A 2010-es évek elején számos játékfejlesztő döntött úgy, hogy a horror műfajtól gyakran kifejezetten távol álló játékához zombis DLC-ket vagy spinoff tartalmakat gyártva bővíti univerzumát. Így tett a Treyarch a Call of Duty esetében, a zombi mód pedig mára ikonikussá vált, de a Rockstar is beszállt az őrületbe a Red Dead Redemption első részének Undead Nightmare című kiváló élőhalottas mókájával. A sorba pedig a Rebellion Games veterán csapata is beállt 2013-as Sniper Elite: Nazi Zombie Army című spinoffjával.

Repedő koponyák

A Rebellion csapata ebben az időszakban nem élte kimondottan aranykorát. Többnyire PSP-s és okostelefonos fejlesztéseik közül csak néha-néha próbáltak meg kitörni olyan címekkel, mint a NeverDead és a 2010-es Aliens vs Predator, ezek azonban jellemzően csak középkategóriás, szűkebb rajongói táborok számára élvezetes címek lettek. 2012-ben visszanyúltak egyik legnagyobb sikerükhöz, a 2005-ös Sniper Elite-hez, mely szemben a korszak legtöbb világháborús játékával, részben a taktikára, tervezésre, leginkább pedig a nagy távolságból lebonyolított tűzpárbajokra helyezte a hangsúlyt. A V2 alcímű folytatás (melynek remastered újrakiadása pont tavaly jelent meg) lényegében fogta elődje receptjét, majd azt bővítette többek közt a széria azóta ikonikussá vált X-ray kamerájával, amely a legprecízebb találatok során az eltalált ellenfél vagy ellenfelek testén át lassítással követte végig a lövedék útját, majd egy ingyenes frissítést követően multiplayer móddal is. Bár a Sniper Elite V2 sem szólított meg széles tömegeket, a csapat egyik legnagyobb sikerévé vált – amely elég indoknak bizonyult ahhoz, hogy ideig-darabig még DLC-kel támogassák. Zombikra azonban kevesen számítottak.

Valentin-napi agyzabálás

A 2013. február 14-én bejelentett, majd két héttel később megjelent, mezei DLC-ből standalone spinoffá avanzsált Nazi Zombie Army fogta a V2 játékmenetét, ikonikus pályáinak átszabott változatait és elszabadította a háború elvesztése miatt bepánikolt Hitler utolsó védelmi vonalát, a német okkultizmus gyümölcseként zombifikálódott Wehrmachtot. A V2 mesterlövész főhőse Karl Fairburne egyedül vagy online kooperatív módban három társa oldalán indulhatott meg a zombihorda ellen, melynek akár egyetlen tagja percek alatt végezhetett vele, a természetfeletti borzalmak repertoárját pedig a játék előrehaladtával egyre változatosabb, szívósabb és nagyobb tömegben támadó ellenfelek növelték.

A játékmenet egyértelműen sokat merített a műfaj olyan nagyjaitól, mint a Left 4 Dead, a Killing Floor és a Call of Duty zombis mókája (nem beszélve az olcsó, eurotrash zombifilmektől, melyeket mind látványvilágában, mind hanganyagában előszeretettel idézett), a Sniper Elite egyedi alapjaiból mégis egy kellően érdekes, frissítő és elborult elmebaj született, mely a zombis játékok rajongóinak nagy kedvencévé vált. A sikerhez fontos hozzáfűzni, hogy a Nazi Zombie Army közel sem kapott hibátlan értékeléseket – sokan nehezményezték például a kimondottan hosszú pályákat (melyek szemben a Left 4 Dead epizódokra tagolt kampányaival csak egyben voltak végigvihetőek), az egyedül játszva töredékére csökkent élvezeti faktort és a Sniper Elite játékmenetétől idegenebb elemeket, mint például a gyors, tömegesen támadó csontvázakat.

Halloweenkor visszatérek

A zombis móka mégis akkora sikernek bizonyult, hogy a Rebellion fejlesztői nem sokat tétováztak, és még 2013 Halloweenjén visszatértek a náci zombik elleni harchoz, hogy öt újabb, még epikusabb és elborultabb fejezeten át folytassák az alternatív, horrorisztikus fordulatot vett világháború történetét. Az események középpontjában ezúttal a zombikór megfékezésére alkalmas Sagarmatha ereklye állt, melynek Hitler, mint kiderül, csak az önmagában hatástalan negyedét birtokolta (ennek eredményeképp élőholt alattvalói rá is törik a bunkert, és megcsócsálják kicsit a játék elején). A Nazi Zombie Army 2 az új pályák mellett néhány új ellenféllel és új hanganyaggal bővítette a már bevált receptet – végül a készítők terveivel ellentétben a két epizód sem a dobozos kiadásig, sem a konzolokig nem jutott el. A Rebellion következő dobása a V2 előzményeként szolgáló (ám annak elemeit még tovább finomító és tökéletesítő) Sniper Elite 3 lett – a rajongók azonban sejtették, hogy közel sem végeztek még az élőhalott hordával és a cliffhangerrel zárult történettel.

Végül a 2015 márciusában megjelent Zombie Army Trilogy (a Nazi előtag elhagyása a címből többek közt a nemzetközi terjesztés miatt volt szükséges) egyfajta állásfoglalásnak is tekinthető volt a csapat részéről, miszerint a szériát spinoff vagy standalone DLC helyett gyakorlatilag teljesértékű franchiseként kezelik a továbbiakban. Az új rész amellett, hogy teljes egészében tartalmazta az előző kettőt, felújította, bővítette és javította is őket a Sniper Elite 3 Asura engine-jének segítségével. A repertoár emellett kibővült egy Horda móddal, néhány új női karakterrel (akikhez PC-n később csatlakozott a két Left 4 Dead szereplőgárdája is), extra harctéri manőverekkel és lehetőségekkel, de a legfontosabb, hogy egy vadiúj harmadik fejezettel is, melyben a Survivor Brigade tagjainak a zombiként feltámadt Hitlerrel kellett leszámolniuk. Ugyan egyedül játszva a játék továbbra is csak a szórakoztatási faktor töredékét nyújtotta, és pár csorbát a készítők itt sem tudtak kijavítani a koncepción, a Trilogy a széria legkiforrottabb, legtökéletesebb formája, amely a 2015-re már kissé lehengerlően túltelített zombis játékpiac ellenére is sikert aratott.

Ezzel pedig el is értünk a február elején megjelenő Zombie Army 4-hez, aminek indítása szerint Hitler ugyan a pokol bugyraiban ragadt, ám vezér nélkül maradt céltalan élőhalott serege továbbra is az emberiséget vegzálja, ezért hőseinknek újra végig kell vagdosniuk magukat a méretes, újabb veszedelmeket tartogató hordán. Ha a Rebellion tartani tudja majd a Sniper Elite 4 színvonalát – melyet a nemzetközi sajtó a mesterlövészes móka eddigi legjobb darabjaként értékelt –, az idei, amúgy is remek zombijátékokkal kecsegtető év egy eszméletlenül beteg és szórakoztató darabbal indulhat, ráadásul a korábbi részek is folytatják hódító útjukat, a Nazi Zombie Trilogy ugyanis idén fog megjelenni Nintendo Switchre is.