Kellemes meglepetés volt a brit Minskworks remek ötletekkel megáldott, de sajnos bugokban tobzódó Jalopyja, amelyben egy Trabantszerű járgányt tuningolva hasítottunk a Kelet-Európára emlékeztető vidéken. A csapat ezúttal hazai terepre robogott, hogy Landlord’s Super címmel kipróbálja magát a brit házrenoválásban, amelynek alapja elődjééhez hasonlóan zseniális, ám még ez is nagyon messze van a „kész”-től.

Ha nem tudatosítanák az alkotók, hogy az 1980-as évek Egyesült Királyságának egy lepukkant kisvárosában járunk, akkor azt is hihetnénk, hogy ez a „Béla Tarr’s Sátántangó – The Game”: ritkán süt a Nap, az eső szakad, a kevéske lézengő, lecsúszott városlakó ideje nagy részét a sarki kocsmában tölti, ahol munka után mi is matt részegre ihatjuk magunkat. Mentorunk a ravasz vén róka Jimmy is így tesz, aki ellát minket építészeti tanácsokkal és egyéb praktikákkal. A szürke kisvárosban van két nagy üzlet, az egyikből eszközöket (kalapács, kővágó gép, betonkeverő stb.), a másikból építőanyagot és bútorokat (tégla, cement, ablak, zuhanyzó, WC) vásárolhatunk. Ám ez csak az egyik opció, mert Jimmy arra buzdít minket, hogy lopjunk vagy guberáljunk. Ejnye! Érdemes is „rossz útra térni”, mert a korai hozzáférésű verzióban az egyetlen munka, amivel pénzt kereshetünk, az a mosogatás a helyi kocsmában. És ugye nem akarjuk ezzel tölteni a napunkat egy olyan modortalan hárpia felügyelete alatt, mint a pultos csaj, aki azonnal kivág minket, ha pityókásan összetörjük a poharat, és körbevizeljük a helyiséget?! Hallatlan!

A munka tényleg monton: elbattyogunk az étteremig, karakterünk energiaszintje lemerül, sőt össze is esik, ha nem gurít le egy sört, és nem kerül időben ágyba (amúgy az alvással menthetünk vagy gyorsíthatjuk az idő múlását). Persze mindent a cél érdekében! Maga az építkezés ugyanis nagyon élvezetes. Sajnos a nulláról nem építhetünk házat, de a procedúra ebben a formában is igen részletesre sikeredett. Felejtsük el a Minecraftot, a Landlord’s Superben az aprólékosság egy új szintjét ismerhetjük meg! Például, ha helyre akarjuk pofozni a téglafalakat, akkor először is ki kell kísérleteznünk egy olyan habarcsot a cement, homok és víz hármas felhasználásával, amely a téglák összetapasztására alkalmas. Ha ezzel megvagyunk, akkor a többi szerszám mellett, a derekunkon található „kőműveskanállal” a téglaépítés logikájának megfelelően felkenjük a habarcsot a kívánt felületre (háromféle habarcsméretet és kétféle irányt lehet kiválasztani az egér jobb gombjával), elsimítjuk, majd jöhet rá a tégla. Amúgy a renoválási feladatokat nem kell sorban csinálnunk, de érdemes, mivel a belső falak burkolása vagy a konyha berendezése után például nehezebb lesz hozzáférni a külső téglafalhoz. És az sem mindegy, milyen az idő: ha esik, lehetetlen a tetőn dolgozni, folyton lecsúszunk. Mert amúgy az időjárási körülmények és az évszakok is dinamikusan változnak. Érdemes tehát úgy beosztani az időt, hogy ha nagyon esik vagy havazik, akkor menjünk inkább pénzt keresni!

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A Landlord’s Super tehát tényleg szuper… …lenne, ha nem lenne tele buggal. A mesterséges intelligencia csapnivaló, például az anyagszállító teherautónak az is gondot okoz, ha egy nyavalyás léc van előtte: megakad, dudál, és amíg nem hárítjuk el az akadályt, addig nem szállítja le nekünk a megrendelt árut. Volt egy olyan szánalmasan nevetséges baki is, hogy véletlenül elküldtem az áruval együtt a fuvarozót, aki beállt a garázsba, majd mikor újra rendeltem, nem tudott kijönni onnan, mert valahogy leesett elé a korábban át nem vett anyag. Így trükközhettem, hogy bejussak az egyébként a játékos elől elzárt garázsba, mert nem akartam az egész játékot elölről kezdeni. Az még kevésbé volt vicces, amikor a nehezen összekapart 60 fontomból végre vettem pár komolyabb árut, ám egy programhiba miatt ezt egyáltalán nem szállították ki, így ott álltam üres zsebbel. De nemcsak ilyenek frusztrálják az embert, mert olykor az építkezés mechanizmusa is illogikus: például hajszálon múlott, hogy a tetőrenoválást elfogadja a gép, mert az istennek sem akarta, pedig minden a helyén volt. Mi volt a megoldás? Kiszedtem két cserepet, és lyukas tetővel már minden oké lett… Ja, és a targonca irányítása már-már Benny Hill Show-ba illően mókás, mert a jármű villája nemhogy nem akar belemenni a teherautón hozott árul raklapjába, hanem arrébb is löki azt, így lökdöshetjük egyik és másik oldalról is, hátha egyszer legurul a platóról.

Nem is folytatnám a sort, a korai hozzáférésű verzió tele van ilyen hibákkal, amelyeket remélhetőleg orvosolnak. A grafika sem túl meggyőző, de legalább stílusos, és amúgy a szürke tónusú látványvilággal együtt a zene is kellő, számunkra is ismerős hangulatot teremt. Hogy mindezt meddig fogják fejleszteni, még maga a Minskworks sem tudja, de egyrészt szeretné elkerülni a Jalopy esetét, és hosszú távú támogatást tervez, másrészt, bár egyelőre erre az egy épületre fókuszál, de további építőanyagok és bútorok, illetve elvállalható munkák hozzáadásával színesítené a Landlord’s Supert. Úgyhogy bár jó az alap, de még erre is ráfér a renoválás!