Változások az MTB szegmensben

Valószínűleg a Bikepro.hu kerékpáros webshop mountain bike kategóriája is hamarosan bővülni fog, hiszen ezen termékeken belül eleinte a versenykiírás szerint különítették el az alkategóriákat. Az állóképességi sporthoz hívták életre a cross country, azaz XC bringákat, míg a lejtőzéshez a downhill (DH) bicajok bizonyultak a legjobb választásnak. A technikai tudás megcsillogtatására a szlalom és a triál biciklik voltak a legalkalmasabbak.

Már a nyolcvanas évek végén elérhetők voltak az amatőr mountain bike-ok, amelyeket kifejezetten azért készítettek, hogy hobbikerékpárosok tekerhessenek velük változatos körülmények között is.

Ahogy elérkeztek a kétezres évek, új kategóriák jelentek meg a szegmensen belül. Ilyen volt a freeride, amit hatalmas ugratásokra és meredek lejtőkön való gyors tovahaladásra találtak ki. A dirt jump ezzel szemben csak az ugratások gyakorlását szolgálta városi környezetben.

A hobbi MTB-k tekintetében sem maradt minden változatlan, hiszen létrejött a maraton a cross country amatőr válfajaként, valamint az all mountain, ami az igazi örömbringázáshoz volt kitűnő választás.

Idővel kihullottak bizonyos MTB típusok. A cross country például magába olvasztotta a maraton szakágat. Összeolvadt a downhill és a freeride is, létrejött viszont az enduro, amivel nem csak gyors lejtmenetekre, hanem rövid emelkedők megtételére is alkalmas. Az enduro hobbi változataként jött képbe a trial, amit főként épített, mesterséges akadályokkal teletűzdelt pályákon szoktak használni.

https-bikeprohu-2024-aprilis-cikk1.jpg

Az országúti kategóriákon belüli átalakulások

Lényegében minden előre, majd visszahajlított koskormánnyal szerelt kétkerekű ide tartozik, tehát a manapság keresett gravel és cyclocross bicajok is. Ugyanakkor a triatlon és az időfutam-bicikliket érdemes különválasztani, hiszen ezeket csak versenyekre használják.

A ma használatos országúti bringáknak mára több alváltozata alakult ki. Az elektromotor-segédhajtással rendelkező típusok első generációi már elérhetők. A sima gumikkal rendelkező endurance országúti bicikliket a közutakon lehet biztonságosan használni, míg a gravel bicajokat murvás vagy földutakon is lehet bátran hajtani.

A modern kor új kerékpár változatai

A trekking-jellegű túrakerékpárok olyan egysebességes, túrázásra alkalmas kétkerekűk, amivel csomagokat is lehet cipelni, változatos terepen is remekül el lehet velük boldogulni. A cross kerékpár akár aszfalton, akár terepen is teszi a dolgát, az első teleszkóp pedig a komfortot jelentős mértékben növeli, ami fokozható számos kiegészítővel.

Manapság egyre népszerűbbek a pedelec e-bike-ok. Az elektromotor rásegítésének hála olyan, mintha kétszer akkora erőnléttel tudnánk bringázni e drótszamarakon.