• Mark Hamill mindig is kételkedett Az utolsó Jedikben
  • George Lucasnak volt egy átfogó íve

Mark Hamill, Luke Skywalker megformálója, a kezdetektől fogva kételyeit hangoztatta a Star Wars: Az utolsó Jedikkel kapcsolatban, egyértelművé téve, hogy Kathleen Kennedy és a Disney új Star Wars szériája nem az ő Star Warsa. Mielőtt eladta volna a Lucasfilmet a Disney-nek, George Lucas egymaga felügyelte a Csillagok háborúja univerzumát, Hamillnek pedig az, hogy Lucasszal és a Disney-vel is dolgozott Star Wars filmen, alapot adott az összehasonlításra. A következőket nyilatkozta:

„Fontos észben tartani, hogy George-nak volt egy átívelő gondolata az eredeti trilógiában. Ha nem is tudta előre az összes részletet, volt egy átfogó koncepciója arról, hogy hová fognak tartani a filmek. De [a Disney Star Warsa] inkább olyan, mint egy váltóverseny. Rohansz és átadod a stafétát a következő embernek, aki fölkapja és már szalad is tovább. Nem Rian találta ki, hogy mi legyen a 9. részben – csak továbbpasszolta volna Colin Trevorrownak a sztorit, most pedig J.J.-nek.”

Lucas lehet, hogy hozott rossz döntéseket, de legalább volt egy központi gondolata és tudta, hogy hová fog tartani a történet. A Disney új stratégiája azonban ennek nem kéne, hogy gátat vessen: tökéletesen működik a Marvelnél az, hogy az egyes filmek különállóak, sőt mernek kockáztatni is új hangú rendezőkkel (A galaxis őrzői, Thor: Ragnarök), de mindeközben van egy átfogó koncepció és követhető történeti ívek Kevin Feige producernek köszönhetően. Ez, egyelőre, hiányzik az új Star Warsból, hiába működnek (nagyrészt) magukban a filmek. Persze kár még előre leírni az új franchise-t, hisz még nem láttuk, hogyan zárja le a trilógiát a 9. epizód.

luke.jpeg