Hosszú várakozás után hamarosan megjelenik a Minecraft 1.3-es rendszerfrissítése, ami kisebb hibák kijavítása, új tárgyak hozzáadása és optimalizálás mellett egy óriási változtatást hoz: összevonja a szólista és a multiplayer játékmódot.

A fejlesztők magyarázata szerint azért volt szükség erre a drasztikus lépésre, hogy a jelenleg is készülő modding API jobban működhessen, ha ugyanis a játék két szekciója külön maradt volna, akkor a rajongóknak mind a single-, mind pedig a multiplayer módhoz külön-külön kellene elkészíteniük a modjaikat, ráadásul a hibajavítást is megnehezíti a szeparáció. Fejlesztői szempontból tehát jó, hogy egyesült a két mód, a játékosok azonban nem biztos, hogy üdvözölni fogják a változást, leginkább azért, mert meg fog nőni a játék gépigénye, az esetleges egyéb, csak az 1.4-es patchben kijavításra kerülő hibákról nem is beszélve.

A patch augusztus elsején fog megjelenni, de az adminok egy héttel korábban rátehetik majd a kezüket, hogy megismerkedhessenek a változásokkal.