A Mortal Kombat sorozat immáron 27 éve velünk van, mindmáig összesen 22 kiadás látott napvilágot különböző platformokon. Mondanunk sem kell, hogy több mint negyed évszázad és kis híján két tucat játék alatt jócskán volt idő univerzumot építeni, mely mára már-már kibogozhatatlanul kusza lett, részben az alkalmankénti platformexkluzivitásnak, részben a hobbiszerűen elkövetett időben való ugrálásnak köszönhetően. Cikkünk ebben a káoszban igyekszik rendet tenni, időrendben sorba rakni a dolgokat, mindezt amennyire lehet, röviden és tömören (bár a logikátlanságokat nem tudjuk kiküszöbölni ugye).

Teremtéstörténet

Az idők kezdetén csak az Ősi Istenek és az Egy Teremtmény léteztek, mely utóbbi az Ősi Istenektől nyerte erejét, akik ellentéteiket félretéve megalkottak hat fegyvert, a Kamidogukat. Ezek aztán ezer darabra szakították ellenségüket, a fegyverek pedig elvesztek az így megszületett világokban. Hat világ emelkedik ki mind közül, mindegyik saját Kamidoguval rendelkezik:

  • Earthrealm – A Földünk, vagy legalábbis valami nagyon hasonló.
  • Netherrealm – A pokol helyi megfelelője.
  • Outworld – Barbár, szörnyekkel teli, állandóan háborúban álló világ, á la Conan.
  • Orderrealm (aka Seido) – Itt a rend az úr, de nem a jó értelemben, hanem amolyan fasiszta diktatórikus módon.
  • Chaosrealm – Seido ellentéte, itt az anarchia tombol.
  • Edenia – Ahogy neve is utal rá, maga az Édenkert. Legalábbis volt, amíg Shao Kahn be nem kebelezte.

Mindegyik világra saját isteneik "vigyáznak", kétféle ízesítésben: a „sima” istenek (mint amilyen pl. Raiden is) rendszeresen beavatkoznak a halandók dolgaiba; valamint az Ősi Istenek néhánya, ők a górék, akik nagyjából semmit sem csinálnak, de papíron övék a hatalom.

mk-11-sztori-kuratan-jungle.jpg

A sárkánykirály öröksége

Az Outworld első vezetője Onaga, a Sárkánykirály volt, aki jó uralkodóhoz illően hódításba kezdett, és sorra olvasztotta a világokat sajátjához, ezzel egyre nagyobb és nagyobb hatalomra tett szert. Ha hozzávesszük, hogy a holtakat is képes volt feltámasztani, érthető az Ősi Istenek fejfájása, úgyhogy összedobtak egy szabálykönyvet és megszületett a Mortal Kombat. Ennek értelmében a világok kihívhatják egymást és ezen a bajnokságon dől el a sorsuk, a győztes seregei pedig jutalmul nem öregednek – de hogy ne legyen olyan egyszerű a dolog, tíz rundot kell zsinórban megnyernie a támadónak.

Mindezek után pedig kijelölték Onaga tanácsadóját, Shao Kahnt az Outworld védelmezőjének, aki annak rendje-módja szerint meg is mérgezte főnökét, aki utolsó mentsvárként egy még ki nem kelt sárkánytojásba zárta magát. Shao Kahn átvette az uralmat és bár a kormányzás nem ment olyan jól neki, de azért folytatta elődje megkezdett útját, a hódítást, le is rohanta a szomszédos Edeniát. Itt Argus és felesége, Delia, két fiuk Taven és Dageon, valamint a zabigyerek Rain vették fel a harcot az invázió ellen. Deliának azonban látomásai voltak a jövőt illetően és megjósolta, hogy a Mortal Kombat harcosai olyan erőre tesznek majd szert, hogy nem lehet kordában tartani őket és elhozzák a világvégét. Az Ősi Istenek megoldást követeltek és amolyan „ezt elszámoltuk, de oldd meg te” mentalitással a probléma felfedezőjére bízták annak megoldását.

