Egy gamer szék elsődleges feladata, hogy biztosítsa a kényelmes és egészséges testhelyzetet akár az egész napon át tartó használat során, illetve növelje egy e-sportoló hatékonyságát játék közben. A választásnál ehhez mérten kell dönteni: figyelembe kell venni a kialakítást, a minőséget, az állíthatóságot, de természetesen a dizájn és az ár sem utolsó szempont.

Mitől „gamer” egy gamer szék?

A számítógépes játékokat egyre komolyabban veszi a világ, az e-sport milliókat mozgat meg, nem meglepő tehát, hogy az ahhoz szükséges felszerelések is napról napra profibb kialakítást kapnak. Ha valaki órákat ül a számítógép előtt, az egészsége, valamint a kényelemérzete szempontjából is elengedhetetlen, hogy a lehető legjobb székben tegye azt meg. Éppen ezért a gamer szék minden elemében úgy lett kialakítva, hogy segítse az e-sportolókat, támogassa a sokórás üléssel járó tevékenységet.

Arra a kérdésre, hogy milyen a jó gamer szék, a válasz kifejezetten rövid is lehet: kényelmes. Ez az elsődleges szempont, amit figyelembe kell venni a választásnál, a dizájn és az ár csakis ezt követheti. Ahhoz, hogy a gamer szék komfortos ülőhelyzetet biztosítson, sokoldalúnak kell lennie az állíthatóságát illetően, hiszen a gamerek között eltérő testalkatokat találunk. Ha a széken állítható az ülésmagasság, az ülésszög, a háttámla magassága és dőlése, a karfák és a deréktámasz pozíciója, ezek segítségével mindenki a saját igényeihez alakíthatja a széket.

professional-equipment-cybersport-buying-gaming-laptop-headphones-mouse-armchairs-gaming-equipment-concept-1-1.jpg
Kép: store11.hu

Minőség=kényelem

Ahhoz, hogy egy gamer szék szavatolja az órákon át tartó kényelmes ülőhelyzetet, minőségi kialakításúnak kell lennie. Nyugodtan mondhatjuk, hogy egy gamer szék minden esetben minőségi bútordarab, olyan, amely minden ülőhelyzetben, például az irodai munka közben is tökéletes pozíciót segít felvenni. Viszont a székek között válogatni kell, mivel nem mindegyik felel meg a gamer jelzőnek. Az olcsó műanyagból készült, silány kialakítású, könnyen törő darabok csak kinézetre férnek be ebbe a kategóriába, ha kidíszítették látványos színekkel és formákkal, ennek ellenére a funkcionalitásuk alacsony, így nem is jelentenek jó választást.

A gamer szék vásárlása előtt érdemes megnézni a vásárlói visszajelzéseket, internetes hozzászólásokat, hogy kiszűrjük a gyenge modelleket, ezáltal pedig biztosan a minőségi termékek között válasszunk. A Store11 kínálatában csakis olyan gamer szék szerepel, amelyeknél a lehető legjobb kialakításra törekedtek a gyártók, a végeredmény így egy felhasználóbarát termék lett. A jól párnázott, ergonomikus megvalósítás alapérték, a székek alkotóelemei segítik a helyes testtartást. Ügyeltünk arra, hogy csak olyan modell kerüljön a webáruházunkba, amely hosszabb használat esetén is garantálja a kényelmet.

portrait-gorgeous-happy-blonde-gamer-girl-with-joystick-lying-sack-chair-yellow-background-1.jpg
Kép: store11.hu

Mire figyeljünk a választásnál?

Nézzük tételesen, milyen tulajdonságok különböztetik meg a gamer székeket. A mechanika a legtöbbnél adott, azaz a szék tulajdonképpen egy hintaszék, amely ha hátradőlünk, követi a mozdulatot. Enélkül nehéz elképzelni bármilyen, ülőmunkához használt széket. A háttámla dőlésszögében már lehetnek különbségek, a 30 fokos megoldás szűk lehetőségeket biztosít, elmehetünk azonban 180 fokig, ami gyakorlatilag a fekvő testhelyzetet jelenti. Ha elfáradunk, nem kell átvándorolni az ágyra, a székben is tehetünk egy rövid pihenőt.

Meg kell említenünk az esztétikát, amely egy gamer szék esetében nem utolsó szempont. Gyakorlatilag ez jelenti a különbséget egy e-sportos megoldás, illetve a minőségi irodaszékek között, amelyek célja ugyanaz: biztosítani a kényelmes, fájdalommentes ülőpozíciót akár nyolc-tíz órán keresztül. Szóval a gamer szék kiválasztásánál vegyük figyelembe annak színét, illetve az abba szerelt fényforrások, LED-ek tulajdonságait. Ha két szék között vacillálunk, inkább a testünknek megfelelőbb kialakításút válasszuk, még akkor is, ha színben nem tökéletes. Mégsem mondjuk, hogy a szín sokadlagos tulajdonság lenne, hiszen egy gamer széknek az is feladata, hogy megteremtse a játékhoz szükséges tökéletes környezetet, ennek pedig része a dizájn. A megfelelő színösszeállítás segít, hogy jól érezze magát az ember a székében, éppen ezért léteznek az egyszerűbb, fekete megoldások mellett kifejezetten színes, élénk darabok, ahogyan a nők részére a rózsaszín modellek is gyakoriak.

gamer-playing-computer-game-1.jpg
Kép: store11.hu

Fókuszban az állíthatóság

Ami az ülőfelületet illeti, lehet rögzített, ez a klasszikus megoldás, de létezik egyensúlyozó elemekkel felszerelt szék is, ez még tovább növeli a kényelmi faktort. Hogy legyen az széken deréktámla és fejtámla, az alapvetés, ezek nélkül nem lehet gamer kategóriájú egy szék. A kartámasz szintén fontos, de hozzátesszük, hogy az állíthatósága is elvárás a magasabb kategóriájú termékeknél.

