A BioWare játékaitól eddig sem álltak távol a szexualitásukat szabadon kezelő karakterek, elég csak a galaxis megmentése mellett a legtöbb idejét más-más emberek ágyában töltő Shepard parancsnokra, vagy a Dragon Age: Origins fehérmájú Morriganjére gondolni. Sőt, a Mass Effect 3-ban már egy nyíltan meleg szereplővel is találkozhattunk, akinek létezése és sikere lökést adott a Dragon Age: Inquisitiont jegyző író, David Gaider munkájának. Gaider, aki maga is meleg, a Dragon Age Facebook-oldalán mutatta be Doriant, a sorozat első teljesen homoszexuális karakterét.

Most beilleszthetnék ide egy sor, melegekkel kapcsolatos sztereotípiákra épülő viccet, de az a helyzet, hogy Dorian nem dob fel magas labdákat: a kreol bőrű, szikár, bajszos férfi szexuális irányultsága a játék tekintetében nem több olyan triviális információnál, mint hogy szereti-e csokipudingot, vagy hogy mennyire erősen szorongatja a varázsbotot... na, jó, oké, befejeztem. Dorian egyébként egy rendkívül erős mágus, aki egy gazdag és befolyásos család sarjaként keveredik bele az Inkvizíció láthatatlan háborújába.

Jellemét tekintve Dorian okos, tanult ember, akitől a ravaszság és a cinizmus sem épp távol álló tulajdonságok. Hazájával, a Tevinter Imperiummal kapcsolatban elég vegyes érzései vannak: szereti is és meg is veti, mert az ottani intrikák szerinte ártanak az ország stabilitásának. Gondolkodása szerint optimista ember, aki tényleg csak akkor enged el valamit, ha kőkemény küzdelem után sem sikerül megtartania.

Dorian bemutatkozása a Dragon Age világában nem váratlan fejlemény, viszont nagyon szimpatikus, hogy Gaider nem a homoszexualitás még sajnos ma is polgárpukkasztónak tartott ténye köré építette fel a karaktert. Az is lehet, hogy Dorian lesz az első igazán jól megírt homoszexuális szereplő a videojátékok történetében.

Dorian