A Steam Linuxra már telepíthető, igaz, az eljárás kissé körülményes és a játékok futtatása sem megoldott -- egyelőre, ugyanis a Valve már gőzerővel (értitek, gőz, haha...ha..) dolgozik a Steam linuxos változatán, melyen játékok ezrei fognak működni.

Az első közülük a Left 4 Dead 2, aminek Linux portja a csapat vallomása szerint még gyorsabb, mint a windowsos. A fejlesztők egyazon PC-n (Intel Core i7 3930k, NVIDIA GeForce GTX 680, 32 GB RAM) tették próbára a játékot Ubuntun és 64 bites Windows 7-en, az eredmény pedig önmagáért beszél: előbbin 315 fps-sel száguldott a zombis shooter, míg utóbbin "csupán" 270-nel.

A Valve szerint ennek oka a Direct3D pár, eddig nem ellenőrzött funkciója, melyek visszafogják a játék sebességét. A csapat megígérte, hogy a Windowsra írt verziónál is előcsalják majd a maradék megahertzeket.

A Valve egyébként egyáltalán nem örül a Windows 8 érkezésének, a cég feje, Gabe Newell például úgy gondolja, hogy a Microsoft új operációs rendszere elriasztja majd a PC-gyártókat a piactól és arra kényszeríti a játékosokat, hogy más alternatívát keressenek. Ezért is készül most a Linuxra fejlesztett Steam.