• Az aszfalt királyairól írt kritikánkat itt olvashatjátok
  • A Ragadozókról írt kritikánkat itt olvashatjátok
  • Bemutatják
    • az Időtlen szerelem című olasz romantikus filmet
    • az Amundsen című életrajzi-kalandfilmet
    • Mika Kaurismäki új rendezését
    • a Szép csendben című magyar alkotást
    • Tarr Béla Sátántangójának felújított változatát

Itt az újabb csütörtök, vagyis egy újabb premiernapra ébredtünk. Számtalan film debütál ma a hazai mozikban, elsőként a Ford és a Ferrari hatvanas évekbeli vetélkedését, illetve az 1966-os Le Mans-i 24 órás futamot bemutató Az aszfalt királyai. A rendezői székben A nyughatatlan és a Börtönvonat Yumába című filmeket jegyző James Mangold ül, a főszerepekben pedig Matt Damon és Christian Bale láthatók. Kritikánkat itt olvashatjátok.

culturemonitorford-v-ferrari.jpg

Érkezik egy szociografikus igényű nápolyi gengszterfilm is a Gomorra egyik készítője, Claudio Giovannesi rendezésében. A tinédzserek sanyarú életét és felemelkedését bemutató Ragadozókról írt méltató kritikánkat itt olvashatjátok.

mv5bztrhmji3zmytmtg0mi00otu1ltk1nwetodgwzwvknjljzty3xkeyxkfqcgdeqxvymdu5mdeymav1.jpg

Bemutatnak egy másik olasz opuszt is: az Időtlen szerelem című romantikus film hősei bár sok tekintetben különböznek egymástól, szerelmük mégis lángol, sőt egy hosszú szünet után csak még hevesebbé válik. Kettejük személyiségbeli különbségei viszont továbbra is fennmaradnak, amivel meg kell küzdenie a szerelmeseknek.

Mától látható a Pål Sverre Hagen (Lótolvajok) és Katherine Waterston (Legendás állatok és megfigyelésük; Logan Lucky – A tuti balhé) főszereplésével készült Amundsen. A skandináv film nemcsak a Déli-sarkot elsőként elérő felfedező leghíresebb expedícióját, hanem ellentmondásos magánéletét is bemutatja.

A FOMO és a Drakulics elvtárs után újabb ígéretes magyar film érkezik. A Szép csendben főhőse a tizennyolcéves Dávid, egy ifjúsági zenekar tehetséges szólistája. Miután a zenekarhoz csatlakozik az elsőéves Nóri, a fiú hamar megsejti, hogy a tizenhároméves csellista lánynak viszonya van a hatvanéves karmesterükkel. Őrlődve a fiatal lány és mestere között, a fiú megszállottjává válik az állítólagos afférnak, és nyomozásba kezd, hogy kiderítse az igazságot.

Ma debütál Mika Kaurismäki, a legendás művészfilmes rendező legújabb alkotása. A film kínai főhőse felesége halála után utazik egy apró finn faluba, ahol a helyiek nagyon megkedvelik a séfet. Cseng mester hamar a közösség szíve lesz, ügyesen keresztezi például az ázsiai és az észak-európai gasztronómiát. Eljön azonban a pillanat, amikor turistavízumának lejárata vészes közelségbe kerül, és a falu lakóinak össze kell fogniuk, hogy megakadályozzák új barátjuk elvesztését.

Végül, de nem utolsó sorban mozikba kerül Tarr Béla leghíresebb művének felújított változata is.