Hétfő este óta fél szemmel mindenki Párizs felé tekint, az éjszaka folyamán ugyanis tűzvész pusztított a Notre-Dame-székesegyházban, melyet csak hajnalra tudtak megfékezni a francia tűzoltók. Szerencsére sikerült megelőzni, hogy az épület megsemmisüljön, a kár azonban így is felbecsülhetetlen: a székesegyház csúcsa beomlott, az egyik huszártorony is ledőlt - hosszú évekbe fog telni az épület helyreállítása.

Párizs egyik legfőbb jelképeként és történelmi jelentőségű épületként a Notre-Dame számos játékban szerepelt már az évek folyamán. Tisztelgés gyanánt most ezek közül hoztunk el nektek néhányat - ha már a valóságban csúnya seb esett a székesegyházon, annyit mindenképpen megérdemel, hogy legalább virtuális formában gyönyörködhessünk szépségében.

mi-ezzel-a-4-jatekkal-tisztelgunk-a-notre-dame-elott.jpg

Assassin's Creed Unity

Aligha lehet kérdés, hogy melyik játékban található meg a Notre-Dame legélethűbb és legrészletesebb mása, hiszen a Párizsban játszódó AC-epizód, a 2014-ben megjelent Assassin's Creed Unity egészen lélegzetelállító formában tárja elénk a székesegyházat. Néhány változtatást ugyan eszközöltek a fejlesztők az eredetihez képest a kreatív szabadság jegyében, de a Unity így is a lehető legtökéletesebb játék egy virtuális túrához - Caroline Miousse pályadizájner több mint két évig dolgozott a modellen. Ideje újból megmászni!

assassins-creed-unity-notre-dame.jpg

Velvet Assassin

Ha már bérgyilkosok: néhányotok számára talán még ismerősen cseng a Velvet Assassin cím. A Replay Studios éppen tíz évvel ezelőtt megjelent lopakodós játéka a második világháború idején játszódik, és a brit titkosszolgálat egyik női kémjének bőrébe bújhatunk bele. A névbéli hasonlóság ellenére a Velvet Assassin sajnos közel sem nyújt akkora szabadságot és nyitottságot, mint az Assassin's Creed, hiszen "csak" egy egyszerű lopakodós játékról van szó. A kampány egy része azonban Párizsban játszódik, ahol van alkalmunk gyönyörködni a Notre-Dame-ban is.

velvet-assassin-notre-dame.jpg

The Saboteur

Ha Párizs és második világháború, akkor bizony egy másik játék is eszünkbe kell jusson - már csak azért is, mert ugyanabban az évben jelentek meg. Sőt, sokaknak bizonyára előbb fog beugrani a The Saboteur, mint az imént említett Velvet Assassin, hiszen a Pandemic Studios open-world akció-kalandja teljes egészében a francia fővárosban játszódik. Magát a játékot annak idején elsősorban - érthető mód - az Eiffel-toronnyal promózták, ez azonban ne tévesszen meg senkit, a Notre-Dame is megtalálható benne, így a székesegyházat is megnézhetitek közelebbről.

the-saboteur-notre-dame.png

Remember Me

A múltbéli utazások után végül, de nem utolsó sorban jöjjön egy futurisztikus verzió is. Na persze nem a kialakítást illetően, hiszen a Dontnod Entertainment első alkotása, a 2084-ben játszódó Remember Me ugyanis változatlan formában őrizte meg az ikonikus épületet az utókornak. A játék helyszínéül szolgáló Neo-Párizs sajnos nem járható be szabadon, hiszen egy teljesen lineáris akció-kalandról beszélünk, de szerencsére így is van alkalmunk gyönyörködni a székesegyházban. Bízzunk benne, hogy a valóságban is legalább ilyen szép lesz majd 2084-ban, a felújítás után!

remember-me-notre-dame.jpg

A felsoroltak mellett természetesen számos egyéb Párizsban játszódó videojátékban felbukkan még a Notre-Dame, gondolva itt például olyan címekre, mint a Midnight Club 2, a Timesplitters 2 vagy a Midtown Madness 3, de a fentiekben csodálható meg talán a leginkább az épület (a romos változatot tartalmazó háborús játékoktól most szándékosan eltekintettünk).

Hiányoltatok valamit a listáról? Osszátok meg velünk bátran a kommentek között!