Talán ismertebbek a Pokémon zsebszörnyei, vagy épp a Digimon digitális lényei, pedig a ’90-es évek végén, Monster Farm címen, egy másik hasonló sorozat is hódított. A szigetországon kívül már Monster Rancher néven bemutatkozó széria 24 éve látta meg a napvilágot, még az eredeti PlayStationön, debütálása óta pedig számos folytatást és még egy anime adaptációt is megélt. A Koei Tecmo most, több mint két évtized távlatából elérkezettnek látta az időt, hogy a sorozat gyökereihez visszakanyarodva leporolja és új közönségeknek is elhozza a széria első két felvonását.

A klasszikusok 2019-ben már kaptak egy mobilos átiratot, iOS és Android eszközökön, a Monster Rancher 1 & 2 DX pedig ezt a változatot viszi tovább, a széria kezdőcímét és annak folytatását egyetlen csomagba gyömöszölve, kissé feljavított, de az eredetihez hű látvánnyal, valamint számos apró újdonsággal. Utóbbiak között olyanokra kell számítani, mint a gyorsabb töltési idő, a tárolható szörnyek számának megnövelése, a szörnyek nevelését felgyorsító High-speed mód, az új zenék, valamint a 27 vadonatúj bestia, köztük exkluzív példányok a játék japán és angol verziójából.

A játékban a Pokémon-sorozattal ellentétben nem befognunk kell szörnyeket, hanem szaporítanunk, ehhez pedig az eredeti változatokban nagy szerepet játszottak a zenei CD-k. Ennek részeként a játékosok a kedvenc előadóik – és gyakorlatilag bármilyen – CD-jét a PlayStationnel beolvasva új szörnyekre tehettek szert, ezt azonban a Monster Rancher 1 & 2 DX keretében egy jóval egyszerűbb és kézenfekvőbb digitális adatbázis váltotta fel, így emiatt szerencsére nem kell előkutatnunk a régi lemezgyűjteményünket.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A Monster Rancher 1-ben egy új szörnyszaporító szerepét ölthetjük magunkra, hogy a FIMBA (Fraternal International Monster Breeders’ Association) tagjaként lássunk neki a tenyésztésnek, míg a Monster Rancher 2-ben már az IMA (International Monster Association) kötelékében tehetjük ugyanezt. A fenevadak ápolgatása és nevelgetése mellett persze akár harci képességeiket is megvillogtathatjuk a különböző bajnokságok összecsapásain. Emellett az új verziók online támogatást is kaptak, amivel megnyíltak az internetes harcterek, vagyis saját lényeinket összeereszthetjük más játékosok fenevadjaival. Az élmény azért nem teljes, mert itt nem hagyományos PvP mérkőzések zajlanak, hiszen MI irányította szörnyekkel csapunk össze, de az eredeti verzióhoz képest ezúttal már legalább megvan a lehetőség, hogy más tenyésztőkkel is összemérjük az erőnket, még ha csak közvetetten is.

A Monster Rancher 1 & 2 DX összességében egy kis múltidéző, egy falatka retró, ami inkább a széria rajongóinak lehet jó választás, pár kellemes emlék felidézésére. Persze új játékosoknak is megérhet egy próbát, ha kíváncsiak a szériára, és amennyiben képesek a korához mérten kezelni, a maga módján talán még értékelni is fogják. Amennyiben tehát valakit nem zavar a láthatóan és érezhetően öregecske összkép és játékélmény, sőt kifejezetten vonzódik ehhez a múltidéző miliőhöz, az bátran belekukkanthat, de rajtuk kívül másnak nem igazán tudjuk ajánlani.