Itt visszatérnénk a már említett állíthatóságra, amely prioritás. Az ülésmagasságot minden széken variálhatóvá kell tenni, enélkül lehetetlen megtalálni a megfelelő beállítást. A hosszú távú, kényelmes ülőhelyzethez az kell, hogy a lábszár függőlegesen álljon, a lábfej pedig arra merőleges legyen, ez csakis akkor valósítható meg, ha az ülés magassága a lábszárunk hosszához igazítható. A háttámla pozícióját a magasságunk határozza meg, ennél is lényeges, hogy alakítani lehessen az igényekhez. Említettük már a kartámaszt, amelynél nem csak az fontos, hogy állítható legyen, hanem hogy milyen módon – léteznek egy, illetve több dimenzióban mozgatható megoldások. Törekedjünk arra, hogy olyan gamer széket válasszunk, amely minden apró elemében beállítható az ízlésünk és a testalkatunk szerint.

Vegyük figyelembe a terhelhetőséget, illetve a strapabíróságot: készülhet a szék anyaga szintetikus bőrből és textilből, a lábrész pedig lehet műanyag vagy acél, természetesen az utóbbi megoldás lesz hosszabb távon használható. Említettük, hogy a gamer széknek figyelembe kell vennie az ember testalkatát, azonban az is igaz, hogy a különböző testalkatú e-sportolóknak még vásárlás előtt figyelembe kell venniük a szék tulajdonságait. Minden gamer szék esetében megad a gyártó egy maximális teherbírást – amennyiben ez alacsonyabb, mint amilyen számot reggel mutat alattunk a mérleg, tekintsünk el a vásárlástól. Nincs értelme profi széket venni akkor, ha utána azonnal összetörik alattunk. Keressünk inkább másik modellt, amely nagyobb testsúllyal is terhelhető.

Nem utolsó szempont az ár

Nem mehetünk el szó nélkül az ár mellett, hiszen egy vásárlásnál ez meghatározó szempont. Egy alapszintű gamer szék néhány tízezer forintba kerül, ennyiért már kapni jó minőségű, megbízható modelleket. Nem biztos azonban, hogy ezekben minden extra megtalálható majd, hiszen minél több alaptulajdonsággal ruháznak fel egy széket, az annál többe kerül. Érdemes átgondolni a lehetőségeinket, meghatározni egy pénzösszeget, amelyet még nyugodt szívvel fordítanánk a gamer szék beszerzésére. Ha ez megvan, abban az árkategóriában nézzünk szét alaposan, vizsgáljuk át az összes lehetőséget.

Amennyiben mégsem találunk olyan modellt, amely kialakításában, dizájnjában megfelelne, két dolgot tehetünk: vagy megveszünk egy olyat, ami nem az igazi, vagy kivárunk még egy kicsit, pénzt spórolunk, hogy nagyobb keretből tudjunk vásárolni. A drágább megoldások egyébként már százezres nagyságrendbe kerülhetnek. A tapasztalat azt mutatja, hogy utóbbi a jó döntés – az elkapkodott, keserű szájízzel megvett széket kevésbé szereti majd a gamer.

woman-with-virtual-reality-goggles-1.jpg
Kép: store11.hu

Ügyeljünk az egészséges testhelyzetre

A jó gamer szék ergonomikus kialakítással segíti az egészséges testhelyzet fenntartását hosszú órákon át. Az ergonomikus kialakítás jelentése „a test és a lélek sajátosságait tudatosan figyelembe vevő” – ennél többet nem is várhatunk el egy gamer széktől. Az egészséges testhelyzet a legtöbbször az, ami hosszú távon kényelmes, ezt vegyük mindig figyelembe. Fontos, hogy az eszköz igazodjon hozzánk, az egyedi igényeinkhez.

Ahhoz, hogy az egészséges testhelyzet megvalósuljon, nem elég a szék, jól is kell azt beállítani. Ahogy már említettük, a lábszár legyen függőleges, a lábfej arra merőleges. A csípő és a térd kerüljön egyforma magasságba, így alakul ki a legegyenletesebb vérkeringés. Ami a háttámlát illeti, minél egyenesebben ül valaki, annál jobb. Nem szabad a billentyűzet fölé görnyedni, ez súlyos károkat okozhat. Hátradőlni viszont lehet bátran, egészen addig, ameddig komfortosan érezzük magunkat az adott helyzetben. Ami a kezeket illeti, hasonló a javaslat, mint a lábak esetében: a felkar legyen függőleges, az alkar pedig arra merőleges, zárjanak be 90 fokos szöget használat közben. A gamer szék csak akkor jó, ha úgy tudunk benne ülni, hogy nem feszül semmink, se a vállak, se a nyak, ellazultunk. Érdemes a fejet is megtámasztani a fejtámlán, ezzel is pihen a testünk, illetve így valósítható meg az ajánlott testhelyzet, amikor sem felfelé, sem lefelé nem kell döntenünk a fejet ahhoz, hogy jól lássuk a monitort.

Egy gamer szék kiválasztásánál tehát rengeteg szempontot figyelembe kell venni, ezek közül a leglényegesebb azonban a kényelem, erre figyeljünk oda a vásárlásnál!