Idén a karácsonyi szezonban végre minden nyolcadik generációs konzol a boltokban lesz, várva arra, hogy a vásárlók levegyék valamelyiket a polcokról. A platformok bejelentése óta sok idő eltelt és sok minden változott, de mostanra már elült a por, így többé-kevésbé tisztán lehet látni a versenyzőket és azt, hogy ezek mit kínálnak. Na de melyiket vegyem meg? -- merül fel a kérdés. Nos, ebben próbálunk most egy kicsit segíteni, felvonultatva az Xbox One, a PS4 és a Wii U erényeit, illetve hátrányait, továbbá készültünk nektek egy infografikával is, tele érdekességekkel.

Xbox One: miért vegyem meg?

Az Xbox One bemutatóját igen sok negatív vélemény övezte, ami nem véletlen és semmiképpen sem megalapozatlan, hiszen a Microsoft következő generációs konzolja valóban nem volt csábító. A leleplezése lényegében a multimédiás képességekről szólt, majd szembesültünk a megkötésekkel, az E3-on pedig leesett az állunk az árcédulától. Egyszóval nem volt túl rózsás a helyzet -- ám a Microsoft tett arról, hogy a közvélemény ne írj le őket teljesen már a tényleges verseny előtt.

Sajtókonferenciájukon az előzetes ígéreteknek megfelelően tényleg csak a játékokról beszéltek, s ki is töltötték a rendelkezésükre álló két órát, exkluzív programokkal és multiplatform címekkel kápráztatva el minket. Ehhez aztán hozzá kell még venni az egyéb lehetőségeket (fontosnak tartom leszögezni, hogy ezek nem negatívumok, de ha csak erről beszélnek, az már nem jó), s azt, hogy a Sony stratégiája láttán a Microsoft meggondolta magát a DRM-mel, illetve az internettel való kapcsolat ügyében.

Akit a játékok érdekelnek, tudnia kell, hogy az E3-on látott Xbox One exkluzív címekből kicsivel több mint kétszer annyi van, mint ami PS4-re jelenik meg, a legfontosabb multiplatform címek pedig erre a konzolra is kaphatók lesznek. Akiket pedig a multimédia érdekel, azok is megkapnak mindent, amit csak akarnak -- jobban mondva, amihez van hozzáférésük.

Melyik konzolt vegyem?

A Microsoft egy komoly, 300 ezer gépből álló szerverparkot üzemeltet az Xbox Live-hoz, illetve a felhőben történő műveletekhez, melyeket sok játék ki fog használni ezen a platformon.

Xbox One játékok

Az Xbox One megjelenésekor az alábbi játékok fognak megjelenni (vastag betűvel a konzolexkluzív címek).

  • Assassin's Creed 4: Black Flag
  • Battlefield 4
  • Call of Duty: Ghosts
  • Dead Rising 3
  • FIFA 14
  • Forza Motorsport 5
  • Just Dance 2014
  • LEGO Marvel Super Heroes
  • LocoCycle
  • Madden NFL 25
  • NBA 2K14
  • NBA Live 14
  • Killer Instinct
  • Kinect Sports Rivals
  • Ryse: Son of Rome
  • Skylanders: Swap Force
  • Watch Dogs

Xbox One: miért NE vegyem meg?

Ha az Xbox One negatívumairól van szó, az egyik legnagyobb hátrány a konkurenciával szemben az, hogy jól láthatóan az észak-amerikai felhasználókat célozták meg, egy sor olyan lehetőséggel, ami itt Európában korlátoltan vagy egyáltalán nem érhető el. A filmek és sorozatok streamelése a konzol egyik alappillére, de ezeket mi Kelet-Európában nem élvezhetjük, így kvázi olyanért is fizetünk, amit nem kaphatunk meg.

És ha már a fizetésnél tartunk, el ne felejtsük, hogy mennyibe kerül a gép. A boltokban 500 eurót kérnek el a Microsoft legújabb üdvöskéjéért, ami bizony pont egy százassal lépi át a 400 eurónak tekinthető lélektani határt. Azért a Microsoft mentségére szóljon, hogy ezért a pénzért az új Kinectet is mellékeli, ám azt a piros pontot, amit ezért adtunk, rögtön el is kell vennünk, ugyanis a közelmúlt megfigyelési botrányainak tükrében teljesen érthető, ha valakit zavar a mindig éber, bár kiiktatható kamera ötlete.

Végül ki kell térnünk arra is, hogy bár az Xbox One megjelenése világpremierként lett meghirdetve, az igazság az, hogy nem mindenki veheti meg novemberben a gépet. A hivatalos oldal tanúsága szerint többek között Magyarország sem szerepel az új konzolt támogató országok listájában, s még nem tudni, hogy mikor kívánják ide is elhozni. Még ha nem is jelent problémát a játékokhoz nem kapcsolódó szolgáltatások foghíjas mivolta vagy éppen az ár, ez a szakaszos megjelenés hazavághatja a karácsonyi Xbox One tervét.

Melyik konzolt vegyem?

Az Xbox One visszafelé nem kompatibilis az Xbox 360-ra írt játékokkal, a független fejlesztők számára pedig egyelőre nem engedélyezett a játékok önálló kiadása. 

A cikk még nem ért véget, kattints a lapozáshoz!