mortal-kombat-11-sztori-onaga.jpg

Argus felhúzott hát egy piramist a föld alá, a megjövendölt utolsó csata színhelyére, Delia pedig egy Tűz-Ivadékot teremtett, Blaze-t, aki elég erővel rendelkezett a harcosok megállításához. De nem tudtak megegyezni, hogy megöljék-e őket vagy csak az erejüket vegyék el, úgyhogy a vitás kérdés megoldását felelős szülőként abban látták, hogy mikor eljön a világvége, sztázisba helyezett gyerekeiket (Daegont és Tavent) engedik össze Blaze-zel és attól függően, hogy milyen mágikus felszerelést választanak a harchoz, élnek vagy halnak az utolsó Mortal Kombat résztvevői.

Shinnok színre lép

Ha eddig kusza volt, akkor most még jobb lesz: az Ősi Isten Shinnok mindeközben Earthrealm egyeduralkodói címére pályázott, úgyhogy felkeltette Daegont és elhitette vele, hogy szülei ellene vannak, így az megölte Argust és Deliát. Shao Kahn így akadály nélkül lerohanhatta Edeniát, Shinnok pedig Earthrealm ellen fordulhatott, ahol Raidennel nézett szembe. Harcuk áldozatául esett a Saurian civilizáció (Reptile őshazája), akik kompenzációként Zaterrát kapták az Ősi Istenektől, csak hogy később Shao Kahn azt is privatizálta.

De maradva a „jelennél”, Raiden lenyúlta Shinnok mágikus amulettjét – mely szabad átjárást biztosított neki a világok között és távol tartotta a többi Ősi Istent – így aztán a Netherrealm bugyraiba taszíthatta őt. Az ereklyét aztán eltemette egy földalatti templomba, és a négy elem megtestesítőit tette meg őrzőinek (Fujint ismerjük csak). Csakhogy a Netherrealm számos lakója közt kószált a testet öltött Oni (magyarul démon), Quan Chi, aki besegített Shinnoknak és hatalom ígéretéért cserébe kiszabadította az Ősi Istent és átvették a pokol irányítását…

mk-11-sztori-shinnok.jpg

Shao Kahn rosszalkodik

Ugyebár említettük, hogy Shao Kahn lerohanta Edeniát, melyet szabályosan meg is hódított Argus utáni uralkodójától, Jerrodtól és elvette annak feleségét Sindelt és „adoptálta” lányát, Kitanát. Házassága azonban nem volt felhőtlen (vajon miért), Sindel öngyilkos lett, de Shao Kahn nem engedte távozni a lelkét.

Edenia után Earthrealm következett a listán, a hódításra pedig Shang Tsungot küldte a hadúr, és elsőre összeakadt Kung Laoval, aki alaposan el is verte őt, de megkímélte a mágus életét. Második nekifutásra viszont nem lehetett bajnok, mert feltűnt a színen Shang Tsung titkos fegyvere, a Shokan herceg, Goro, aki nem volt ilyen kegyes Kung Laoval.

Quan Chi bekavar

Ezután sorra nyerték a versenyeket, az utolsó rund előtt pedig tudtán kívül Shang Tsung lepaktált Quan Chivel, aki Sindel feltámasztását ígérte cserébe információért Shinnok amulettjének helyével kapcsolatban. Visszaszerzésére pedig két klánt is felbérelt, a Lin Kuei részéről Bi-Han, alias idősebb Sub-Zero, a Shirai Ryu oldaláról meg Hanzo Hasashi, alias Scorpion indult. Csakhogy nem tudtak egymásról és amúgy is riválisok voltak, úgyhogy mikor egyszerre bukkantak az utat mutató térképre, egymásnak estek. Idősb Sub-Zero legyakta Scorpiont, és megszerezte az amulettet is. Quan Chi hálából Scorpion egész családját és klánját lemészárolta, Shinnoknak meg egy hamis amulettet adott, az igazit pedig megtartotta, biztos, ami biztos alapon. Raiden tudomást szerzett a dologról, és rávette a Lin Kuei harcost a drágaszág visszaszerzésére, aki el is hozta Shinnoktól a medált (figyelünk, ugye, hogy a hamis kerül vissza). Ezzel pedig elérkeztünk az első, 1992-es Mortal Kombat kezdetéhez…

