriel Bá
  • Oldalszám: 184-184-200
  • Ár: 6000 és 7000 forint kötetenként

Minden egy rejtélyes esettel kezdődött, mikor nők világszerte úgy adtak életet gyermeküknek, hogy korábban semmilyen jelét nem mutatták terhességüknek. Ebből a 47 gyermekből (akik közül sok egyből odaveszett) végül hetet mentett meg a különc, milliárdos feltaláló, Reginald Hargreeves, aki csak annyit mondott, ha erről a tettéről kérdezték, hogy így szeretné megmenteni a világot. Márpedig a világ, mint később kiderült, rendszeresen komoly veszélybe került, elvégre óriási szobrok és nemzeti jelképek támadtak az ártatlanokra, hogy a tudós szárnyai alatt cseperedő kisgyerekek együttes erővel fékezzék meg őket. Más kérdés, hogy ezeknél egy sokkal halálosabb veszély is meghúzódott a háttérben, hogy csak arra várjon, Hargreeves mikor tér örök nyugovóra, hogy a belső viszályokkal teli Esernyő Akadémia szembenézzen az igazi ellenséggel.

Stílusos és izgalmas kezdet és folytatás

Az első két kötet rendkívül stílusos és egyedi, ezzel komoly alternatívát jelent a DC és Marvel sorai mellett. A hét gyermek képességei csak nagyon kevés esetben a megszokottak, ehhez kapcsolódnak saját tragédiáik és drámáik is, amik részben pártfogolójuknak köszönhetően születtek meg. Úgy tűnik, kapcsolataik hamisak, gyermekkoruk minden volt, de nem szeretettel teli, emiatt pedig sokszor egymás ellen fordulnak, hiába tartoznak egy csapatba. A jövőből visszatérő, az időben elveszettnek hitt kisfiú, ötös, azonban olyan veszélyt jelez pár nappal előre, ami miatt muszáj lenne ismét összefogniuk: konkrétan látta a világvégét, ami hamarosan mindenképpen bekövetkezik.

A második kötet lényegében szorosan kapcsolódik az elsőhöz, és az előzmények ajánlottak hozzá, bár talán azok hiányában is érthetők: a Dallas című epizódban kiderül, hogy Hargreeves miért tartotta rossz ötletnek az időben utazgatást, elvégre ötös visszatérését és az apokalipszis megakadályozását követően a csapatnak ismét egy elég jelentős problémával kell szembenéznie. Vannak ugyanis olyanok, akik az időt manipulálva nem szeretik, ha valaki csak úgy kicsúszik a kezeik közül, ezért újra és újra bérgyilkosokat küldenek először ötös, majd a teljes brigád nyakába. Amikor pedig a legveszélyesebbeket, Hazelt és Cha-Chát küldik rájuk, akkor elszabadul a pokol.

Van az a pont…

...amikor már talán nem érdemes erőltetni a folytatást. És bár tervben van egy negyedik kötet, a harmadik után nem vagyok benne biztos, hogy ennek megjelenésére szükség van. Mert míg az első két sztori ügyesen megkutyult formában, kellően elvont és elborult stílusban, de kimondottan élvezetesen mutat be egy egyedi világot, a harmadik sztori, a Feledés Hotel már inkább fárasztó, ráadásul egy durva drogos látomásra emlékeztet, miközben szálai össze-vissza csaponganak, hogy a végén egy jól látható folytatásnak ágyazzanak meg. Biztosan van, akinek ez is tetszik, de számomra meglehetősen mély szakadék jelent meg az első kettő és a harmadik kötet között. És bár utóbbit a teljesség kedvéért érdemes beszerezeni, ha másért nem, hát a remek rajzok miatt, igazából már annak sem látom értelmét, hogy ez megszületett. Az első kötetben megvolt a nagy konfrontáció, aminek árát az Akadémia tagjai aztán a másodikban törlesztették. Kész, slussz, passz.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Ettől függetlenül Az Esernyő Akadémia-trilógia kifejezetten ajánlott vétel azoknak, akik szeretik a különlegességeket és a sajátosan elvont stílusú képregényeket. Alternatív szuperhősös sztori, ami nagyon jópofa humorral lett megáldva, remek fricskákkal és kikacsintásokkal, szuper grafikai formában. Ráadásul a limitált verziók a papírborító alatt igényes, dombornyomásos vászonkötéssel érkeznek, belül jelzőszalaggal, aminek hála kifejezetten igényes kiadványokról beszélhetünk. Mindegyik végén több oldalnyi vázlatot tekinthetünk meg a magyarázatokkal, avagy a kulisszák mögé is beleshetünk. Érdemes beruházni a sorozatra, sőt az első két kötet kimondottan ajánlott vétel, már-már kihagyhatatlan, ha nemcsak a mainstream érdekel.