• A 2000-es Messiah egyik hangeffektjét használta a Roblox
  • A jogokat birtokló Tommy Tallarico megegyezett a játék kiadójával

Fortnite? Call of Duty: Mobile? Minecraft? Ha a világ legnépszerűbb videojátékát keresnénk, akkor elsőre ezen címek egyike ugrana be sokaknál, pedig a cím valódi birtokosa a gigantikus játékkészítő platform, a főleg a fiatalok körében népszerű Roblox, melynek júliusban több mint 150 millió aktív felhasználója volt.

lopott-hangeffektet-hasznalt-a-vilag-legnepszerubb-videojateka-de-vegul-megszuletett-az-egyezseg.jpg

Az ember azt hinné, hogy egy ekkora címnél minden profin és betonbiztosan megy, a kiadó Roblox Corporation azonban tavaly mégis jogi balhéba keveredett, kiderült ugyanis, hogy a karakterek halálakor hallható "oof" hangeffektet egy másik játékból lopták.

Az ominózus hang a Shiny Entertainment 2000-ben megjelent játékából, a Messiah-ból származik, melynek jogait a jelenleg az Intellivision vezérigazgatójaként tevékenykedő iparági veterán, a korábbian több mint 350 játékon dolgozó Tommy Tallarico birtokolja. Amikor 2019 nyarán fény derült a turpisságra, akkor Tallarico finoman jelezte, hogy ingyen azért nem fogják megúszni a Roblox aloktói.

"Mivel sokan kérdezték, ezért tisztázom a helyzetet: nem haragszom a Robloxra, és nem is akarom, hogy kivegyék a játékból az "oof" hangeffektet. Megtiszteltetés, hogy valami, amit 20 évvel ezelőtt alkottam, ennyire ikonikussá és a popkultúra részévé vált. Csak szeretném, ha kompenzálnának emiatt, és én sosem voltam olcsó... :)" – írta Tallarico.

Nos, a feleknek mostanra sikerült megegyezniük, végül pedig mégis az a döntés született, hogy az "oof" kikerül a játékból, legalábbis az eredeti funkciójában, és november végétől 1 dollárért megvásárolható hangeffektént fog visszakerülni a játékbeli áruházba. Emellett Tallarico készített egy hangeffektcsomagot is, melynek elemei mennyiségtől függően 10 és 250 dollár közötti összegért lesznek megvásárolhatók. A zeneszerző-dizájner ebből nyilvánvalóan valamiféle részesedést fog kapni, ám a megegyezés pontos részleteit nem tették közzé.

"Közösen kidolgoztunk egy olyan igazságos megoldást, amely levetővé teszi azt, hogy Tommy is a Roblox közösség részévé váljon" – nyilatkozta a kiadó szóvivője.