mk-11-sztori-quan-chi.jpg

Utolsó nekifutás, elsőre három részletben

A tizedik, mindent eldöntő összecsapásban Raiden vezetésével Liu Kang, Sonya Blade és Johnny Cage álltak Earthrealm oldalán, és mint tudjuk, győzelmet arattak. A Quan Chi által feltámasztott Scorpion bosszút állt idősb Sub-Zerón, és a Netherrealmbe száműzte a lelkét, ahol Noob Saibotként született újjá, szintén Quan Chi szolgálatában, csakhogy erről Scorpion mit sem tudott (a huncut kis kopasz).

Mondanunk sem kell, a kudarcon Shao Kahn „kicsit” kiborult és csak az mentette meg Shang Tsungot a haláltól, hogy azt javasolta, provokáljanak ki még egy bajnokságot és legyen az alku mindent vagy semmit: ha nyernek övék Earthrealm, ha vesztenek, többé nem indíthatnak támadást. Shao Kahn belement és Tarkatan hordáit (Baraka és társai) küldte a Wu Shi akadémia ellen, ahol mindenkit lemészároltak. Ezzel sikeresen magára haragította Liu Kang-et és minden a terv szerint alakult, egészen addig, amíg el megint nem verték őket. Mellékesen Sub-Zero öccse, Kuai Lang felvette bátyja nevét és mentéjét (hasonlóan az új Kung Laohoz) és öribari haverjával, Smoke-kal bátyja halálának kivizsgálására indult, ami aztán a Lin Kuei modernizálási elképzelései mentén Smoke robotosításával végződött. De jó hír, hogy Scorpion némi félreértés után rájött, hogy ez a Sub-Zero nem az a Sub-Zero, úgyhogy becsületből testőréül szegődött.

mk-11-sztori-csipet-csapat.jpg

Azonban Shao Kahn számára volt még egy mentőötlet, hogy harmadjára is megpróbálhasson célt érni, hiszen Quan Chi segít, ahol tud: a kis csínytevő mosott aggyal feltámasztotta Sindelt a Földön, ezzel jogalapot teremtett a világok egyesítésére és Kahn teljes inváziót indíthatott. Csakhogy harmadjára sem jött be a matek, Liu Kang még mindig túl kemény diónak bizonyult az Outworld számára. Edenia felszabadult és mindenki boldogan élt, míg…

Shinnok visszatér

A Netherrealm nem volt elég Shinnok számára, aki szövetségesei az áruló Tanya, Quan Chi és Noob Saibot segítségével először a frissen felújított Edenia fölött vette át az uralmat, majd a mennyek ellen vonult és egy sor Ősi Istennel végzett. De mindig csak egy cél lebegett a szeme előtt: bosszút állni Raidenen és elfoglalni Earthrealmet. De hiába minden erőfeszítés, sunnyogás és trükközés, Liu Kang újfent győzedelmeskedett a Mortal Kombatban. Az események során Sub-Zero felfedi Scorpion előtt, hogy valójában Quan Chi állt a Lin Kuei felbérlése mögött, ahogyan Hanzo családjának haláláért is ő tehető felelőssé. Scorpion, mondanunk sem kell, bepöccen és bosszút esküszik. Shinnok sokadik veresége után Raidenből Ősi Isten lesz, ő pedig Fujint teszi meg Earthrealm védelmezőjének.

Egy darabig minden oké, de csak egy darabig. Folytatjuk!