• Mads Mikkelsen szerint az őrületbe kergetheti az embert a metchod acting
  • A karakterrel való túlzott azonosulás és a hosszú felkészülés
  • Szerinte nem a módszer miatt lett jó színész például Daniel Day-Lewis

Mads Mikkelsen alighanem pályája csúcsán jár. A vadászat és a Hannibal dán színésze a járványidőszakban a Még egy kört mindenkinek árnyaltabb karakterén keresztül hívta fel magára a figyelmet, az utóbbi években pedig a James Bond, a Star Wars és a Harry Potter univerzumba is eljutott, míg jövőre az Indiana Jones utolsó epizódjában láthatjuk majd. Ezúttal a csütörtökön debütáló Dumbledore titkai apropóján adott interjút az 56 éves színész a GQ magazinnak, amiben kitért a method actingre is, ostobaságnak nevezve azt.

A Sztanyiszlavszkij és Starsberg nyomán kidolgozott módszer arra épül, hogy a színész minél jobban próbáljon azonosulni a szereppel, megismerni, átélni a karakter belső és külső útját. A média általában kiemeli „a method” alapján dolgozó színészeket, akik akár még a forgatások szünetében is szerepben maradnak. A gyakran alakváltóknak is nevezett előadók sorába olyan nagyságok tartoznak, mint Marlon Brando, Jack Nicholson, Robert De Niro, Dustin Hoffman, Christian Bale vagy Jared Leto. Sok színész és rendező azonban félelmetesnek tartja a módszert és ellenzi azt – ők inkább abban bíznak, hogy minden színész a maga személyiségéből hozza elő a rá osztott karakter tulajdonságait.

0704mads04.jpg
(A kép forrása: GQ)

Mikkelsen elárulta, hogy mindig gondosan felkészül szerepeire, első angol nyelvű blockbustere, az Artúr király kedvéért megtanult vívni és lovagolni, A lázadás kora forgatása előtt pedig francia órákat vett. „Ugyanakkor az őrületig tudod vinni a felkészülést” – állítja a színész. „Mi van, ha a film szar? Mit értél el? Le kéne nyűgöznie, hogy nem bújtál ki a karakter bőréből? Az első pillanatban meg kellett volna tenned! Hogyan készülsz egy sorozatgyilkos szerepére? Két évet töltesz utána azzal, hogy elengedd?

Az interjúból kiderül, hogy Mikkelsen szívesen dolgozna a módszert alkalmazó színésszel, például a technikát megszállottan követő Daniel Day-Lewis mellett, csak hogy folyton megtörje szüntelen szereplését. „Daniel Day-Lewis nagyszerű színész. De ennek semmi köze a metchod actinghez” – tette hozzá gyorsan Mikkelsen. Ti mit gondoltok a közismert vitáról?