Több, mint másfél évtizede tudjuk, hogy az egyszerű tárgyak is képesek ölni. Az 1998-as Ringu, majd a 2002-es amerikai adaptáció, a The Ring mutatta be azt, hogy egy teljesen hétköznapi tárgy köré is fel lehet húzni egy kellően félelmetes mitológiát. A gyilkos videokazetta receptje pedig működött, a Ringu Japánban kritikai és anyagi siker lett, hiszen eredményesen ötvözte a távol-keleti, japán hagyományokat a modernséggel, de még a Naomi Watts főszereplésével készült mozi is összeszedett negyed milliárd dollárt (sőt, Japánban nagyobb népszerűségre tett szert mint az eredeti). A Kör óta azonban eltelt jó néhány év, jó néhány folytatás, egy Nem fogadott hívás és egy teljesen felesleges Slender Man már immunissá tette az embereket ezekre a filmekre. Most pedig itt van a nevetséges magyar címet kapott Halálod appja (eredetileg Countdown [Visszaszámlálás]), ami az előzetesek alapján egy Kör-klón lett, de vajon tényleg ennyiről van csak szó?

Igen és nem. A videokazetták ideje már rég lejárt, a mobiltelefon pedig minden feladatot képes elvégezni, az alkalmazás-boltokban pedig rengeteg minden megtalálható. Ilyen a halál-app is, amely megmutatja használójának, hogy mennyi idő múlva fog eltávozni az élők sorából. Fiatalok egy csoportja úgy dönt, hogy letölti a programot: az egyik lány megdöbbenve tapasztalja, hogy nagyon kevés ideje van hátra, és valóban, durva, erőszakos halált hal. A barátja azonban megmenekül (nem sokáig), így be tud számolni a film főszereplőjének az app hatalmáról. Quinn Harris (Elisabeth Lail) nővérként dolgozik, nem hisz a természetfelettiben, viszont vannak az életében fájdalmas veszteségek, emiatt (na meg kollegái unszolására) dönt úgy, hogy letölti a visszaszámlálót. Az idővel való versenyfutás pedig elkezdődik…

halalod-appja-01.jpg

Már ennyiből is látható, hogy a Justin Dec első komoly rendezése történet szempontjából a Kör pepitában, azonban néhány dolog alapvetően elválasztja a 2002-es mozitól. Gore Verbinski ugyanis egy kellően sötét tónusú filmet készített, melyben jelent volt a gore, a félelem, és a komolyság is: nem viccelte el a történetet. Ezzel szemben a Halálod appja egy kicsit sem vehető komolyan. Több geg és poén jut az egész filmre, mint félelmetes jelenet, és ezek nagy része is a jumpscare kategóriába tartozik. A rendező az összes horrorfilmes klisét elpufogtatja, kezdve a sötétből előtűnő, világító szemű démontól az ágy alá bújásig. A történet nyílegyenes ívben halad előre, meglepetések, igazi fordulatok nincsenek, vannak viszont a történetbe egyáltalán nem beleillő sztoriszálak, melyek kötelező részét képezik a mondanivalónak a 2017-es Harvey Weinstein botrány óta. Persze ennek a lényege is megkérdőjelezhető: jogom van-e megölni a főnökömet csak azért, mert egy zaklató, és előbb jár le az órája, mint az enyém, ha ezzel elkerülöm az elkerülhetetlent?

halalod-appja-02.jpg

A Halálod appja egy végtelenül ostoba film: a démonok által kreált app ötlete már önmagában nevetséges, ahogy a film legtöbb szereplője is, mely az ember majdnem összes archetípusát bemutatja a laposföldhívő, holokauszttagadó vesztestől kezdve a tech és démonmániás tiszteletesen keresztül a vicceskedő hackerig, aki pillanatok alatt feltör egy letörölhetetlen alkalmazást. És bár némely poén még valamennyire humoros is, jelenlétük megöli az egész koncepciót. Egy horrorfilmen miért kellene nevetni? Arra ott vannak a vígjátékok. A halálod appja ennek megfelelően az idei év egyik legrosszabb filmje lett, melyben a szereplőkért nem lehet szorítani, nem elég félelmetes, és úgy általában nem működik az egész. Egyvalamit azonban megtanít: nem kell mindent ész nélkül, a csordaszellemet követve letölteni, mert könnyen bajba kerülhet ezzel bárki.

Halálod appja (Countdown)
Rendező: Justin Dec
Játékidő: 90 perc
Hazai bemutató dátuma: 2019. október 24.
Forgalmazó: Freeman Film