Magas rangú vendégekkel indult útjára az esport akadémia. Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter, Dr. Szabó Tünde EMMI Sportért Felelős Államtitkár, Ivan Bozev a Lenovo Közép és Dél Európai Regionális igazgatója, valamint Lukács Anita a Lenovo Magyarország ügyvezető elnöke és természetesen jelen voltak a jeles eseményen a Honvéd kiválóságai is Baji Balázs vb bronzérmes atléta, Szivós Márton világbajnok vízilabdázó, Kovács Katalin háromszorosolimpiai bajnok és Imre Géza olimpiai ezüstérmes párbajtőröző.

A megnyitón Gergely István beszédében érveket sorakoztatott fel, miért döntött úgy a BHSE, hogy elindítja a Szabadidősport szakosztály égisze alatt az Esport Akadémiát: „a legfiatalabb korosztályt figyelembe véve kiváló lehetőséget látunk abban, hogy a hatalmas tömegeket vonzó esport hívőket elérje egyesületünk. Az itt sportoló esport versenyzők nem csak a virtuális térben sportolhatnak, hanem aktív testmozgást is végezhetnek egyesületünkben – sőt kedvezményeket is kapnak -  más sportágak kipróbálásakor. Megpróbáljuk az arany középutat elérni, illetve az egyensúlyt a szellemi és a fizikai sportolás terén.”

A Budapesti Honvéd Sportegyesület (BHSE) az elsők között csatlakozott azokhoz a hazai klubokhoz, melyek külön szakosztályt hoztak létre az e-sport kedvelőinek. A Lenovo Legion Honvéd Esport Akadémia termének január 30-ai, keddi átadásán dr. Simicskó István honvédelmi miniszter, az egyesület elnöke mondott elsőként beszédet.

„A számítógépes játékokkal, a szimulátorokkal és a dróntechnikával párhuzamosan a sport digitalizálódása robbanásszerűen fejlődik és a világ számos részein egyre nagyobb tömegeket vonz a versenyszerű videójáték vagyis az e-sport” – mondta dr. Simicskó, majd kiemelte, hogy sok vita és előkészítés előzte meg az e-sport bevezetését az egyesületi programba. „A kiberháborúk korát éljük. Azok a fiatalok, akik ennyire otthonosan mozognak a kibertérben, más területen is segítségünkre lehetnek a későbbiekben” – mutatott rá.

„A gaming eszközök jelenleg a számítástechnika csúcsát jelentik a PC-gyártás területén, a legjobbat adva a piacnak” – mondta Ivan Bozev a Lenovo Közép és Dél Európai Regionális igazgatója – „Vállalatunk a Lenovo Legion elnevezésű sorozattal szeretné ezt a dinamikusan fejlődő piacot gazdagítani. Számos elismerés, díj is igazolja, hogy a legjobban megtervezett személyi számítógép a Lenovótól származik. És éppen ez a technológia ad lehetőséget arra, hogy a Budapesti Honvéd Sportegyesülettel együttműködjünk. Örömmel tölt el bennünket, hogy mindamellett, hogy a magyar PC-gyártók piacán az elsők vagyunk, a Lenovo Legion Honvéd Esport Akadémia termében található eszközök jelentős része a Lenovo sárvári gyárában készült. Mivel piacvezetőkként a versenyszellem mindig is erősen dolgozott bennünk, nagy örömöt jelent számunkra, hogy az akadémiát szponzorálhatjuk eszközeinkkel.”

lenovo-legion-honved-esport-akademia.jpg

Az ünnepi beszédek után elindult az igazi virtuális csata a Lenovo Legion Honvéd Esport teremben. A honvéd csapat (Kovács Katalin, Baji Balázs, Szivós Márton, Imre Géza) összecsapott a média képviselőivel. A sportolókat erősítette Török Balázs Kodiak, a média csapatát pedig Magyarország egyik legismertebb youtube-re, TheVR Jani. Közben a többi tudósító kivetítőkön megtekinthette a mérkőzést, illetve a magát az esport termet.