A Total War: Warhammer 2 bejelentése után sok rajongó aggódni kezdett, hogy a Creative Assembly sutba dobva a történelmet marad a Warhammer világában. Bár már régóta keringtek pletykák arról, hogy párhuzamosan készül egy történelmi központú Total War is, most a játéksorozat weboldalán Michael Whelan stúdiófőnök meg is erősítette ezt.

A leírtak alapján a Warhammer 2-n és az új történelmi Total Waron két különböző csapat dolgozik. Ugyan a teamek között van átjárás a leterheltség függvényében, de egyik projekt sem lassítja a másikat. Az új történelmi Total War amúgy nagyon jól halad, a játékdizájn már fixálva van, az assetek készülnek.

Az új játékról még kiderült, hogy egy olyan történelmi időszakot dolgoz fel, amivel a Creative Assembly-nek még nem volt dolga, emiatt a sorozat életében először bevontak a munkába egy világszínvonalú történelmi szakértőt, aki igen hasznos tanácsokat adott a fejlesztőcsapatnak. Természetesen a karakterdizájn és a történelmi személyek ezúttal is fontosak lesznek.

Bár túl sok információt nem akarnak előre megosztani (talán az E3-on már többet láthatunk), de Whelan annyit még elárult, hogy ezen a játékon Jack Lusted dizájner, valamint a Rome 2 és az Attila című epizódok veterán csapata dolgozik.

Emellett szeretnék még az új történelmi Total War előtt bővíteni a legutóbbi címeket. Jelenleg azt vizsgálják, milyen formában lenne érdemes ezt elkövetni: kisebb DLC-k vagy önálló, nagyobb kiegészítők formájában. Egy biztos: a Total War nem ragad le a Warhammernél, a történelem továbbra is fontos szerepet játszik a sorozat életében.