Nosztalgia: Baldur's Gate – az új generációNem is olyan régen ]{redenc kolléga hírezett nektek az itthon is megjelenő Baldur's Gate Saga csomagról, amely a közel tíz esztendeje megjelent sorozat mind a két darabját (küldetéslemezestől) tartalmazza, és elmeséli történetét azoknak, akiknek esetleg kimaradtak az Elfeledett Birodalmak izgalmas kalandjai. Miután én magam is azok közé tartozom, akik eddig csak hébe-hóba érintették a témát, gyorsan elrohantam az egyik üzletbe, hogy beszerezzek egy példányt. Ekkor szembesültem az első, mindent eldöntő problémával.

Annak idején (lassan tíz esztendeje, gyerekek, még belegondolni is szörnyű!) a Baldur's Gate két dologgal itta bele magát a történelembe. Egy: lenyűgöző, kézzel festett helyszínei a legizgalmasabb fantasy-albumok látványvilágát tárták elénk. Kettő: mindezt a kor igényeinek (?) megfelelően, kizárólag 640x480-as felbontásban tették. Ez akkoriban, amikor még csak a 14"-os monitorok voltak divatban, elégségesnek bizonyult, de azóta eltelt pár esztendő, és gyakorlatilag szabvánnyá váltak a 17"-os megjelenítők. Szerintem semelyikőtöknek nem kell ecsetelni, hogy hogyan is fest egy VGA felbontású program egy 1024x768-as alapbeállítású monitoron... Ha azonban ezidáig csak ez tartott vissza az elmúlt évezred egyik legjobb kötött pályás szerepjátékától, akkor most neked is van egy megoldásunk!

Természetesen, mint minden, ez sem lehet tökéletes:Nosztalgia: Baldur's Gate – az új generáció szükség van hozzá ugyanis nemcsak a program első, de a második részére is – miután azonban cikkem a Saga kiadás apropóján született, gondolom, ez nem jelenthet akkora problémát. Mostani leírásomban megpróbálom nektek elmagyarázni, mit, és hogyan is kell tennetek, hogy az EasyTutu mod segítségével ti is nagyobb felbontást varázsoljatok az örök klasszikus játékba. Amire szükségetek van: a "mindent bele" csomagra, amit a hír alatt látható linkről már letölthettek szerverünkről, a Baldur's Gate első részére, annak küldetéslemezére, valamint a folytatásra, és annak az expanziójára. Kezdjük is el.

Ha letöltitek a Tutu.zip fájlt, találhattok benne négy exe, és egy zip állományt. Arra már most felhívom minden kedves vállalkozó figyelmét, hogy több, mint tíz gigabájt helyre lesz szükség a feladat elvégzéséhez, úgyhogy lehet elkezdeni a vinyóról a használtabb fájlok törlését! Szóval, telepítsétek fel ugyanarra a meghajtóra a Baldur's Gate első részét, a küldetéslemezt, a folytatást, és természetesen  annak az expanzióját. Ha ez megvolt, még ne örüljetek, most jön a neheze. Először is, a csomagban található, 1-es számmal fémjelzett fájlt telepítsétek – ez a Baldur's Gate 2 Throne of Bhaal 26498-as foltja. Ha ez megvolt, jöhet a 2-es, az első rész küldetéslemezének foltja, tudjátok, erről már beszéltünk, ez kell ahhoz, hogy a Tales of the Sword Coast magyar nyelvű Windowssal is fusson. (Miután nem tudtam kideríteni, hogy a modhoz is szükséges-e ez a folt, de ártani nem árt.)

Nosztalgia: Baldur's Gate – az új generációUtána jöhet a harmadik fájl, az EasyTutu. Először is adjunk meg neki egy külön mappát (ezt majd a telepítés végeztével lehet törölni), ahová kicsomagolhatja magát, végül pedig elkezdődik a Tutu installálása. Ekkor meg kell adnunk egy új útvonalat (fontos, hogy ne a Baldur's Gate első részére telepítsük!) majd az első, végül a második rész telepítésének helyét. Ekkor jön a legjava – elkezdődik a munka, és izzik a vinyó: ne ijedjünk meg, ilyenkor hozza össze a 2001-es folytatás feljavított motorját az első részével! Ez eltart majd egy darabig, végül, mindennek a végeztével túl vagyunk a nehezén: felkerült a gépre a „hibrid” Baldur's Gate, lehet uninstallálni az előző részeket. (Nincs szükség a futtatáshoz sem az első, sem a második rész telepített változatára, csak amíg el nem készül a Tutu-változat.)

Innentől fogva már csak apróságok vannak hátra: a negyedik fájl pusztán opcionális. Ha nem telepítjük, akkor a 3D támogatás bekapcsolása után a programban fellelhető vizek a szokásos kék helyett fura zöld színben pompáznak majd, ez orvosolható ezzel az aprósággal. Végül a szerverünkön lévő pakkban benne van a refreshlock program, ez utóbbi Nvidia kártyákhoz javasolt: miután a Baldur's Gate második részének motorja (amelyre a Tutu segítségével áttaszítjuk az első részt) OpenGL alapú, előfordulhat, hogy a beállított monitorfrissítést felülbírálva, 60Hz-n fog sütni a termék alatt a megjelenítőnk, ezzel a programmal felülbírálhatjuk a beállításokat, így garantálva, hogy hiába az elavult technológia, normális képfrissítési rátával játszhassunk.

És ennyi volt: immáron a varázslatoknál a zseniális első rész használja a 3D kártyáinkat, miközben a felbontást az egekig tornászhatjuk, elképesztő vizuális élmények után kutatva. Lehet ugyanis, hogy maga a program csak 2D-s, de a festmények minősége évtizedek múlva is kiemelkedő marad: ha idáig csak ez tartott vissza a játéktól, itt az ideje, hogy te magad is belevágj. Sok szerencsét!

(A mellékelt képek és a galériába most felrakott adag már a "tutusan pimpelt" verzióból valók!)