Ha már tegnap írtunk a Mothmen 1966-ról, holnap pedig emiatt pixeles Top5 összeállítás várható, úgy gondoltam, ideje elmerülni a témában vizuális oldalról is. A The King of Fighters: The Ultimate History után ugyanis újabb, a Bitmap Books kiadásában megjelent kötetre sikerült lecsapni, és apám! A 272 oldalas, 250mm×250mm-es, részben lakkozott, keményfedeles kötet egy extra, 3mm-es védőkarton tokban érkezik, ami valami elképesztően igényes és jól is mutat. Persze, ez még mindig a legelső, amit látunk, a címlapon szolidan mutatva a történelmi áttekintés nagyságát, olyanokkal, mint a Street Fighter Ryu-ja, vagy éppen egy gótikus kastély. Igen, innen már azért sejti az ember, hogy tömör gyönyörben és vizuális orgazmusban lesz része. Mondjuk, azt előre nem látni, hogy egymás után több is éri.

Pixel, laptól lapig

A 272 oldalból mind ki van töltve, nincs egy üres lap sem, miközben a videójáték-történeti összegzés egy rövid bevezetéssel, 2 oldalnyi tartalommal indít az alkotók bemutatásán túl, hogy utána az olvasóra szabaduljon a pixel-Mennyország. Nem túlzás, nem ámítás, már a tartalom is mutatós a műfaji bontással, egy-egy díszítő elemmel és a vigyorgó Warióval (“Szia, Uram! Van színes pixeled? Volna még hely…”), de néhány oldallal később már az 1994-es Demon’s Crest őrjöngő szörnyetegei bújnak elő a sötétből, egy kevéske háttérinformációval, ellenfeleik elhullott testén taposva. Nem szimplán képek a játékból, hanem igazi artként is funkcionáló pixelek, amik láttán, ha egy rajongónak nem lesz erekciója, akkor majd a rögtön ezután következő oldalon álló, a Castlevania felsőbrendűségét és tökéletességét hirdető sírhelyet látva zárja magára a szoba ajtaját. 

És így haladunk előre, műfajokon és játékokon át, komolyabban is kitérve egy-egy résztvevőre és hatásaira, így például bővebben is olvasva a Zeldáról, egyszer artokkal díszítve, egyszer a játékból ollózott képekkel, akár panelekre bontva, amiknek hála még a technikai háttérről is megtudhatunk néhány érdekes infót. Szóba kerül a zseniális Young Merlin, két oldalon csodálhatjuk az 1993-as Paladin’s Quest statikus sprite-jait, de a Super Mario Worldhöz jutva megnézhetjük Mario és Yoshi minden egyes mozgásfázisát is. Star Wars, Earthworm Jim, Zombies Ate My Neighbors, Battletoads vagy King of Dragons – összesen több mint 120 játék kerül elő a Nintendo talán legjobb konzoljáról, amik screenshotokkal, pixelart illusztrációkkal és érdekességekkel jelennek meg az igényesen szerkesztett oldalakon.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

És igen, az igényesség a Bitmap Books egyik hívószava a retró mellett, ami a The Unofficial SNES Pixel Book esetében is abszolút igaz és helytálló. A foltokban lakkozott borító, a széltől a peremig tartó, kiváló minőségű litográfiai nyomtatás, a kötés a tartós minőség érdekében, és azért, hogy a kétoldalas képek ideálisan kerüljenek az olvasók elé – mindenből árad a gondoskodás. És a pixelek szeretete, természetesen. Ha pedig te is olyan vagy, akinek ez sokat jelent, ahogy a SNES korszaka is, akkor imádni fogod a keményfedeles könyvet, ami ilyen kialakítás mellett még csak nem is mondható igazán drágának a 14 700 forintos összeggel, amit elkérnek érte. És emellé természetesen még PDF-ben is megkapod a kiadványt. Talán nem túlzás azt mondani, hogy eddig ez a kedvencem a Bitmap Books felhozatalából, pedig már találkoztam párral. És őszintén remélem, hogy egy párról még írhatok is. Mert a pixel szép, sőt a pixel gyönyörű, pláne ha úgy van tálalva, ahogy ebben a kötetben. 

  • Regény címe: The Unofficial SNES Pixel Book
  • Kiadó: Bitmap Books
  • Ára: a kiadó honlapjáról 14 700 forint